foto: Liene Stūraine
"SURVIVAL KIT 9" aicina saiet ābolā, kokā vai kanārijputniņā
"Ceļi uz iekšējo spēku III", Lotta Antonsson.
Blogs
2017. gada 10. septembris, 22:16

"SURVIVAL KIT 9" aicina saiet ābolā, kokā vai kanārijputniņā

Liene Stūraine

Rīgā, bijušajās Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes telpās, sācies ikgadējais laikmetīgās mākslas festivāls "SURVIVAL KIT 9". "Eksotisku putnu balsis Kronvalda parkā, sazināšanās ar citām dzīvības formām, dzīvnieku depresija un skumjo briesmoņu valstība" – to visu līdz 1. oktobrim sola festivāla organizētāji. Šodien blogā – fotoreportāža no "SURVIVAL KIT 9" atklāšanas pasākuma.

Šogad festivāls veltīts pasaules izziņai caur dabu – ne velti tā nosaukums ir "Saiet ābolā * kokā * sēnē * ledājā * gliemežvākā * briedī * kanārijputniņā * sikspārnī". Festivāla kuratoru komanda - Solvita Krese, Inga Lāce un Jonatans Habibs Engkvists (Jonatan Habib Engqvist), bet mākslas izstādi veido 24 pasaulē atzīti, kā arī daudzsološi jaunie mākslinieki.

foto: Liene Stūraine
"Poētiskās izpētes laboratorija", Andris Eglītis.

"SURVIVAL KIT 9" atklāšanas pasākumā sastapu mākslinieku Kristianu Brekti, kurš atzina, ka "pēc apmeklējuma palika iespaids, ka šī gada ekspozīcija veidota, pielāgojoties izstādes telpai, nevis sadarbojoties ar to. Nevarētu teikt, ka par redzēto jūtos vīlies, tomēr jāatzīst, ka biju gaidījis ko spilgtāku, laikmetīgāku."

foto: Liene Stūraine
"Deviņpadsmit noktirņu grāmata", Jim Holyoak

Starp mākslas darbiem ir gan starptautiski atzīti, gan īpaši festivālam radīti jaundarbi, kas vērsti uz pasaules uztveres paplašināšanu un mācīšanos no dabas. Mani favorīti: Lotta Antonsson "Ceļi uz iekšējo spēku III", Krišs Salmanis "Savā nodabā" un Andra Eglīša "Poētiskās izpētes laboratorija".

Jā, un vēl Kristians izteica komplimentu, ka veidoju blogu par mākslu un modi. "Turi buru!" viņš novēlēja. Tas iedvesmo turpināt. Protams, esmu lasījusi arī negatīvos komentārus gan feisbukā, gan tepat blogā. Jā, esmu "blondīne", jā, man patīk pucēties, nē, recenzijas nerakstu. Vienkārši vēroju apkārt notiekošo un dalos ar iespaidiem. Priecājos, ja kādam tas šķiet interesanti. Ja kādu kaitina, arī labi.

foto: Eliabeth Jane Ruben
Foto pie ieejas oligāts!
foto: Liene Stūraine
Kristians Brekte

Bet, pabeidzot par festivālu, iesaku sekot tā programmai mājas lapā, jo visu festivāla laiku norisināsies mākslinieku, mākslas teorētiķu un filozofu atvērtās lekcijas, filmu demonstrācijas, performances un lasījumi, ekskursijas izstādē, kā arī aizraujošas darbnīcas bērniem mākslinieku vadībā. Īpašas ekskursijas vadīs biologs Īzaks Rašals un žurnālists Māris Olte, ļaujot ielūkoties bijušajā LU Bioloģijas ēkā esošajos Zooloģijas, Botānikas un Ķīmijas vēstures muzejos, kuru kolekcijas slēpj pārsteidzošus, līdz šim plašākai auditorijai nezināmus dārgumus.

foto: Eliabeth Jane Ruben
Blogera ikdiena. Pie "Savā nodabā", Krišs Salmanis.
foto: Eliabeth Jane Ruben
"Savā nodabā", Krišs Salmanis.
foto: Eliabeth Jane Ruben
foto: Liene Stūraine
Latvijas ķīmijas vēstures muzejs.
foto: Liene Stūraine
foto: Liene Stūraine
foto: Eliabeth Jane Ruben
Traka, bet patiesība...

"SURVIVAL KIT 9"

gallery icon
22