3 pastas receptes + iemesli, kāpēc to drīkst ēst un nepieņemties svarā
25. oktobrī ir Pasaules pastas diena, kad cilvēki to atzīmē, gatavojot un ēdot pastas ēdienus. Latvijā mēs tos visus saucam par makaroniem un uzskatām par ne pārāk veselīgu produktu. Iedvesmai piedāvājam arī 3 gardas, viegli pagatavojamas un veselīgas pastas receptes.
Pēdējais laiks šo maldīgo uzskatu mainīt, jo patiesībā pasta ir vērtīgs un veselīgs produkts. Vēsturiski pasta Latvijas iedzīvotājiem saistās ar miltu ēdienu, kam ir zema uzturvērtība un kas rada lieko svaru. Kā stāsta uztura speciāliste Inga Pūce, tie ir tikai pāris no aizspriedumiem. Kādi vēl ir maldi par pastu?
Zema uzturvērtība
Tie ir maldi. Pastai jeb, kā ierasts saukt Latvijā, makaroniem, ir augsta uzturvērtība. Tie satur šķiedrvielas, vitamīnus, minerālvielas, cieti un augu valsts olbaltumvielas. Īpaši vērtīga ir pilngraudu pasta.
Rada lieko svaru
Nav taisnība. Pasta satur saliktos ogļhidrātus, kas sastāv no glikozes. Šie ogļhidrāti tiek izmantoti tūlītējai enerģijas ieguvei un nepārvēršas taukos. Tā nav fruktoze, ko satur vienkāršie cukuri un kas pārvēršas taukos, sevišķi, ja tos patērē vakarā.
Pasta ir neveselīga
Nē. Piemēram, pilngraudu pastas šķiedrvielas un minerālvielas samazina organismā toksīnu daudzumu. Tieši toksīni ir galvenais organisma pārskābinātājs, to rezultātā rodas daudzas ar uzturu saistītās saslimšanas, piemēram, II tipa cukura diabēts, sirds un asinsvadu saslimšanas, hormonālās izmaiņas, audzēji, imunitātes traucējumi u.c. slimības.
Tie tak ir baltie milti!
Miltu izstrādājumi ir kaitīgi tad, kad tos lieto kopā ar balto cukuru, taukiem un gaļas produktiem, jo tā cilvēks uzņem divas reizes vairāk kaloriju. Starp citu, lietojot miltus kopā ar gaļu, tiek apgrūtināta gaļas sagremošana. Rezultātā rodas palielināts toksīnu daudzums organismā.
„No padomju laikiem saglabājies priekšstats, ka pasta (makaroni) ir miltu produkts, kas uzbaro. Lai arī lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju pastu lieto vairākas reizes mēnesī, tikai 4% to uzskata par veselīgu produktu,” saka Kristaps Amsils, AS „Dobeles dzirnavnieks” valdes priekšsēdētājs. „Jo cilvēki vairāk interesēsies par veselīgu uzturu, jo biežāk izvairīsies no maldiem un aizspriedumiem šajā jautājumā. Ne jau pasta satur daudz kalorijas – tās vairāk ir mērcēs un treknā gaļā, ko cilvēki raduši ēst ar pastas ēdieniem.”
Mācies atšķirt mīkstos no cietajiem!
Cieto kviešu jeb durum milti top no speciālas kviešu šķirnes Triticum durum, kas ir īpaši cieta un satur daudz augu valsts proteīnu. Tas nozīmē, ka produkts tiek sašķelts lēni, atbrīvojot glikozes molekulas, kas savukārt pieprasa pastāvīgu insulīna (hormona) klātbūtni, kas nepieciešams glikozes pārvēršanā enerģijā.
Savukārt insulīna klātbūtne asinīs nosaka sātu. Smadzenēs sāta izjūta rodas no insulīna, nevis cukura klātbūtnes asinīs. Mīksto kviešu pastā cietība ir zemāka, līdz ar to ātrāk ceļas cukura un insulīna līmenis asinīs un straujāk arī samazinās. Tādējādi sāta izjūta izbeidzas ātrāk, signalizējot bada centriem, ka jāuzņem jauna pārtikas deva.
Kulinārijas bloga lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena iesaka 3 viegli pagatavojamas un gardas receptes. Lai labi garšo!
Spageti krēmīgā ķirbju mērcē ar žāvēto gaļu
● 0.5kg ķirbja, nomazgāts un sagriezts1.5cm biezās šķēlītēs
● 1 ēdamk. eļļas
● 4 ķiploka daiviņas, nomizotas un gareniski pārgrieztas uz pusēm
● daži zariņi timiāna (nav obligāti)
● sāls un svaigi malti pipari
● 50g krēmsiera
● 250g kūpinātas kakla karbonādes vai kādas citas ne pārāk treknas gaļas
● eļļa cepšanai
● 250g pilngraudu spageti
● 50g lazdu riekstu
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Uz cepešpannas liek cepamo papīru un blakus citu citai izkārto ķirbju šķēlītes, pa vidu liekot ķiploka gabaliņus. Pārslaka ar olīveļļu, pārber ar sāli un pipariem. Noslēdz ar timiāna zariņiem. Liek cepeškrāsnī un cep, kamēr ķirbis ir mīksts (aptuveni 15 minūtes).
Lielā katlā uzvāra ūdeni, kam pievienota sāls. Kad ūdens sācis burbuļot, katlā liek spageti. Vāra 7 minūtes, kamēr pasta ir al dente vai 9 minūtes līdz pilnai gatavībai.
Gaļu sagriež kubiņos. Apcep uz pannas uzkarsētā eļļā. Noliek malā.
Uzkarsētā pannā apgrauzdē lazdu riekstus. Kad tie nedaudz padzisuši, noņem brūnās miziņas. Tos sagriež, samaļ vai piestā saspiež mazākos gabalos.
No krāsns izņem ķirbjus, liek bļodā kopā ar ceptajiem ķiplokiem (uzmanīgi izlasa ārā timiāna zariņus). Sablendē viendabīgā masā, beigās ieblendējot arī krēmsieru.
Pastu liek bļodā, iemaisa ķirbju un krēmsiera mērci. Kārto šķīvjos, pa virsu berot gaļas gabaliņus un nedaudz riekstu.
Pastas salāti grieķu gaumē
Sastāvdaļas (4-6 personām)
● 300g "Dobeles dzirnavnieka" fusilli pilngraudu pastas
● sāls pēc garšas
● 200g ķirštomātiņu
● viens garais gurķis vai 3 īsie lauka gurķi
● 1 sarkanais sīpols
● 200g fetas siera
● 200g olīvu
Salātu mērcei
● 2 ēdamk. sarkanvīna etiķa
● 2 ēdamk. extra virgin olīveļļas
● 1 ēdamk. citronu sulas
● 1 tējk. medus vai agaves sīrupa
Gatavošana
Uzvāra ūdeni, pievieno sāli. Ieber fusilli ūdenī un vāra 6 minūtes al dente vai 8 minūtes līdz pilnas gatavības pastai. Caurdurī nokāš lieko ūdeni un fusilli atdzesē.
Pagatavo mērci, kopā sajaucot visas tās sastāvdaļas. Ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm. Gurķus nomizo un sagriež šķēlītēs. Sīpolu nomizo un sagriež plānās ripiņās. Gatavo salātus, kopā lielā bļodā sajaucot tomātiņus, gurķu un sīpolu šķēlītes. Iemaisa olīvas. Pārlej ar mērci un samaisa.
Kārto uz šķīvjiem vai pārliek servējamajā bļodā, pārkaisa ar fetas sieru.
Spageti ar ķiplokos ceptām garnelēm
● 160g pilngraudu spageti
● sāls pēc garšas
● 1 ēdamk. eļļas cepšanai
● 30g sviesta
● 300g svaigu vai atlaidinātu garneļu, iztīrītu, bez galvām, bet ar astītēm
● 2 ķiploku daiviņas, notīrītas un sagrieztas plānās šķēlītēs
● 1 ēdamk. krēmsiera
● 1 sauja mazo spināta lapiņu
● 100g ķirštomātiņu, pārgriezt uz pusēm
Gatavošana
Uzvāra ūdeni, pievieno sāli. Ieber spageti ūdenī un vāra 7 minūtes al dente vai 9 minūtes līdz pilnas gatavības pastai. Caurdurī nokāš lieko ūdeni. Spageti liek bļodā un iemaisa krēmsieru, kamēr tas izkusis. Pievieno spinātu lapiņas, samaisa.
Kamēr spageti vārās, uz pannas uzkarsē eļļu un sviestu. Tajā apcep ķiploku šķēlītes (aptuveni 2 minūtes uz mazas liesmas). Liek garneles un cep, kamēr tās gatavas.
Noņem no pannas un noliek malā. Spageti kārto šķīvjos, virsū liekot ķirštomātiņus un garneles ar ķiplokiem.
Mammamuntetiem.lv/Foto: All Over Press, publicitātes foto