Dzert vai nedzert pienu? Iesaka uztura speciāliste
Esi vesels
2014. gada 23. maijs, 08:11

Dzert vai nedzert pienu? Iesaka uztura speciāliste

Jauns.lv

Reti kurš nebūs pamanījis pēdējā laika tendenci, kad tiek rekomendēts no uztura izslēgt piena produktus. Taču īstie argumenti, kāpēc dzert vai nedzert pienu, ir nopietnāki par saukļiem, ka tas domāts tikai bērniem.

Konsultē: uztura speciāliste Eva Kataja

Govs piens

Vieni saka, ka govs piens ir nepieciešams stipriem kauliem un tas būtu jāiekļauj uzturā katru dienu. Citi uzskata, ka piens paredzēts tikai pēc dzimšanas, proti, govs piens – telēnam, mātes piens – bērnam. Lietot vai nelietot pienu uzturā ir katra paša ziņā, jo tam var atrast gan labas, gan ne tik labas īpašības. 250 ml, kas ir aptuveni glāze piena, satur 30% no kalcija  dienas devas, 22% no fosfora un 13% no selēna ieteicamās dienas devas. Piens satur arī magniju, nātriju, kāliju, cinku un citas minerālvielas, kas ir nepieciešamas gan kaulu veselībai, gan organismam kopumā, taču tās var atrast arī citos produktos. Piena sastāvā atradīsiet arī B grupas vitamīnus, kas nepieciešami normāliem vielmaiņas procesiem un nedaudz A vitamīna. Pienā tauku saturs var būt līdz pat 4 g 100 g piena, attiecīgi glāze piena sniegs 12% tauku, 4% ogļhidrātu un 16% olbaltumvielu no ieteicamās dienas devas.

Dzert pasterizētu vai svaigu lauku pienu?

Tie, kuri ir baudījuši īstu lauku pienu, bez ierunām piekritīs, ka veikala piens garšo pavisam citādi. Arī tā sastāvā ir dažas atšķirības. Govs piens satur aglutinīnu, kas ir atbildīgs par piena noslāņošanos. Veikalos nopērkamais piens ir pasterizēts (ticis karsēts līdz vārīšanās temperatūrai) un mehāniski homogenizēts (lai krējums neatdalītos no piena). Piens tiek apstrādāts milzu spiedienā, lai izjauktu tauku molekulu sieniņas un visi komponenti sajauktos viendabīgā šķidrumā. Bet šādā procesā rodas superoksīds (brīvais radikālis) ksantīnoksidāze, ar ko tad organismam vēlāk jātiek galā. Veikala pienam atšķirībā no lauku piena ir arī noteikts tauku saturs, kas tiek speciāli izveidots, lai izdabātu patērētāju vēlmēm.  Pasterizācijas procesā tiek nonāvētas visas baktērijas, arī labās, bojā iet arī enzīmi, kas dabīgi ir pienā. Tāpēc veikala piens nepārvērtīsies gardā rūgušpienā, ja to atstāsiet siltumā. Veikala piens ir iegūts, apvienojot dažādu govju pienu, un ir lielāka iespēja, ka tā sastāvā var būt nevēlami vielu blakusprodukti, kas saistīti ar barību, ko govs saņem. Jāteic, ka Latvijā pienam ir diezgan augsti kvalitātes standarti un stingra kontrole, kas samazina iespēju, ka tajā varētu būt šie nevēlamie blakusprodukti. Tomēr vienmēr ir labāk, ja zināt, no kurienes piens nācis un ar ko gotiņas barotas, jo no tā ir atkarīga piena uzturvērtība – tajā esošo uzturvielu daudzums.  Pēc Austrumu medicīnas uzskatiem, govs piens ir produkts, kas veido gļotas. Ja bieži sirgstat ar saaukstēšanas slimībām un jūs moka iesnas, pamēģiniet izslēgt pienu un tā produktus no uztura vismaz slimošanas laikā.  Pēc tam der pavērot, kāda ir organisma atbildes reakcija.

Kazas piens

Mēs ikdienā esam pieraduši spriest par govs pienu un tā produktiem, bet kāds ir kazas piens? Patiesībā – ļoti veselīgs un, aplūkojot atsevišķus aspektus, pat pārāks par govs pienu. Kazas piens ir mazāk alerģisks, jo tas ir dabīgi homogenizēts. Tas nozīmē, ka svaigi izslaukts kazas piens būs viendabīgs arī nākamajā dienā un krūzes virspusē nenostāsies krējuma kārtiņa, kā tas ir govs pienam. Kazas piens ir vieglāk sagremojams. Kad kuņģī notiek piena proteīnu denaturācija, kazas piens veido mīkstāku masu nekā govs piens. Rezultātā proteīni tiek sagremoti vienmērīgāk un pilnīgāk. Kazas piens retāk izraisa laktozes nepanesību. Jebkurš dzīvnieku izcelsmes piens satur laktozi, bet kazas pienā tās saturs ir mazāks nekā govs pienā. Pētījumi liecina, ka atsevišķi cilvēki ar laktozes nepanesību var lietot kazas piena produktus bez blakusparādībām. Kazas piena sastāvs savā ziņā labāk atbilst cilvēka organisma vajadzībām. Tajā ir vairāk neaizstājamo taukskābju, piemēram, linolskābe un arahidonskābe, tas satur arī vairāk B2, B3, B6 un A vitamīnus (govs pienā ir vairāk folskābes un B12 vitamīna). Tāpat tas ir pārāks minerālvielu ziņā, jo satur vairāk kālija, kalcija, arī vairāk olbaltumvielu un mazāk holesterīna nekā govs piens. Tā kā šis piens minerālvielu ziņā ir pārāks par govs pienu un satur daudz kālija, tas organismā veido bāzisku vidi, tāpēc kazas piena un tā produktu lietošana varētu būt veids, kā parūpēties par savu imunitāti.

Piena alternatīva

Ja nu tomēr sev zināmu iemeslu dēļ esat nolēmuši pilnībā atturēties no jebkāda dzīvnieku izcelsmes piena un tā produktiem, ir iespēja iegādāties pienam līdzīgus dzērienus, kas pagatavoti no augu valsts produktiem. Turklāt šos dzērienus ikviens var pagatavot pats arī mājas apstākļos.  Iecienītākie piena aizstājēji ir gatavoti no sēklām, riekstiem un arī graudaugiem. Viens no vispopulārākajiem ir sojas piens (kas teorētiski iegūts no pākšaugiem), taču, tā kā neesmu sojas produktu cienītāja, ikdienas lietošanai to nerekomendēju. Lobītas kaņepju sēklas, Indijas rieksti, mandeles, makadāmijas rieksti un kokosrieksti ir produkti, no kuriem visbiežāk gatavo piena dzērienus. No graudaugiem populārākie ir auzu pārslas un rīsi, kuri derēs arī bezglutēna pārtikas piekritējiem. Ja ar veselību viss ir kārtībā, atteikties no piena un tā produktiem galīgi nevajadzētu. Cita lieta, ja jūtat, ka pēc to lietošanas parādās nevēlami simptomi, tādā gadījumā tos nav ieteicams lietot un labāk izvēlēties citas alternatīvas.


Teksts: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta/Foto: Shutterstock