Kāpēc svaigas sulas ir tik vērtīgas? 6 sulu kokteiļu receptes
Neparasti svaigo sulu kokteiļi var būtiski uzlabot veselību, tāpēc – mudīgi pēc sulu spiedes!
Veselības uzlabojumu, ko var sniegt svaigi spiestas sulas, ir ļoti daudz, un tie iespējami, pateicoties uzturvielām, ko satur šīs sulas, – antioksidantiem, vitamīniem, minerālvielām, enzīmiem un citām bioloģiski aktīvām vielām. Ja sulu izdzeram no rīta tukšā dūšā, organisms visus labumus uzsūc mazāk nekā pusstundas laikā. Nav brīnums, ka daudziem šāds dzēriens palīdz justies daudz enerģiskākiem nekā izdzerta kafijas krūze. Svaigi spiestu sulu dzeršana ir vislabākais veids, kā vienā ēdienreizē uzņemt daudz augļu un dārzeņu, apgādājot savas šūnas ar uzturvielām, ko citādi būtu grūti izdarīt.
Tikai svaigu!
Ir liela atšķirība starp svaigi spiestām sulām un tām, kuras var nopirkt safasētas pudelēs un tetrapakās un kurās no svaiguma nav ne miņas. Lielākā daļa sulu, kas atrodamas veikalu plauktos, ir pasterizētas, tāpēc vairs nesatur dzīvus enzīmus. No svaigām sulām organismam ir vieglāk uzņemt uzturvielas, jo tas ir atbrīvots no šķiedrvielu gremošanas. Sulu dzeršana var uzlabot imūnsistēmas darbību, kā arī palīdzēt atbrīvoties no toksīniem.
Tiem, kam ir žēl izmest biezumus, kas paliek pēc sulu spiešanas, tos var droši izmantot, lai pagatavotu dārzeņu pastētes, krekerus un citus ēdienus. Piemēram, spiežot burkānu vai ķirbju sulu, pāri palikušos biezumus var izmantot svaigām zupām. Šķiedrvielas lieliski piepilda kuņģi, kā arī padara ēdienu bagātīgāku un kraukšķīgāku.
Izvēlieties zaļo!
Lielākajai daļai augļu un dārzeņu piemīt dažnedažādas veselību veicinošas īpašības, taču īpaši vērtīgas ir zaļo dārzeņu sulas, kas bagātīgi satur hlorofilu un olbaltumvielas. Tās arī palīdz paaugstināt organisma sārmainumu un piegādāt šūnām ūdeni. Diemžēl vairākums cilvēku šādas sulas neiekļauj ikdienas ēdienkartē, ko, ļoti iespējams, var norakstīt uz šo sulu savdabīgo un neierasto garšu. Arī zaļā krāsa un smarža var mulsināt, ja šādi dzērieni iepriekš nav baudīti. Taču dārzeņu sulas nav jādzer tīrā veidā! Ja garša nešķiet pārāk tīkama, tām var pievienot, piemēram, ābolu, kas to padarīs saldāku un patīkamāku. Ar laiku, kad garšas kārpiņas pieradušas, var variēt ar nezāļu pievienošanu – kopā ar augļiem un dārzeņiem likt sulu spiedē gārsu, nātres, pienenes un citām dabas veltes. Vienīgi tās vajadzētu vākt tīrā vidē.
Kā ieviest svaigi spiestas sulas savā ikdienas ēdienkartē?
Daudziem cilvēkiem virtuvē stāv sulu spiede. Pirmajā nedēļā pēc iegādes tā noteikti ir tikusi aktīvi izmantota, bet ar katru dienu – arvien retāk un retāk. It kā nekā sarežģīta – jāsaliek dārzeņi un augļi sulu spiedē, jānospiež poga, un – sula gatava, taču ilgtermiņā sulu spiedes tomēr netiek darbinātas. Pamēģiniet sekot šiem četriem padomiem, un, iespējams, sulu dzeršana kļūs par neatņemamu jūsu ikdienas sastāvdaļu.
1 Apsoliet sev, ka turpmāk spiedīsiet sulas. Sāciet ar tādu apņemšanos, ko patiešām varat izpildīt. Sākumā varat spiest sulu vienu reizi nedēļā vai tikai brīvdienās, un tad pamazām ieviesiet šo rituālu arī darbdienās.
2 Pievērsiet uzmanību uzlabojumiem. Izbaudiet sajūtas, kādas rodas ķermenī un prātā pēc sulu dzeršanas, un piefiksējiet tās. Tas palīdzēs saglabāt apņemšanos spiest sulas arī tad, kad būs uznācis slinkums.
3 Pilnveidojiet labos ieradumus. Kad būsiet iemanījušies spiest sulas regulāri, meklējiet arvien kvalitatīvākus produktus. Piemēram, pievērsiet uzmanību, lai augļi un dārzeņi būtu nākuši tikai bioloģiskajām saimniecībām.
4 Izbaudiet sulu spiešanas procesu. Eksperimentējiet ar dažādām augļu, dārzeņu un garšaugu kombinācijām. Uzlieciet fonā savu mīļāko mūzikas izlasi un gūstiet pozitīvas emocijas.
6 sulīgas receptes
Nav nekā labāka, kā no rīta iedzert svaigu, tikko spiestas zaļās sulas kokteili. Sagrieziet nepieciešamos produktus gabaliņos, ielieciet tos sulu spiedē, un pēc brīža jau varat baudīt sulu. Dzeriet to uzreiz pēc izspiešanas, kamēr sulā netrūkst dzīvu fermentu.
Sastāvdaļas
1/4 daļa garā gurķa
4 seleriju kāti
2,5 cm garš ingvera gabaliņš
1 daiviņa ķiploka (nav obligāta)
1 ābols (pēc izvēles)
Varat recepti papildināt ar hlorofilu bagātīgi saturošām sastāvdaļām:
- dažādiem dīgstiem, piemēram, lucernas,
- mazajiem lapu dārzeņiem, piemēram, saulespuķu vai zirnīšu kresēm,
- saujiņu svaigu garšaugu (koriandru, piparmētru vai pētersīļiem).
Pētot Tannat vīnogu šķirni, Urugvajas un Itālijas zinātnieki atklāja, ka šo vīnogu izspaidas (tostarp no vīnogu sēkliņām) satur visvairāk tannīnu – antioksidantu, kas cīnās ar šūnu novecošanu, samazina asinsspiedienu, holesterīna līmeni un veicina normālu asins recēšanu.1
Svaigi spiesta vīnogu sula no bioloģiski audzētām tumšajām vīnogām būs piesātināts antioksidantu avots, arī vīnogu sēkliņām piemīt plašs veselību veicinošu īpašību spektrs. Iespējams, jums šo sulu gribēsies atšķaidīt ar ūdeni, jo tās garša patiešām ir tik salda kā cukurotām konfektēm.
400 grami sarkanās vīnogas, ekoloģiskas un labi nogatavojušās
Sauleszaļais pārsteigums
Šis atsvaidzinošais sulu mikslis pārsteigs ar neatkārtojamu garšas buķeti, vienlaikus apgādājot organisma šūnas ar tām nepieciešamajām uzturvielām. Ja recepte šķiet pārāk sarežģīta, varat visas sastāvdaļas salikt jaudīgā blenderī un iegūt šķiedrvielām bagātīgu kokteili.
Pusotra tasīte svaigi spiestas apelsīnu sulas
Puse tasītes no sulas, kas izspiesta no 5 pētersīļu kātiem, 5 seleriju kātiem un viena burkāna.
Sastāvdaļas
4–5 bioloģiskajā saimniecībā audzēti tomāti
8 svaiga bazilika lapiņas
Šķipsniņa Himalaju sāls
Šķipsniņa Kajennas piparu
2–3 pilieni stēvijas ekstrakta
Šī sula būs lielisks beta karotīna avots – iespējams, vislabāk zināmais provitamīna A karotenoīds. Tas var palīdzēt palēnināt novecošanās procesus, uzlabot aknu darbību, ādas izskatu un acu veselību.
Sastāvdaļas
6 vidēja lieluma eko burkāni ar mizu
2,5 cm garš ingvera gabaliņš
Piliens olīveļļas
Šajā neparastajā kokteilī ir apvienota salda un sāļa garša. Patiesībā šis varētu kļūt par jūsu visvairāk iecienīto brokastu toniku.
Sastāvdaļas
1/3 tasītes svaigi spiestas sarkano vīnogu sulas
2/3 tasītes svaigi spiestas seleriju kātu sulas