Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kāpēc cilvēki sāk klepot tieši teātrī? Kairinājumu cēloņi un risinājumi
foto: Shutterstock
Teātra zālēs ir tendence uzkrāties putekļiem, un smaržas, ko lieto apmeklētāji, var kairināt elpceļus. Tās var būt dažādu veidu – gan dāmu, gan kungu aromāti, kas ietekmē cilvēkus ar jutīgiem elpošanas ceļiem.
Esi vesels

Kāpēc cilvēki sāk klepot tieši teātrī? Kairinājumu cēloņi un risinājumi

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Vai esat kādreiz piedzīvojuši klepus lēkmes tieši teātra izrādes vai koncerta laikā? Tā nav nejaušība – klepus teātrī ir bieži sastopama parādība, kas var liecināt par hronisku elpceļu problēmu. Šajā rakstā aplūkosim iemeslus, kāpēc klepus uznāk tieši šādos pasākumos, un piedāvāsim risinājumus, kā to novērst.

Kāpēc cilvēkiem teātrī rodas klepus?

Klepus teātrī bieži vien ir saistīts ar apkārt esošajiem kairinātājiem, piemēram, putekļiem un smaržām, kas var izraisīt elpceļu iekaisumu. Ja jums ir astma vai cita hroniska elpceļu saslimšana, šie kairinātāji var izraisīt biežākas klepus lēkmes. Parasti ikdienā simptomi var nebūt izteikti, taču teātrī vai koncertā vide ir īpaši bagāta ar faktoriem, kas provocē klepu.

Klepus izraisītāji – putekļi, smaržas un sveces

  1. Putekļi un smaržas: Teātra zālēs ir tendence uzkrāties putekļiem, un smaržas, ko lieto apmeklētāji, var kairināt elpceļus. Tās var būt dažādu veidu – gan dāmu, gan kungu aromāti, kas ietekmē cilvēkus ar jutīgiem elpošanas ceļiem.

  2. Degošas sveces: Sveces, kas tiek izmantotas gan pasākumos, gan mājās, arī var izraisīt klepus lēkmes. Parafīna sveces, degošas, izdala kairinošas vielas, kas var provocēt elpceļu iekaisumu. Drošāka izvēle ir sveces no dabīgiem materiāliem, piemēram, bišu vaska vai sojas, kas ir veselībai draudzīgākas.

Ko darīt, ja teātrī rodas klepus?

Ja klepus uznāk bieži, ieteicams konsultēties ar ārstu un pārbaudīt elpošanas funkciju. Lai mazinātu klepus lēkmes, var palīdzēt:

  • Sūkāt konfektes: Tās palīdz palielināt gļotu daudzumu un nomierināt elpceļu gļotādu.
  • Padzerties ūdeni: Ūdens mitrina rīkli un palīdz nomierināt kairinājumu.

Kad konsultēties ar ārstu?

Ja klepus turpinās ilgāk un atkārtojas bieži, tas var būt signāls par iespējamu hronisku elpceļu slimību, piemēram, astmu. Hronisks elpceļu iekaisums var izraisīt smagas komplikācijas, tāpēc svarīgi ir laikus konsultēties ar speciālistu.

Tēmas