Speķa maize pret depresiju jeb - vai mūsdienu pārtika rada grūtsirdību
Par to, vai uzturs ietekmē garīgo veselību, zinātnieki aizvien strīdas. Izpētīts ir daudz, un atklājas aizvien jaunas jomas, kas vēl būtu jāpēta. Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" ieskicē dažas no tām.
Speķa maize pret depresiju? Kaut kas nedzirdēts!
Depresija ir nopietna slimība. Cilvēks ilgstoši ir nomākts, viņam trūkst enerģijas pilnvērtīgai dzīvei. Smagākos gadījumos depresija var pat radīt domu par pašnāvību.
Pirms dažiem gadiem Latvijas sabiedrību satrauca toreizējā veselības ministra Gunta Belēviča paziņojums: “Cilvēks ir tas, ko viņš ēd. Ja kādam ir depresija, nevajag tūlīt sniegties pēc antidepresanta tabletes, bet gan apēst speķa maizi, un depresija, visticamāk, pāries.”
Tas neatstāja vienaldzīgu nevienu, kas kaut reizi dzīvē bija saskāries ar depresiju. Nu, kā tā var teikt! Antidepresanti, psihoterapija un darbs ar sevi visa mūža garumā – lūk, kas ir vajadzīgs! Turklāt no speķa maizes var kļūt resns, un tas var būt iemesls vēl vienai depresijai! Arī es sašutu par šādu izteicienu, taču tagad atzīstu, ka eksministram bijusi zināma taisnība.