Leonarda Ķestere tik slaida kā studiju gados! FOTO + dzīves recepte
Producente un aktrise Leonarda Ķestere (47) kardināli mainījusi dzīvesveidu. Viņa kļuvusi tik slaida, ka atsākusi nēsāt pirms pārdesmit gadiem iegādātās drēbes.
„Esmu pilnībā atbrīvojusies no visām drēbēm, ko valkāju vēl pirms gada. Savu garderobi veidoju no jauna, iekļaujot tajā arī tērpus, ko savulaik iegādājos, studējot Londonā. Ilgu laiku šis apģērbs man mājās glabājās kā relikvija, ko valkāt nevarēju, bet žēl bija izmest tāpēc, ka tērpi bija skaisti un ļoti kvalitatīvi. Turklāt mode atgriežas – tagad, sapošoties studiju laikā nopirktajās drēbēs, izskatos atbilstoši mūsdienu tendencēm,” žurnālam "Kas Jauns" priecīgi stāsta Leonarda Ķestere.
Atrod īsto savas dzīves recepti
Māksliniece atzīst, ka pie krietni slaidāka auguma tikusi, iztiekot bez revolucionārām svara vērotāju programmām, mocībām piesvīdušā trenažieru zālē un badošanās. Viņa sapratusi: „Lai mainītos, jāmaina domāšana. Biju to dzirdējusi, par to lasījusi un domājusi par izmaiņām, bet nezināju, kā to darīt.” Pirmais solis uz pārmaiņām tika sperts pirms divarpus gadiem, kad pēc kārtējā Lieldienu gavēņa Leonarda ieguvusi tik neticami labu pašsajūtu, ka pilnībā atteikusies no gaļas produktiem. „Pēc tam manā dzīvē ienāca joga. Negaidīti mani uzrunāja jogas pasniedzēji no Indijas un gribēja, lai 21. martā es publiski novadu Saules sveicināšanas rituālu. Pasākums tika atcelts, bet es kopš tā laika ik rītu sāku sveicināt sauli,” neslēpj Leonarda Ķestere, kura jogas vingrinājumiem katru rītu velta aptuveni stundu.
Pārliecība, ka izvēlējusies pareizo ceļu, Ķesterei nostiprinājās, kad pirms gada viņa Kalifornijā apciemoja dēlu Paulu Ķesteri, kurš tolaik Amerikā bija prakses programmā. „Cilvēki, kurus tur satiku, lielākoties bija veģetārieši, vegāni vai zaļā un aktīvā dzīvesveida piekopēji. Viņi man apkārt bijā tādā nospiedošā vairākumā, ka šķita – esmu iekļuvusi kādā īpašā veselīgo ļaužu un bērnu kopienā. Skatījos, kā viņi dzīvo, runājos, un man radās sajūta, ka tas ir tas, kas man patīk, ka tas ir manējais. Skrēju gar Klusā okeāna krastu, jogoju un teicu sev – tas ir tas, ko tu vari... Un gribi! Tā ir mana dzīve, un tā ir skaista dzīve!” Kalifornijā gūtos iespaidus un atskārsmes atminas producente.
Brokastu vietā nezāļu vai kviešu zelmeņa sula
Arī Leonardas Ķesteres ēšanas paradumi ir mainījušies. Rīta kafijas un brokastu vietā Leonarda malko zaļo kokteili. Vasarā tajā tiek miksētas dārzā savāktās nezāles, tostarp virza, gārša, nātre un ceļmallapas. Kokteilis izdodoties ļoti patīkami saldens. Savukārt ziemā tas lielākoties tiek pagatavots no tīras kviešu zelmeņa sulas. „Es pati kastītēs uz palodzes audzēju kviešu zelmeni – mājās vienmēr ir zaļš un smaržo pēc kviešiem,” viņa atklāj. Leonarda secinājusi, ka zaļais kokteilis ir tik sātīgs, ka ar to var pat aizstāt brokastis. Brokastis tādās reizēs tiek ņemtas līdzi uz darbu kastītē.
Zaļā kokteiļa vietā dažkārt Leonarda mēdz no rīta padzerties arī pašas spiestu Latvijas augļu un dārzeņu sulu kā tīrā, tā jauktā veidā, sulai izmantojot ābolus, ķirbi un svaigas bietes. „Biešu sula gan jāspiež iepriekšējā dienā,” piebilst Ķestere. Viņa izslēgusi no ēdienkartes gaļu un tās izstrādājumus, konservus, saldumus, arī medu, govs piena produktus (laktozi), maizi un maizes produktus (glutēnu), kafiju un pat augļus, kas satur daudz cukura. Leonardas ikdienas ēdienkartes galvenie pamatprincipi ir divi litri ūdens un daudz zaļās tējas. „Jāēd visi Latvijas dārzeņi, izņemot kartupeļus, Latvijas augļi, Latvijas kazas piena produkti un zivis.”
Leonarda teic, ka gadījumos, ja klimatiskie apstākļi ļauj, viņa guļ pie atvērta loga, elpojot skābekli. Attīrot savu organismu un ikdienā lietojot vairāk skābekļa, mainās arī uztvere un skats uz pasauli. Var sajust mieru un harmoniju, var smaidīt, starot, mīlēt sevi un visus apkārtējos. Kad mainās domāšana, mainās viss,” pārliecību pauž Leonarda Ķestere. Viņa atzīst, ka padomdevēja šādai dzīvei ir viņas draudzene, režisore un producente Dace Pūce, kura šādi dzīvo jau daudzus gadus. Pēc Daces ieteikuma, Leonarda ēdiena gatavošanas procesā daudz izmanto arī Indijas garšvielas, piemēram, kuminu un tumeriku jeb kurkumu, kā arī čili piparus.
„Vēl viens ļoti vērtīgs rituāls, ko ievēroju, ir pirtī iešana. To cenšos darīt pēc iespējas regulāri,” teic Ķestere.
Protams, jauniegūtās auguma aprises Leonardu priecē, taču vislielāko sajūsmu viņa pauž par to, cik neticami vairojusies enerģija, dzīvesprieks un uzlabojusies pašsajūta. „Es nudien jūtos labāk nekā 29 gadu vecumā. Jūtos tik brīnišķīgi, kā tad, kad man bija 28!”
Leonardas dienas kārtība
6.30–7.00 celšanās
Silta duša, zobu un mēles tīrīšana.
Glāze silta ūdens.
20 minūtes – elpošanas vingrinājumi pie atvērta loga, svaigā gaisā.
12 minūtes – 24 reizes Sveiciens saulei pie atvērta loga, svaigā gaisā.
45 minūtes – joga.
Ikrīta zaļais kokteilis – tīra kviešu zelmeņa sula vai pašas spiesta Latvijas augļu un dārzeņu sula.
Brokastis
1. variants: 2 bezglutēna galetes, pārklātas ar zemnieku gatavotu kazas sieru (bez sāls), 1 tomāts šķēlēs.
2. variants: tas pats, tikai uz galetēm ziež 1 neliela avokado masu.
3. variants: griķu putra ar dārzeņiem.
Visos trīs variantos uz ēdiena tiek uzbērtas garšvielas – kumins un tumeriks (kurkuma). Pēc tam – zaļā tēja bez piedevām vai jogas tēja sievietēm.
Pusdienas gatavo mājās, ņem līdzi kastītē
1. variants: biešu salāti ar āboliem un ķirbjiem.
2. variants: miso zupa ar tofu sieru, šampinjoniem un pak choi salātiem.
3. variants: tvaicēti dārzeņi, arī zirņi un pupas (izņemot kartupeļus). Sajauc ar pašas gatavoto bazilika pesto, kur ir daudz valriekstu.
Zaļā tēja vai rooibos tēja.
Uzkodas/launags
Latvijas āboli, mandeles vai valrieksti.
1. variants: lasis vai forele, tvaicēta bērzu sulā (tikpat gardi kā tvaicēt baltvīnā), ar salātiem. Salāti bez sāls un eļļas, jo svaigi dārzeņi tāpat ir sulīgi. Ja vajag saldumu, pierīvē ābolu.
2. variants: indiešu lēcu zupa ar tomātiem (tomāti var būt no bundžām), zaļumiem, ķiplokiem un kuminu.
3. variants: silti kvinojas salāti ar pašas gatavoto salsu (mērci).
Leonardas īpašā recepte: siltie kvinojas salāti ar pašas gatavotu salsu
„Ja neēd gaļu, ir vēlme piesiet dūšu, un to var darīt ar pašas gatavoto salsu. Es salsu iemīlēju, viesojoties Sandjego. Salsu gatavo, smalki sagriežot svaigus tomātus, sarkano papriku, zilos sīpolus, ķiplokus, čili piparu, pievienojot olīveļļu un meksikāņu garšvielas, mazliet Himalaju sāls. Visu pilda kārbiņās, ļauj ledusskapī vairākas stundas sajaukties garšām. Kvinoju vāra 15–20 minūtes; kad tā gatava, piejauc salsu. Gardi, sātīgi un veselīgi!”
Inta Mengiša/ Stils: Kristīne Čakare / Foto: Rojs Maizītis, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva