Gribat, lai bērnam zobus ārstē vispārējā narkozē? Sagatavojiet izziņu no psihiatra
foto: Shutterstock
Tagad vispārējās narkozes pakalpojumu sniegšanas adekvātumu, tostarp saistībā ar zobu ārstēšanu, vērtēs pēc vienpadsmit klīniskajiem kritērijiem.
Esi vesels

Gribat, lai bērnam zobus ārstē vispārējā narkozē? Sagatavojiet izziņu no psihiatra

Veselības nodaļa

Jauns.lv

No 1. oktobra bērniem, kas vecāki par 7 gadiem, lai saņemtu atļauju zobu ārstēšanai vispārējā narkozē, būs nepieciešams uzrādīt diagnozi "dentofobija" apstiprinājuša psihiatra atzinumu, ziņo Latvijas Radio 4.

Pārskatīt noteikumus Veselības dienestu pārliecināja Stradiņa universitātes zobārstniecības institūts kopā ar Latvijas Zobārstu asociāciju. Līdzīgas prakses mērķis ir pārliecināt vecākus vest savus bērnus pie zobārsta un higiēnista pēc iespējas agrākā vecumā, informē "LSM+".

Tagad vispārējās narkozes pakalpojumu sniegšanas adekvātumu, tostarp saistībā ar zobu ārstēšanu, vērtēs pēc vienpadsmit klīniskajiem kritērijiem. Gadījumā, ja bērns neatbilst šiem kritērijiem, bet ārsts uzskata, ka viņam var būt dentofobija, būs jāvēršas pie psihiatra, kurš pārbaudīs bērnu. Nacionālā veselības dienesta pārstāve Linda Celmiņa-Ķeze skaidro, kā jaunā sistēma darbosies.

"Psihiatra atzinums pakalpojuma saņemšanai ar vispārēju anestēziju nepieciešams tikai tad, ja bērns neatbilst nevienam no noteiktajiem klīniskajiem kritērijiem - ja viņam ir dentofobija. Bet tajā pašā laikā dentofobija nav tikai bailes no zobārsta, tā ir diagnoze, nopietna slimība, kas prasa ārstēšanu. Šī iemesla dēļ to, kam parādīta šī kopējā narkoze, ir ļoti maz. Un nebūs tā, ka vecāki stāsies rindā pie psihiatriem pēc dentofobijas izziņu saņemšanas."

Viens no jaunievedumu iemesliem ir arī zobārstu satraukums par biežo vispārējās narkozes lietošanu. Vecākiem kļūst normāli uzstāt uz vispārēju narkozi viena zoba ārstēšanā - lai gan iepriekš šī nopietnā procedūra tika pielietota, ārstējot vismaz četrus piecus zobus.