foto: no žurnāla "Pastaiga" arhīva
Mundruma rituāli, kuros izmantotās metodes palīdz kā dabiski antidepresanti
2018. gada 28. novembris, 15:14

Mundruma rituāli, kuros izmantotās metodes palīdz kā dabiski antidepresanti

Una Ulme

Pastaiga

Rudenī un ziemā, kad saules gaisma, enerģija un dzīvesprieks iet mazumā, vairāk laika ieteicams atvēlēt sevis lutināšanai. Tas palīdzēs kliedēt drūmas domas un uzlabot noskaņojumu. Esam apkopojuši rituālus, kuros izmantotās metodes kalpo kā dabiski antidepresanti.

Čakru līdzsvarošana ar dzintara kristāliem un karsto akmeņu masāžu

Piedāvā ESPA Rīga.

Rituāla mērķis
Emocionālās un fiziskās spriedzes mazināšana, enerģētisko centru harmonizēšana.

Norise
Pirms procedūras aptuveni stunda tiek pavadīta aktīvās atpūtas zonā ar pirtīm un baseinu. Rituāls sākas ar kāju vanniņu un individuālu ēterisko eļļu izvēli, kas tiks izmantotas sejas un ķermeņa masāžai. Ap roku tiek aplikta dzintara aproce, arī vanniņā ieber dzintarus, akcentējot šo akmeņu dziedinošo nozīmi.

Pilnam ķermeņa pīlingam seko ietīšana, kuras laikā skrubja sastāvā esošais sāls un dzintara pulveris turpina darboties, stimulējot kā dziļāku ādas attīrīšanu, tā toksīnu izvadīšanu. Šajā laikā tiek veikta ekspresprocedūra sejai ar ādas attīrīšanu un masāžu. Skrubja noskalošanai seko rituāla patīkamākā daļa – ķermeņa masāža ar eļļu un karstajiem akmeņiem.

Bagātīgi izmantotā eļļa mitrina ādu, bet karstie vulkāniskie akmeņi atslābina muskuļus un nomierina prātu.  Procedūru noslēdz dziļi nomierinoša galvas masāža, kas iekšēji harmonizē un sniedz mierpilnu labsajūtu. Pēc rituāla ir brīva, viegla, relaksēta sajūta, zudis saspringums un jūtams enerģijas pieplūdums.

foto: no žurnāla "Pastaiga" arhīva

Karsto akmeņu un dzintaru iedarbība

Karsto akmeņu terapijā izmanto dzintaru un vulkāniskos bazalta akmeņus, kas ļoti labi absorbē, saglabā un vada siltumu. Šim masāžas veidam ir nomierinošs un atslābinošs efekts, tas palīdz pret stresu, bezmiegu, locītavu sāpēm.

Akmeņu izvietojums un pati masāžas tehnika iedarbojas uz mūsu enerģijas punktiem jeb čakrām, radot pozitīvās enerģijas plūsmu. Tādā veidā tiek atvērtas trīs galvenās čakras – sakrālā, sirds un saules pinuma, kas iedarbojas attīroši, līdzsvarojoši un nomierinoši.

Procedūrai noslēdzoties, čakras tiek aizvērtas, lai saglabātu visu no dzintara un akmeņiem uzņemto spēku. Vēl jāatzīmē, ka silto akmeņu masāža uzlabo vielmaiņu, stimulē mikrocirkulāciju un limfas plūsmu, sekmējot sārņvielu izvadīšanu un stiprinot imunitāti.

Rituāla ilgums: 2 stundas. Cena: € 175.

foto: no žurnāla "Pastaiga" arhīva

Detoksa rituāls ar sāls masāžu un The Organic Pharmacy balto mālu masku

Piedāvā dienas SPA centrs Taka Spa.

Rituāla mērķis
Palīdzēt ķermenim atbrīvoties no toksīniem, uzlabojot pašsajūtu un ādas kvalitāti.

Norise
Procedūra sākas pēc relaksācijas pirts zonā – ar ķermeņa birstēšanu, kas stimulē asinsriti un sagatavo ādu gaidāmajam pīlingam. Tam seko arompīlinga masāža ar skrubi, kura galvenie komponenti līdzās sālim un jūraszālēm ir eikalipta un citrona ēteriskās eļļas (citrons palīdz izvadīt lieko šķidrumu un uzlabo noskaņojumu, bet eikalipts paātrina limfas cirkulāciju un asinsriti).

Kad skrubis noskalots, ķermeni bagātīgi noklāj ar ārkārtīgi aromātisku balto mālu un fuka aļģu masku, kas papildināta ar ciedra un greipfrūta ēteriskajām eļļām. Ķermeni ietin plēvē, un, kamēr maska iedarbojas (jūtama viegli sildoša sajūta), speciāliste veic sejas attīrīšanu un masāžu. Sejas procedūrā izmanto pīlingu ar auzām, pienskābi, baltajiem māliem un kumelīti, bet masāžu veic ar medus jasmīnu masku, kas nomierina un baro ādu.

Pēc nomazgāšanās dušā procedūru noslēdz ķermeņa kopjošo līdzekļa uzklāšana, kas stimulē limfas atteci un sniedz liftinga efektu. Pēc procedūras ķermenis vārda vistiešākajā nozīmē kļuvis vieglāks, āda mīkstāka un maigāka, bet prāts mierīgāks.

foto: no žurnāla "Pastaiga" arhīva

Balto mālu un fuka aļģu iedarbība

Baltie māli jeb koalīns veic vairākus uzdevumus – tonizē ādu un spēj absorbēt toksīnus, kas pēc tam tiek izvadīti no ķermeņa. Tāpēc pēc procedūrām, kurās tos izmanto, ieteicams dzert daudz ūdens vai zāļu tējas. Šāds vispārējs ķermeņa detokss uzlabo pašsajūtu, mazina tūsku, nogurumu un palīdz atgūt dzīvesprieku.

Savukārt fuks ir bagāts ar mikroelementiem, jodu, aminoskābēm un vitamīniem, kas visi kopā stimulē šūnu atjaunošanos, mīkstina un aizsargā ādu. Ideālā variantā ietīšanas procedūru vēlams apvienot ar pirti, lai organismam palīdzētu no toksīniem atbrīvoties ātrāk.

Rituāla ilgums: 1 st. 30 min. Cena: € 160.

Abhajanga ājurvēdas masāža un Shirodhara galvai ar eļļu

Piedāvā dabiskās veselības centrs ReCure.

Rituāla mērķis
Mazināt stresu, nomierināt prātu un uzlabot miega kvalitāti.

Norise
Tā kā ājurvēdas pirmsākumi meklējumi Indijā, šeit procedūras veic speciālisti no šīs valsts. Tā ir unikāla iespēja iepazīt viņu unikālās, no paaudzes paaudzē pārmantotās zināšanas.

Procedūra sākas ar spēcīgu galvas masāžu, kam seko ķermeņa masāža. To veic ar lielu daudzumu siltas eļļas, kas iedarbojas ne tikai uz fizisko ķermeni, bet arī labvēlīgi ietekmē prātu, nostiprina nervu sistēmu un imunitāti. Masāžas tehnika atšķiras no tām, ko esam pieraduši izbaudīt, kustības ir vairāk berzējošas: tas ļoti labi iedarbojas uz asinsriti, stimulē limfas plūsmu un palīdz izvadīt toksīnus.

Pēc masāžas virs galvas novieto speciālu trauku, no kura nepārtrauktā plūsmā uz pieres tecina siltu eļļu. Šī ir viena no retajām procedūrām, kas spēj nomierināt pašu satrauktāko prātu un palīdz atbrīvoties pat tiem, kuriem nekādā citā veidā neizdodas no galvas izdzīt milzīgo domu armiju.

Eļļa tek pa skalpa līniju virzienā uz pakausi, kas ir ārkārtīgi patīkami un ļauj pilnīgā atslēgties no realitātes. Pēc procedūras jūtams harmonisks miers, skaidrs prāts un enerģētisks pacēlums.

foto: no žurnāla "Pastaiga" arhīva

Procedūras Shirodhara iedarbība

Procedūras būtības pamats ir iedarbība uz zonu pieres vidusdaļā jeb tā saukto trešo aci. Tas ir viens no galvenajiem cilvēka enerģētiskajiem punktiem, kas kontrolē enerģijas plūsmu, prāta stāvokli un visu endokrīno sistēmu.

Tāpēc šī punkta aktivizēšana sniedz ļoti spēcīgu efektu, kas primāri palīdz mazināt stresu, satraukumu un nomierināt prātu.

Shirodhara ieteicama arī galvassāpju, bezmiega, neirožu, depresijas vai veģetatīvās sistēmas disfunkciju gadījumos. Eļļu var aizvietot ar zālīšu uzlējumu, un kopumā procedūras laikā uz pieres tiek izpilināti vairāki litri šķidruma.

Rituāla ilgums: 1 st. 45 min. Cena: € 100 (ar eļļu), € 85 (ar zālīšu novārījumu).

Liepziedu rituāls ar pindu masāžu

Piedāvā Hotel Jūrmala SPA.

Rituāla mērķis
Atslābināt muskuļus, nomierināt prātu un sniegt enerģiju.

Norise
Rituāls sākas ar 20 minūšu relaksāciju burbuļvannā, kurā iebērts liepziedu sāls. Tai seko pīlinga masāža, kurā jau atkal jūtams izteikts liepziedu aromāts. Masāža ir spēcīga, āda tiek labi noskrubēta un ietīta plēvē. Kamēr skrubī izmantotās sastāvdaļas turpina iedarboties (sāls spēj absorbēt toksīnus, atslābināt muskuļus un novērst tūsku), speciāliste veic reflektoru galvas masāžu, iedarbojoties uz atsevišķiem punktiem, kas ļauj sasniegt pilnīgu relaksācijas stāvokli.

Skrubja noskalošanai seko masāža ar siltiem liepziedu maisiņiem jeb pindām. Tā ir ļoti patīkama, drēgnajam rudenim piemērota masāža. Pēc tās ķermenim uzklāj pašmāju kosmētikas zīmola Norden Cosmetics liepziedu masku, kas baro un mīkstina ādu. Pēc tējas tases un nelielas pastaigas gar jūru jūtams pietiekams enerģijas pieplūdums, lai atsāktu ikdienas darba gaitas jau pavisam citā kvalitātē.

foto: no žurnāla "Pastaiga" arhīva

Pindu masāžas iedarbība

Pindu masāža tiek veikta ar viegliem uzspiedieniem, labvēlīgi iedarbojoties uz saspringtu muskulatūru un kaulu locītavu sistēmu. Sasildītie augu spilventiņi paplašina ādas poras, ļaujot zāļu maisījumam iedarboties uz dziļākiem ādas slāņiem.

Masāža labvēlīgi iedarbojas arī uz problēmzonām, uzlabo asinsriti, veicina organisma drenāžas funkcijas un palīdz atbrīvoties no sārņvielām. Savukārt aromterapija labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmu un līdzsvaro iekšējo enerģiju. Šī masāža palielina imūnsistēmas aizsargspējas un ir īpaši ieteicama, parādoties pirmajām saaukstēšanās pazīmēm.

Rituāla ilgums: 2 stundas. Cena: € 100