Gripas laiks tuvojas. Vakcinācija pret kovidu un gripu sāksies pavisam drīz
foto: Shutterstock
Gribas vakcīnas vēl nav ievestas Latvijā.
Esi vesels

Gripas laiks tuvojas. Vakcinācija pret kovidu un gripu sāksies pavisam drīz

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

Pienācis rudens, un tam tūlīt sekos sezonālās gripas sezona un dažādas citas elpceļu slimības.

Slimību profilakses un kontroles centra Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Ūdre “Kas Jauns Avīzi” informē, ka, sākot ar oktobra vidu, iedzīvotāji atkal tiks aicināti vakcinēties pret gripu.

“Būs iespējams vakcinēties vienlaikus pret kovidu un gripu. Taču par gripas maksas vakcīnām vēl neko konkrētu ārstniecības iestādes nevar pateikt, jo pašas vakcīnas vēl nav ievestas. Cilvēki jau šobrīd var zvanīt vai doties pie sava ģimenes ārsta, izsakot vēlmi vakcinēties. Ģimenes ārsti pašlaik apzina un saplāno, cik viņu praksēs pacienti veiks šo manipulāciju. Tādā veidā mediķi zinās savus apjomus un, līdzko tiks piegādātas vakcīnas, sazināsies ar pacientiem un aicinās uz vakcinēšanos,” skaidro Ūdre.

Valsts apmaksātas gripas vakcīnas pienākas bērniem vecumā no sešiem līdz 23 mēnešiem, bērniem no 24 mēnešiem līdz 17 gadiem no vairākām veselības riska grupām, grūtniecēm, ārstniecības personām, kas atrodas tuvā kontaktā ar pacientiem, ilgstošas sociālās aprūpes centru darbiniekiem un klientiem, personām vecumā virs 60 gadiem un sirdzējiem ar vairākām konkrētām veselības problēmām.

Pēc pagājušā gada statistikas, gripas sezonā no tās nomira 30 pacientu, no kuriem neviens nebija potējies. Lielākā daļa no viņiem – cilvēki gados ar vairākām hroniskām slimībām, un saslimšana ar gripu radīja smagas komplikācijas, saasinot pamatslimības.