Kultūra
2023. gada 8. februāris, 12:18

Latvija un citas Baltijas valstis būs uzmanības centrā Berlinālē

Jauns.lv / LETA

Nākamnedēļ sāksies starptautiskais Berlīnes kinofestivāls, kas norisināsies no 16.februāra līdz 26.februārim, un Latvija kopā ar Baltijas kaimiņvalstīm būs Berlināles laikā notiekošā Eiropas Filmu tirgus uzmanības centrā, informēja Nacionālā kino centra (NKC) pārstāve Agnese Zapāne.

Viņa skaidro, ka Baltijas valstu kinoindustriju dzīvē šis ir pirmais tik augsta līmeņa sadarbības pasākums - kopīga platforma vienā no svarīgākajiem Eiropas kinofestivāliem, iespēja pozicionēt Baltiju kā spēcīgas kinomākslas un profesionālas ražošanas reģionu, popularizēt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas konkurētspēju Eiropas mērogā un vēl plašāk.

Berlinālē ieradīsies visu trīs valstu kultūras ministri un Eiropas filmu tirgū darbosies Baltijas valstu stends - pirmoreiz visām trim valstīm kopīgs. Gatavošanās pasākumu ciklam visās trīs valstīs noritējusi jau kopš 2022.gada beigām. Eiropas Filmu tirgus atklāšanas vakarā 17.februārī muzicēs arī Latvijas čellu grupa "Melo M", kuras sastāvā ir arī kinomūzikas komponists Kārlis Auzāns.

Baltijas valstu fokusa programmā katru dienu paredzēti dažādi pasākumi, izvirzot priekšplānā atšķirīgus kinoindustrijas aspektus. Aktīvo producentu izlasē "Baltic Upcoming Producers" Latviju pārstāvēs Guntis Trekteris, Alise Ģelze, Inese Boka-Grūbe un Matīss Kaža. Katram no viņiem būs iespēja prezentēt savus aktuālos filmu projektus.

Cita programma kopražojumu tirgā - "Visitors Programme" - pavērs iespējas trim jaunām Latvijas producentēm - Paulai Jansonei no studija "VFS Films", Alisei Rogulei no "Mima Films" un Ingai Praņevskai no "KultFilma".

Savukārt Eiropas Filmu tirgus sadaļā "Berlinale Series Market" Eiropas profesionāļus iepazīstinās ar daudzsēriju filmu projektiem, kas patlaban top Baltijā. Latviju pārstāvēs gan seriāli "Dumpis", "Pansija pilī" un "Padomju džinsi", kas finansēti Eiropa Reģionālās attīstības fonda projektā.

Dokumentālo projektu sesijā "Rough Cut Presentation Latviju" ar savām topošajām filmām pārstāvēs producenti Uldis Cekulis un Guntis Trekteris, režisors Staņislavs Tokalovs, sesiju vadīs kinozinātniece, Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma vadītāja Zane Balčus.

Baltijas un Latvijas filmas demonstrēs arī atsevišķos Eiropas filmu tirgus seansos, bet Berlināles konkursos Latviju pārstāv režisora Vitālija Manska dokumentālā filma "Austrumu fronte", kas tapusi līdzautorībā ar ukraiņu režisoru Jevhenu Titarenko, un filmu studijas "Rija" mazākuma kopražojums, pilnmetrāžas animācijas filma "Meitene un dzinējsuns".