foto: Juris Zolbergs
Jaunā fotogrāfe Elizabete Džeina Rubene: "Šajā laikmetā jābūt ar krampi"
Elizabete sevi uzskata par ļoti vienkāršu cilvēku jeb praktisko latvieti, kas nebaidīsies riskēt un darīt lietas, nevis tikai runāt. Kamēr citi par kaut ko runā, viņa klusējot to izdara.
Cilvēki
2018. gada 9. aprīlis, 06:02

Jaunā fotogrāfe Elizabete Džeina Rubene: "Šajā laikmetā jābūt ar krampi"

Liene Stūraine

Pastaiga

Jauno fotogrāfi, vizuālās identitātes veidotāju Elizabeti Džeinu Rubeni (24) virza radošums dažādās dzīves izpausmēs. Katru jaunu pieredzi un eksperimentu viņa uztver kā izaicinājumu, kas ļauj pilnveidoties un kļūt aizvien spēcīgākai un profesionālākai.

Viņas kaislība ir modes un mākslas fotogrāfija, un paveikto viņa atspoguļo savā Facebook lapā EJRuben un Instagram kontā.

Fotografēšanas pamatus apguvusi jaunrades namā Annas 2 pie fotogrāfa Andreja Granta, tagad viņa turpina mācības laikmetīgās izglītības platformā ISSP, kuru absolvēs ar grupas izstādi maija beigās. Savukārt tehniskās zināšanas par fotogrāfijas apstrādi Elizabete Džeina ieguvusi Sentmārtina koledžā.

“Fotogrāfijai pievērsos diezgan neapzināti, sākot ar analogajām ziepju kamerām, ar kurām joprojām darbojos fotosesijās, jo ar filmiņu nevar noķert to, ko ar digitālo, – savējie sapratīs. Pirmā kamera bija pingvīna izskatā un ar sarkanu keponu galvā, bieži vien fotosesijās uzvedos tāpat, jo cilvēki, ko fotografēju, redzot, ka Džeina uzvedas neveikli, kļūst brīvāki un paši vairs nejūtas tik ļoti neērti kameras priekšā.”

Elizabete Džeina zīmējusi kopš bērnības cilvēku portretus, tagad šī interese izpaužas fotogrāfijas žanrā. “Cilvēku raksturi ir tik dažādi, ka to izpēte un atspoguļošana var ilgt līdz pat mūža galam.” Lielu pieredzi devis darbs ar modeļu aģentūru Star System Latvia.

Elizabete sevi uzskata par ļoti vienkāršu cilvēku jeb praktisko latvieti, kas nebaidīsies riskēt un darīt lietas, nevis tikai runāt. Kamēr citi par kaut ko runā, viņa klusējot to izdara.

“Šajā laikmetā ir jābūt ar krampi, nekas cits neatliek. Tāda ir arī mana mamma Žanete Auziņa, vienmēr opozīcijā, tomēr izaudzinājusi divas meitas.

Mamma visvairāk man devusi savas profesionālās zināšanas par modi un stila izjūtu. No mazotnes viena no manām pasaku grāmatām bija itāļu Vogue, kur lielākais burvis bija Stīvens Maizels.”

Kaut Elizabetei Džeinai nav profesionālas izglītības modes nozarē, tikai sajūta un saprašana, tomēr tieši viņai izdevās uzvarēt 2016. gada televīzijas šovā Rīgas stila pavēlnieks. “Galvenais – nebaidies, rīkojies!” tāda ir viņas recepte.

Elizabetes Džeinas Rubenes 5 zelta likumi

1. Ja nevari izvēlēties labāko, labākais izvēlēsies tevi.

2. Nepazaudē nesajusto – mirkli nevar atgūt, to var tikai kārtīgi izdzīvot.

3. Nebaidies būt, kāds tu esi, arī tad, kad izej ārā no kadra! Veiksmes formula ir tavās paša rokās, galvenais – rīkojies!

4. Instinkti nemelo, galvenais, lai ir sajūta un saprašana.

5. Nekad nedzenies pēc visa, ko vēlas pārējie! Tas uzreiz kļūst klišejiski un vairs nav tā vērts, jo visiem tas ir; izdari pretējo – un kļūsti par to, kam sekos vai pat nespēs tikt līdzi. Tev jābūt pašam savas laimes kalējam.