
Kad pavasaris nāk ar šķaudīšanu, gudra izvēle ir bezskābes C vitamīns
Pavasaris daudziem no mums ir kā atelpa pēc garās un aukstās ziemas – beidzot gribas ģērbties vieglāk, vairāk uzturēties ārā un izbaudīt sauli. Tomēr tieši šajā laikā nereti mūs piemeklē saaukstēšanās, jo organisma aizsargspējas pēc ziemas var būt novājinātas. Šķaudoši kolēģi, saslimuši bērni dārziņā un vīrusi sabiedriskajā transportā ir ikdienas realitāte. Lai pasargātu sevi un tuvos no saslimšanas, īpaši svarīgi ir stiprināt imunitāti – viens no vienkāršākajiem un efektīvākajiem veidiem ir papildus uzņemt C vitamīnu. Kādēļ vislabāk būtu izvēlēties bezskābes C vitamīnu stāsta sertificēta gastroenteroloģe Dr. Zane Straume.
Kā zināms, C vitamīns ir brīnišķīgs antioksidants ar pretiekaisuma darbību. Ir zināmi arī vairāki pētījumi, ka, lietojot C vitamīnu, tiek stiprināta imunitāte un organisms tiek galā ar vīrusiem īsākā laika periodā. Tāpat C vitamīns samazina saaukstēšanās simptomu smagumu. Lielākā daļa vīrusu infekciju ir saistītas ar C vitamīna pazemināšanos asinīs, norma pieaugušam cilvēkam ir 5–15mg/kg C vitamīna. Kad ir vīrusu infekcija, šis daudzums ievērojami samazinās, jo vīrusa ietekmē šūnās pastiprinās oksidatīvais stress un C vitamīns tiek izlietots, aizstāvot tās. Šis vitamīns samazina vīrusa radīto slodzi uz organismu un infekcijas smagumu.

Cik daudz C vitamīna ir jāuzņem?
Ar uzturu ir iespējams uzņemt apmēram 100mg C vitamīna dienā, taču aukstajā laikā deva ir jāpalielina. C vitamīns tiek uzkrāts imūnajās šūnās, tas palīdz dzelzij un varam uzsūkties cilvēka organismā. Interesanti, ka lielākajai daļai zīdītāju C vitamīns veidojas organismā. Diemžēl cilvēkiem šis gēns, kas atbild par C vitamīna sintēzi, ir bloķēts, tādēļ mums C vitamīns ir jāuzņem papildus. Ziemas laikā pieaugušajiem C vitamīna dienas deva būtu apmēram 1000mg.
Ieteicams izvēlēties bezskābes C vitamīnu
Bieži pie gastroenterologiem nāk vairāk pacientu ar sūdzībām par atvilni un kuņģa dedzināšanu. Iztaujājot noskaidrojas, ka pacienti, lai izvairītos no vīrusu infekcijām, lielā daudzumā uzņem askorbīnskābi. Skābe, ko izraisa pastiprināta askorbīnskābes uzņemšana, tāpat kā skābu produktu lietošana, maina pH līmeni gremošanas traktā. Šis process var izraisīt sāpes kuņģī un papildu kairinājumu. To ir īpaši svarīgi zināt cilvēkiem ar barības vada un kuņģa problēmām. Tāpēc iesaku pievērst uzmanību šim aspektam un, ja iespējams, izvēlēties bezskābes vitamīna formu, piemēram, Latvijas farmācijas zīmola piedāvāto LYL premium C, kura sastāvā ir kalcija L-askorbāts un tā formula ir bagātināta ar vērtīgiem bioflavonoīdiem – hesperidīnu, kvercetīnu un rutīnu.

Kāda nozīme ir bioflavonoīdiem
Bioflavonoīdiem ir ārkārtīgi liela loma savienojumā ar C vitamīnu, jo tie ir antioksidanti, kas neitralizē brīvos radikāļus, samazinot šūnu bojājumu. Bioflavonoīdu lietošana kopā ar C vitamīnu neļauj tam oksidēties un var spēcināt imunitāti, samazinot risku saslimt ar dažādiem vīrusiem, kā arī bioflavonoīdiem ir zinātniski pierādīta augsta pretiekaisuma iedarbība.
LYL premium C patentētā LYLsmart™ kapsulas tehnoloģija, nodrošina tās ilgstošu izšķīšanu - astoņu stundu laikā, kam pateicoties organisms uzņem C vitamīnu pakāpeniski visas dienas garumā.
Šī ir ļoti vērtīga uztura bagātinātāja īpašība, jo, ja C vitamīns izdalās ilgākā laikā, cilvēka organisms to vieglāk panes un ir mazāk gastrointestinālu simptomu, kā arī līdz minimumam tiek samazināta alerģiskas reakcijas iespējamība.
Līdz ar to, uzņemot divas kapsulas jeb 1004mg C vitamīna LYL premium C, tiek nodrošināta paaugstināta un pilnvērtīga C vitamīna iedarbība. Turklāt svarīgi, ka LYL premium C ir dabisks, nesatur konservantus un dzīvnieku valsts izejvielas, sintētiskas piedevas, tāpēc ir piemērots gan alerģiskiem cilvēkiem, gan veģetāriešiem, gan vegāniem.
Materiāls paredzēts veselības aprūpes nozares speciālistiem.
Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.