Kā ātrāk atgūties pēc ceļa vai gūžas locītavas nomaiņas? Padomi veiksmīgai rehabilitācijai
foto: Shutterstock
Pirmajā dienā cilvēks sper pirmos soļus, atbalstoties uz rāmja, kam ir četri atbalsta punkti, otrajā jau mācās staigāt ar kruķiem.
Esi vesels

Kā ātrāk atgūties pēc ceļa vai gūžas locītavas nomaiņas? Padomi veiksmīgai rehabilitācijai

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Ceļa vai gūžas locītavas endoprotezēšana ir nopietna operācija, ko daudzi cilvēki atliek, baidoties no sāpēm vai iespējamās neveiksmes. Tomēr pēc veiksmīgas atveseļošanās daudzi jautā sev: "Kāpēc es to neizdarīju ātrāk?" Šajā rakstā sniegsim praktiskus padomus, kā ātrāk atgūties pēc operācijas un uzlabot dzīves kvalitāti.

1. Sāciet vingrot jau nākamajā dienā pēc operācijas

Darbs ar fizioterapeitu sākas jau nākamajā dienā pēc operācijas. Ja nomainīta gūžas locītava, nākamajā rītā fizioterapeits iemāca, kā pareizi apsēsties, izkāpt no gultas, piecelties stāvus, iekāpt gultā. Mēnesi pēc operācijas kāju nedrīkst rotēt, saliekt vairāk nekā 90 grādu leņķī, kājas nedrīkst krustot. Pieredze liecina, ka uzreiz pēc operācijas ir vieglāk piecelties kājās, ja vispirms gultā mazliet pavingro. Nereti sākumposmā ir sajūta, ka operētā kāja ir garāka par otru.

Pirmajā dienā cilvēks sper pirmos soļus, atbalstoties uz rāmja, kam ir četri atbalsta punkti, otrajā jau mācās staigāt ar kruķiem. Kad apgūta kāpšana ar kruķiem pa kāpnēm, var izrakstīties no slimnīcas un doties mājās. Ar kruķiem būs jāstaigā četras nedēļas vai tik ilgi, kamēr cilvēks klibo. Ir jāiemācās arī iesēsties mašīnā, izkāpt no tās, uzvilkt bikses, zeķes, apavus. Dažādu sadzīvē ierastu darbību veikšanai var nopirkt arī speciālas palīgierīces, tomēr ne visi tās var atļauties, tādēļ fizioterapeits parāda, kā ar visu ikdienā nepieciešamo tikt galā patstāvīgi. Ja veikta gūžas endoprotezēšana, noteikti jāiegādājas tualetes poda paaugstinājums, lai apsēžoties leņķis nebūtu mazāks par 90 grādiem.

2. Pirmie soļi ar atbalstu – pirmais solis ceļā uz brīvu kustību

Pēc ceļa endoprotēzes ievietošanas ir mazliet vieglāk, jo nav aizliegto kustību, bet ir svarīgi uzreiz sākt kāju pilnībā iztaisnot. Fizioterapeiti novērojuši, ka daudzi baidās to darīt, jo arī pirms operācijas, sāpju dēļ klibojot un saudzējot kāju, ilgstoši nav to pilnībā iztaisnojuši. Daudziem ir bail arī celi saliekt, jo šķiet, ka šuves atnāks vaļā, bet šādām bažām nav pamata. Sākumā kustības ir sāpīgas un rada diskomfortu, turklāt ceļa endoprotēze rada lielākas sāpes nekā gūžas endoprotēze, tāpēc pirmajā nedēļā pēc operācijas jālieto pretsāpju zāles.

foto: Shutterstock
Daudziem ir bail arī celi saliekt, jo šķiet, ka šuves atnāks vaļā, bet šādām bažām nav pamata.
Daudziem ir bail arī celi saliekt, jo šķiet, ka šuves atnāks vaļā, bet šādām bažām nav pamata.

3. Kāds ir fizioterapijas nozīmīgums pēc operācijas?

Pirmo nedēļu pēc operācijas, kamēr cilvēks atrodas slimnīcā, fizioterapeits ar viņu strādā vairākas reizes dienā. Šajās nodarbībās pacients apgūst vingrojumus, ko pēc tam vajadzēs turpināt pildīt mājās. Nekādā gadījumā mājās nedrīkst visu laiku pavadīt uz dīvāna – ir jākustas, bet nedrīkst arī pārforsēt. Jāatrod zelta vidusceļš. Ja cilvēks ir staigājis par daudz un celis vai gūža sāk stiprāk sāpēt, tad skaidrs, ka slodze bijusi par lielu, tāpēc nākamajā dienā pret sevi jāizturas saudzīgāk.

Vislabākos rezultātus sasniedz tie, kuri pēc operācijas apmeklē fizioterapeitu 2–3 reizes nedēļā vismaz trīs mēnešu garumā. Ja cilvēks ir ļoti motivēts, viņš var mājās vingrot pats, šad tad atrādoties fizioterapeitam un piekoriģējot terapiju. Ja mainīta gūžas locītava, īpaši jāstrādā pie sēžas un augšstilba muskulatūras, kas parasti ir vājāka, un jāatjauno arī līdzsvara sajūta. Ja veikta ceļa endoprotezēšana, jāstrādā pie tā, lai celi var saliekt un iztaisnot, jāatjauno muskulatūras spēks kājā un līdzsvars, lai neklibotu. Fizioterapijas mērķis ir pilnā apjomā atjaunot locītavas kustīgumu, lai pēc kāda laika aizmirstos, kura kāja operēta. Gados jaunāki cilvēki pēc atbilstošas rehabilitācijas var atsākt nodarboties ar sportu, jo jaunās protēzes nerada kustību ierobežojumus. Uz šādu rezultātu var cerēt ne ātrāk kā pusgadu pēc operācijas. Ja pēc operācijas nevingro, brūce gan sadzīst, bet cilvēks turpina klibot, jo muskuļi nav pietiekami stipri. Tādā gadījumā problēmas var attīstīties arī otrai kājai.

4. Svarīgākie padomi veiksmīgai rehabilitācijai

  1. Regulāra fizioterapija – lai pilnībā atjaunotu locītavas funkcionalitāti un izvairītos no muskuļu vājuma.
  2. Nepārspīlējiet ar slodzi – ievērojiet līdzsvaru starp kustībām un atpūtu, lai izvairītos no traumām.
  3. Vingrinājumi mājās – vingrojiet mājās, pievēršot uzmanību līdzsvaram, muskuļu stiprināšanai un kustīguma atjaunošanai.

5. Kopsavilkums

Ceļa vai gūžas locītavas nomaiņa ir liela operācija, taču ar pareizu rehabilitāciju un fizioterapijas palīdzību jūs varat ātrāk atgūt kustīgumu un dzīves kvalitāti. Regulāra vingrošana, fizioterapeita uzraudzība un mērena slodze ir atslēga veiksmīgai atveseļošanai. Ja pareizi rūpēsieties par savu veselību, jau pēc sešiem mēnešiem jūs varēsiet aizmirst, kura locītava tika operēta.