Kultūra
2021. gada 30. aprīlis, 08:34

Pavasaris, ziedi, starpkultūru dialogi un intuīcija - mākslas stacijā "Dubulti" atvērta Auces Bieles izstāde "Spēks ziedēt”

Pastaiga

Tieši intuīcija ir mākslas stacijā "Dubulti" atvērtās izstādes “Auce Biele. Spēks ziedēt” centrālais tēls, kas apvieno gleznojumus un stāstus, kuru izprašanā skatītājs var piedalīties. Auce Biele jau septiņus gadus dzīvo Marokā un pirmo reizi Latvijā parāda tur tapušos darbus (2013-2020), informē izstādes kuratore Inga Šteimane. Māksliniece tiksies arī ar skatītājiem un vadīs darbnīcas.

Marokā ir radušies Auces Bieles spilgtie, krāsainie gleznojumi un Ziedu kāršu komplekts - 78 kārtis un to skaidrojumi. Ar apbrīnojamu psiholoģisku smalkjūtību veidotie septiņdesmit astoņi stāsti, kurus iepazīt un samērot ar savām izjūtām ir aicināti skatītāji (2. stāvs, instalācija “Ziedu kārtis jūsu intuīcijai”), pārtapuši arī lielākos gleznojumos (1. stāvs, 2. stāvs).

Auces Bieles stāsti un dizains izmanto popkultūrā, fantāzijas literatūrā, mūsdienu bērnu izklaides industrijā plaši pielietotus tēlus - princeses, karalienes, runājošus zvērus, kukaiņus un ziedus, kuri kādreiz tika asociēti ar folkloru, taču patērētāju kultūra tos komercializējusi ar tādu intensitāti, ka pirmavots aizmirsies. Toties iedarbīgais, intuitīvais stāsts, kas ir pamatā katrai Auces Bieles kārtij un katram gleznojumam, ir gluži vai dzīļu psiholoģijas apliecinājums mākslas praksē.

Dzīļu psiholoģija paredz atsegt un analizēt tos procesus, struktūras un mehānismus, kas pastāv aiz apzinātības fasādes. Auces Bieles darbu vizuālā banalitāte ir piesūcināta ar autores labi temperēto intuīciju un tāpēc rezultāts ir tik aizraujošs, tik provocējošs. Reizē moderns un arhaiski mitoloģisks (šo iespaidu akcentē Ziedu kāršu karalienes figūra).

foto: Publicitātes foto
Auce Biele. Mīlestības dārzs.

Auce Biele par savu izstādi saka: “Visai iecerei - krāsām, tēliem, ziedu kārtīm un intuīcijas izraisīšanai - ir viena ideja: ierosināt, lai cilvēks pats caur teiksmainiem tēliem tiek klāt savai intuīcijai, savai zemapziņai, jo tā ir venīgā, kas zina atbildes. Man kādreiz bija grūtības ar sava izskata un būtības pieņemšanu. Reiz es apmeklēju hipnoterapijas seansu un tur ieraudzīju savu ķermeni - tumsa, kurā lido dažādi ziedi. No tā laika man viegli pieņemt sevi, jo es sapratu, ka šajā pasaulē ir liela augu dažādība. Un tiem, kuri grib vienveidību, nav izredžu. Sevi absolūti dēvēju par kaktusu ar maigiem ziediem - sharp (asa), wild (mežonīga), surviver (cīnītāja).” Auces Bieles talants apspriest moderna cilvēka zemapziņu Marokā ir uzplaucis dienvidnieciskās krāsās un mūžīgas vasaras košumā.

Pirms došanās prom no Latvijas Auce Biele sevi pieteica ar lielformāta džinsa auduma kodinājumiem “Mumbo Jumbo”, kas bija kā popārtisks, zilgani monohroms sievietes mītu kaleidoskops. Jaunie darbi izstādē “Spēks ziedēt” dvēseles noslēpumus pauž ar tīra pigmenta iedarbību.   

Auce Biele glezno uz pašgruntēta kokvilnas auduma ar Marokas pigmentiem, jaucot tos ar baltu ūdens emulsiju. Septiņdesmit astoņas ziedu kārtis ir darinātas no apdrukāta tekstila un tikšanās laikā ar mākslinieci būs redzami arī berberu kultūras iedvesmoti raksti kāršu virspusē. Viens videodarbs - Pasaka par Princesi Virves dejotāju tuksnesī. Izstādīti arī zīmējumi.

foto: Publicitātes foto
Auce Biele. Zilo ziedu princese.

Māksliniece stāstīs par izstādi 2. maijā plkst. 14.00 (ar pieteikšanos). Notiks četras darbnīcas ar ziedu kāršu skaidrojumiem un gleznošanu 29. un 30. maijā, 5. un 6. jūnijā plkst. 14.00. 

Auce Biele dzimusi 1981. gadā Rīgā, mācījusies tekstildizainu Rīgas Dizaina vidusskolā un ieguvusi bakalaura grādu Vizuālās komunikācijas nodaļā  Latvijas Mākslas akadēmijā (2007). Mācījusies Brēmenes Mākslas universitātē. Strādājusi Šveices dizaina uzņēmumā BIBI ar bērnu preču dizainu. Iekļauta Jaunā muzeja (New Museum, Ņujorka) izdevumā “Younger Than Jesus: Artist Directory” (2009). Kopš 2013. gada ar ģimeni dzīvo un strādā Marokā, vada “Shine Smile” mākslas studiju un viesu namu. Personālizstādes “Mīlas muskulis” (2006) Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, Rīgā, “Norma Džīna” (2007) galerijā Pirmais stāvs, Rīgā, “LO&VE” (2007) galerija Mākslas dārzs, Rīgā, “Mumbo Jumbo” galerijā Pirmais stāvs (2009) un galerijā Kunstwarenhaus Cīrihē (2011). Piedalījusies izstādē “CandyBomber” Latvijas jaunie gleznotāji, Latvijas Nacionālā Mākslas  muzeja izstāžu zāle “Arsenāls” (2008). 

foto: Publicitātes foto
Auce Biele. Flower power.

Mākslas stacija Dubulti ir Eiropā vienīgā profesionālā izstāžu zāle, kas atrodas funkcionējošā stacijā.

Auces Bieles personālizstāde “Spēks ziedēt” skatāma no 30. aprīļa līdz 6. jūnijam katru dienu no plkst. 9.00 līdz 18.30. Ieeja brīva. Pasākumi (pieteikšanās: https://www.facebook.com/ artstationdubulti vai dubulti.art.station@gmail.com)