Kopā ar burkānu var apēst žurku slimību - kāpēc augļi un dārzeņi vienmēr ir jāmazgā
foto: Shutterstock
Pārspīlēt nevajag - nekas briesmīgs nenotiks no viena burkāna vai viena nemazgāta ābola apēšanas. Taču jādomā līdzi - kur šie dārzeņi un augļi ir auguši, kā tikuši līdz mums, cik cilvēku tiem pieskārušies, vai kastes ir mazgātas utt.
Runā speciālists

Kopā ar burkānu var apēst žurku slimību - kāpēc augļi un dārzeņi vienmēr ir jāmazgā

Lilija Ķīkule

"100 Labi padomi Par veselību"

Nesen Centrāleiropa pieredzēja plūdus. Vasarā pludoja daudzas Jelgavas ielas un piemājas dārzi. Tobrīd par izmirkušajiem dārzeņiem un augļiem maz kāds domāja, jo bojā gāja lielākas vērtības, taču jautājums ir aktuāls. Vai ražu no dārza, kam bija uzplūduši notekūdeņi, drīkst lietot uzturā? Skaidro Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “Bior” vadītāja Olga Valciņa.

Sākšu ar personisku jautājumu. Vai jūs mēdzat tirgū pagaršot ābolus? Dažreiz pārdevēji piedāvā izvēlēties.

Reizēm, jā. It īpaši, ja pērku vietējos ābolus un man ir svarīgi, lai tiem būtu noteikta garša. Ir reizes, kad gribas vienkārši nopirkt ābolus ēšanai, un tad tiem jābūt saldiem un sulīgiem. Ja konservēšanai, tad vajag stingrākus un skābākus. Es ļoti subjektīvi skatos, kā to, manuprāt, dara visi, vai viss ir tīrs – vai āboli kopumā ir tīri, vai nazis ir tīrs, vai cilvēks, kurš tirgo, ir tīrs. No visiem pēc kārtas negaršoju, bet atzīstos, mēdzu to darīt.

Cilvēki nereti piesauc agrākos laikus, kad izrāva burkānu no zemes, noberza gar sānu un apēda. Ko mēs šādā veidā kopā ar burkānu vēl varam apēst?

Mēs varam apēst zarnu parazītu oliņas, mēs varētu dabūt tā saukto žurku slimību – leptospirozi –, mēs varētu dabūt jersiniozi, arī saistītu ar grauzējiem (izkārnījumiem jersiniozes gadījumā un urīnu leptospirozes gadījumā). Abas ir nepatīkamas slimības, kuras skar vēderu, zarnu traktu, nervu sistēmu – nekā patīkama tur nav. Parazīti arī nav patīkami – vienkāršākie, kā cērmju oliņas, ir viegli nomazgājami, arī salīdzinoši viegli ārstējami, bet nekas labs tas nav. Tāpēc vienmēr ir jādomā. Ja dārzā nav bijuši izmantoti kūtsmēsli, ja dzīvnieki ir pārbaudīti, ir garantija, ka tie ir veseli, tad nekas briesmīgs nenotiks no viena burkāna vai viena nemazgāta ābola apēšanas. Būsim godīgi, nevajag arī pārspīlēt. Bet, kad iedomājamies par rūpnieciski iegūtiem augļiem, piemēram, veikala āboliem, to katru ābolu ir aptaustījis liels skaits cilvēku. Un mēs par viņiem neko nezinām. Mēs arī nezinām, kā tika mazgātas kastes, kurās tie āboli (vai citi augļi) tika iekrauti. Tāpēc augļi ir jāmazgā.

Vai atšķiras iespējamais piesārņojuma daudzums augiem, kas ir zem zemes, un tiem, kas aug virs zemes?

Var būt atšķirības sastāvā, jo kopā ar zemi, ar smiltīm mēs dabūjam arī dažādas nenoberžamas lietas. Tur var būt lielāks piesārņojums, kas ir ilgstošāk uzglabājies nekā uz augļu miziņas. Lielākā daļa mikrobu jau mūžīgi nedzīvo, jo tiem nav visu vajadzīgo apstākļu – nav mitruma, tie izkalst ātrāk –, savukārt augsnē apstākļi ir labvēlīgāki, un mikroorganismi var saglabāt dzīvotspēju un inficētspēju ilgāk.

Mēs runājam par mikrobioloģisko piesārņojumu. Kas tas vispār ir?

Mums apkārt ir daudz visādu mikrobu, un tas ir normāli, tiem ir jābūt, tie veido lielu daļu no pasaules biomasas, bet jāatceras, ka ir labie mikrobi, kuri palīdz, piemēram, skābējot gurķus un kāpostus, un ir sliktie mikroorganismi, kuri izraisa slimības. Kad runājam par piesārņojumu, mēs nekad nedomājam labos mikroorganismus, vienmēr runājam par sliktajiem. Piemēram, salmonellas, zarnu nūjiņas, tās, kas ir patogēnas, citu slimību ierosinātāji – augsnē lielākā daļa parasti nedzīvo. Visbiežāk zarnu infekciju ierosinātāji ir fekālā piesārņojuma rezultāts. Vai notekūdeņu piesaiste bijusi, vai no slimiem dzīvniekiem ar izkārnījumiem kaut kas  nonācis, vai no citas vides kaut kas atnests – kāds pa kūti staigājis, pēc tam pa smukajām zemeņu dobēm izgājis, un zemenes ir uzgūlušās uz tā pēdas nospieduma. Mikroorganismu pārnese var notikt ļoti ātri. Tas nozīmē, ka tas, no kā cilvēkiem visvairāk, runājot par dārzu, ir jāpiesargājas, ir fekālais piesārņojums. Vai tie būtu kūtsmēsli vai vistu mēsli, ko tagad izmanto, – kāds no sliktajiem mikroorganismiem, salmonella vai kampilobaktērija, tur varētu būt.

foto: Shutterstock

Jūs minējāt notekūdeņus. Vasaras plūdu laikā uzplūda kanalizācijas ūdeņi un applūda dārzi. Ja augi ar to saskārās, tātad nekas vairs nav ēdams?

Es teikšu tā – dabā pašattīrīšanās procesi notiek diezgan labi, citādi mēs visi būtu ar biezu fekāliju kārtu apauguši, ja tā nenotiktu. Ir organismi, kas to visu attīra: lielāki – vaboles, dažādi kukaiņi, mazāki, kas veic šos attīrīšanas darbus. Nav tā, ka nevar ēst, bet, kā mēs visiem sakām, ir jādomā līdzi un ar galvu. Ja pilsētas piemājas dārziņā notikuši plūdi, ir pārplūdusi pilsētas kanalizācija, kas ir, piedodiet par tiešumu, ne tikai mūsu ģimenes kakas un čuras, bet svešu cilvēku, par kuriem mēs nezinām, kādas viņiem ir infekcijas, tas nozīmē, ka būtībā viss, kas dārziņā bija, aizgāja bojā. Neviens taču negribētu ēst tomātus, kuri ir kanalizācijā izpeldējušies!

Arī tad, ja ūdeņi skāruši tikai augu saknes?

Augu saknes vai pat tikai sēklas. Patogēni augsnē, vidē var saglabāties ilgi. Atceramies gadījumu Vācijā, kad 2011. gadā cilvēki masveidā saindējās ar toksigēno Escherichia coli, un pie vainas bija diedzēti graudi. Šķiet, toreiz tas bija sieramoliņš. Pašā sēklā iekšā jau bija baktērijas. Brīdī, kad tā sēkla dīgst, sliktās baktērijas aug līdzi uz dīgsta. Mēs nerunājam tikai par konkrēto momentu, kad ir noplūdis, un par to, ka tad, ja tur nebija neviena gatava tomāta, tad viss ir labi. Pat tad, ja zemē kaut kas ir iesēts, baktērijas var tur palikt, un tas ir risks. Ko es tādā gadījumā iesaku, ja galīgi pārņem skopums un negribas visu iznīcināt, – tā applūdusī daļa ir jāizmanto, tikai un vienīgi termiski apstrādāta. Termiskā apstrādē lielākā daļa fekālā piesārņojuma mikroorganismu aiziet bojā. Ja tie ir tomāti, tad konservējam, burkānus vārām, zupā arī var izmantot, ievērojot higiēnu un visu pārējo, – nevajadzētu mizas atdot mājdzīvniekiem, tiem arī slimības nav vajadzīgas.

Bet mēslojumu taču izmanto arī tad, kad augļi jau ir aizmetušies. Cik ilgā laikā tas “izstrādājas”?

Man ļoti gribas cerēt, ka kūtsmēslus parasti ražo no lielo lauksaimniecību dzīvniekiem, kuriem veselību pārbauda. Ka tad, ja kādā saimniecībā dzīvniekiem masveidā ir akūta caureja, tos mēslus neizmanto dārzu mēslošanai, jo, visticamāk, saslimšanu ir izraisījis kāds kaitīgs organisms, kurš ar fekālijām izdalās. Tātad mēslojumu iegūst no dzīvniekiem, kas ir veseli. Ja tiem nav nekādu redzamu slimības pazīmju un arī visas analīzes, kas veiktas, ir labas, tad īpaši uztraukties nevajadzētu, nevajadzētu būt lērumam slikto baktēriju. Protams, pasargāts neviens nav, un statistikā kādam arī tajos divos trijos riska procentos jābūt. Bet es saku – ir jādomā un jāskatās līdzi!

Ko var nomazgāt?

Tas ir atkarīgs no ļoti daudziem faktoriem. Ja tas ir kaut kas zaļš, kas kruzuļojas, piemēram, redīsu vai zirņu dīgsti, kurus ēd svaigus, tos nevar nomazgāt. Tos fiziski nevar nomazgāt, jo katrā tajā krociņā nevar iekļūt ne ar ūdens strūklu, ne birsti. Dezinfekcijas līdzeklī tādas lietas arī nemērcēs. Visticamāk, tur piesārņojums paliks. Es nedomāju, ka tāds pats risks ir, piemēram, tomātiem. Iesaku visu laiku domāt un mēģināt saprast, kā mikrobs, ja tas ir augsnē, izplatīsies tālāk.

Kādas sajūtas liecinās, ka ir bijis tas mikrobs? Mēs to sajutīsim uzreiz? Pēc nedēļas?

Lielākajai daļai pārtikas infekciju inkubācijas periods ir dažas dienas, reti ir stundas. Lielākoties ir no vienas līdz piecām dienām. Var būt arī ilgāk, piemēram, jersīnijām izņēmuma gadījumos inkubācijas periods var būt līdz divām trim nedēļām, bet visbiežāk tās ir dažas dienas. Tas sākas klasiski (kā kuram – var būt visi vai daži simptomi): vemšana, vēdera sāpes, caureja, drudzis, temperatūra, slikta dūša. Tas ir klasiskais komplekts. Var būt muskuļu vājums, nespēks, un to parasti cilvēki pamana. Bieži vien tā arī saka: “Es kaut ko apēdu.”

Kā pārtikas piesārņojums laika gaitā ir mainījies?

Aina mainās ik pa daudziem gadiem. Mikrobioloģijā bija vairāki zelta laikmeti. Bija periods, kad par mikrobiem neko nezināja, tad atklāja veselu strēķīti jaunu. Agrāk galvenā pārtikas infekcija, no kā visi baidījās, bija bruceloze, tagad tā daudzviet pasaulē gandrīz vairs nav sastopama, mēs no tās vairs nebaidāmies. Visas kontroles metodes ir vērstas, lai to pašu brucelozi izskaustu jau saknē, ganāmpulka pirmajos aizmetņos. Tagad parādās infekcijas, kas ir raksturīgas ledusskapja temperatūrām, tātad tie ir mikroorganismi, kas var izdzīvot ledusskapī vai pat vairoties ledusskapī.

Visu interviju lasiet žurnāla “100 labi padomi Par Veselību” jaunākajā numurā. Vēl žurnālā – saruna ar miega speciālisti Martu Celmiņu, traumatologa ortopēda, pēdas ķirurga Jura Brūkļa padomi, kā saglabāt veselas pēdas, augu pazinējas Valentīnas Stepiņas ieteikumi, kuru ārstniecības augu saknes rakt un žāvēt tieši tagad, kā arī citi noderīgi padomi par veselību. Žurnālu var iegādāties preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.