Latvijā trešdaļa sieviešu ikdienā neveic krūšu pašpārbaudi
foto: Shutterstock
Trešdaļa sieviešu ikdienā neveic krūšu pašpārbaudi, kas palīdzētu laikus pamanīt ar krūts vēzi saistītās izmaiņas.
Esi vesels

Latvijā trešdaļa sieviešu ikdienā neveic krūšu pašpārbaudi

Veselības nodaļa

Jauns.lv/LETA

Trešdaļa jeb 34% sieviešu ikdienā neveic krūšu pašpārbaudi, kas palīdzētu laikus pamanīt ar krūts vēzi saistītās izmaiņas un atklāt slimību agrīnā stadijā, informēja apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" pārstāvji, atsaucoties uz kampaņā "Tavu krūšu drošībai" veikto aptauju.

Aptaujas rezultāti atklāj, ka vairāk nekā pusi jeb 57% sieviešu biedē iespēja saslimt ar krūts vēzi. Visvairāk šī diagnoze uztrauc sievietes 30-39 gadu vecumgrupā, bet vismazāk - 60-74 gadu vecumā.

Tajā pašā laikā tikai 12% sieviešu krūšu pašpārbaudi veic regulāri jeb reizi mēnesī, kamēr citas to dara reizi pusgadā, gadā vai vēl retāk.

Vairākums sieviešu - 57% - aptaujā norādījušas, ka nezina vai nav drošas par to, kā veicama krūšu pašpārbaude mājas apstākļos. Visvairāk neziņas šajā jautājumā valda jaunākajā vecuma grupā - 18-29 gadi, un šī vecuma sievietes retāk nekā citas veic krūšu pašpārbaudi.

"Ergo" pārstāvji informē, ka krūts vēzis ir nopietns risks daudzām sievietēm - kā rāda Pasaules Veselības organizācijas dati, krūts vēzis ir visizplatītākais vēzis sieviešu vidū. 2022. gadā visā pasaulē tas diagnosticēts 2,3 miljoniem sieviešu un reģistrēti 670 000 krūts vēža izraisītu nāves gadījumu. 

Aptauju pēc "Ergo" pasūtījuma veica tirgus pētījumu kompānija "Norstat Latvija", 2024. gada septembrī visā Latvijā tiešsaistē aptaujājot 522 sievietes vecumā no 18 līdz 74 gadiem.