Kā uzveikt saaukstēšanos ātrāk?
Kakla sāpes un klepus ir saaukstēšanās simptomi.
Esi vesels
2014. gada 15. maijs, 08:09

Kā uzveikt saaukstēšanos ātrāk?

Jauns.lv

Saaukstēšanās nepavisam nav tikai rudens slimība – krasi mainoties laikapstākļiem, no saaukstēšanās nav pasargāts neviens. Ko likt mājas aptieciņā, lai saaukstēšanās paietu iespējami vieglāk?

No kā bīties vairāk – aukstuma vai mitruma?

Saaukstēšanās ir vīrusu slimība, ko izraisa vairāki simti vīrusu. To sauc par saaukstēšanos tāpēc, ka šī slimība aktivizējas, kad mūsu ķermenis kaut nedaudz atdziest un vīrusi, kas atrodas augšējo elpošanas ceļu gļotādā, savairojas un izraisa slimības simptomus. Cilvēks var pārslimot elpceļu vīrusu infekcijas vairākas reizes gadā. Bērni, kuri ir ciešā saskarsmē ar citiem bērniem un kuriem nav tik attīstīta imūnsistēmas spēja cīnīties ar vīrusu infekcijām, var saaukstēties pat 7–10 reizes gadā. Saaukstēšanos izraisa vairāku faktoru kopums, un ir grūti no tās izvairīties pavisam.

Kā pārsalšana, tā izmirkšana nenāk organismam par labu, tomēr mitrā laikā ķermenis ātrāk atdziest. Ja ārā ir auksts, var apģērbties siltāk, bet mitrā laikā ir grūtāk palikt sausam. Kā bērniem, tā pieaugušajiem ļoti svarīgi ir pievērst uzmanību piemērotam apģērbam. Svarīgi ir ievērot tā saucamo “sīpola principu”, kad apģērbs tiek vilkts kārtās, lai ir ko uzvilkt vai vajadzības gadījumā novilkt. Lai kā arī šķistu, ka bērnu vajag saģērbt biezāk, tā nav – pārāk satuntulēts bērns svīdīs, un mitrā laikā ķermenis ātrāk atdzisīs.

Kādi ir saaukstēšanās simptomi, un kā ar tiem cīnīties?

Kakla sāpes un klepus – cīņai pret kakla sāpēm noderēs sūkājamās tabletes. Ieteicami arī propolisa produkti, kas lietojami kā iekšķīgi, tā ārīgi. Intensīvāka un sausāka klepus gadījumā vislabāk noderēs klepus sīrupi.

Temperatūra – mājas aptieciņā jāglabā arī temperatūru samazinošie līdzekļi. Ļoti bieži šādos gadījumos cilvēki izvēlas lietot karstos dzērienus.

Iesnas – iesnas ir viens no saaukstēšanās pirmajiem simptomiem, ar ko mūsu klimatā jāsastopas biežāk, nekā gribētos. Tā ir dabiska aizsargreakcija pret vīrusiem, baktērijām vai sēnītēm, kas iekļuvuši cilvēka organismā vai varbūt jau tur atrodas un aktivizējas, kad laika apstākļu vai citu faktoru ietekmē vājinās viņa imunitāte. Deguna gļotādā nonākušie infekcijas izraisītāji cenšas vairoties, bet organisms dara visu, lai no šiem svešķermeņiem ātrāk atbrīvotos. Lai vienus deguna pilienus varētu lietot visa ģimene, ieteicams lietot homeopātiskos deguna pilienus – to iedarbība ir saudzīgāka un nekaitēs arī maziem bērniem. Lai cīnītos pret iesnām, mājas aptieciņā ieteicams glabāt arī jūras ūdens aerosolus, kuru lietošana atļauta arī mazuļiem, kas vecāki par sešiem mēnešiem.

Kā rīkoties, ja manāmi pirmie saaukstēšanās simptomi?

Ja ir gadījies nosalt vai ilgāku laiku staigāt slapjām kājām, var iedzert “trieciendevu” C vitamīna. Tomēr šajā situācijā vislabāk palīdzēs karsta vanna vai kāju sildīšana karstā ūdenī. Papildus var lietot dažādas zāļu tējas – mārsilu, mežrozīšu, aveņu, pelašķu un liepziedu tējas. Ļoti svarīgi izveseļošanās procesā lietot daudz šķidruma.

Lai izvairītos no turpmākām saslimšanām, ir svarīgi imunitāti stiprināt rūdoties. Ir zinātniski apstiprināts, ka cilvēkiem ir būtiski pavadīt laiku svaigā gaisā un regulāri sportot, lai stiprinātu imunitāti. No pārtikas produktiem imūno sistēmu ļoti labi palīdz stiprināt ķiploki. Arī medus un citi bišu produkti ir vērtīgi kā imunitātes nostiprinātāji, bet diemžēl bieži izraisa alerģiskas reakcijas, sevišķi bērniem līdz trīs gadu vecumam. Tāpēc šo produktu lietošanu maziem bērniem nevar īpaši rekomendēt. Imūnsistēmas stiprināšanai kā palīglīdzekli var lietot kādu homeopātisku preparātu, taču tas prasa ievērot striktu lietošanas grafiku un ne vienmēr sniedz gaidīto efektu.

a.APTIEKAS farmaceites Laumas Kalniņas ieteikumi: 

Pavasarī cilvēki saaukstējas gandrīz tikpat bieži kā rudenī. Bet dažreiz pavasarī saaukstēšanos var sajaukt ar alerģiskajām reakcijām. Apkārt zied koki, un cilvēks savu alerģiju pret ziedputekšņiem notur par saaukstēšanos.

Lai ātrāk tiktu vaļā no saaukstēšanās, noteikti jāuzņem C vitamīns un daudz šķidruma. Labs līdzeklis ir propoliss – gan imunitātes nostiprināšanai, gan tad, kad jau saaukstēšanās ir skārusi. Propoliss darbojas kā dabiska antibiotika, bet tas būs piemērots vecākiem bērniem un pieaugušajiem. Bērnam līdz trīs gadu vecumam nevajadzētu dot propolisu.

Ļoti labi pret saaukstēšanos palīdzēs tējas – aveņu lapu tēja, upeņu tēja, liepziedi, piparmētra, kumelīte, kliņģerīte un citas, jāatceras tikai, ka tēja jādzer silta, nevis karsta. Karstu dzert nedrīkst!

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar a.APTIEKA/Foto: Shutterstock