Kā palīdzēt organismam atgūt spēkus pēc Covid-19 un stiprināt imunitāti pret vīrusiem? Iesaka eksperti
foto: Shutterstock
Mājas aptieciņa

Kā palīdzēt organismam atgūt spēkus pēc Covid-19 un stiprināt imunitāti pret vīrusiem? Iesaka eksperti

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Covid-19 izplatība atkal pieaug, un arvien vairāk cilvēku meklē risinājumus, kā atgūt spēkus pēc vīrusa pārslimošanas un kā pasargāt sevi no turpmākas saslimšanas ar Covid vai citiem vīrusiem.

Šajā rakstā BENU Aptiekas eksperti – ģimenes ārste Zane Zitmane un klīniskā farmaceite Ilze Priedniece – dalās ar ieteikumiem, kā atjaunot imunitāti un izvairīties no Covid-19 un citiem rudens vīrusiem.

Imunitātes stiprināšana rudenī: Kā izvairīties no vīrusiem?

Rudens sezonā, kad cilvēki vairāk uzturas iekštelpās un vīrusi, tostarp Covid-19, izplatās vieglāk, ir svarīgi pievērst īpašu uzmanību imunitātei. Biežāki saslimšanas gadījumi ar Covid ir novēroti Latvijā, un tas saistāms ar jaunu vīrusa celmu spēju apiet iepriekš iegūto imunitāti, kā arī mācību gada sākumu un saules gaismas trūkumu, kas pazemina imūnsistēmu. Lai stiprinātu imunitāti, eksperti iesaka pievērst uzmanību uzturam un pietiekamai vitamīnu uzņemšanai, jo īpaši D, C, A un E vitamīnam, kā arī minerālvielām, piemēram, cinkam un selēnam.

Covid-19 simptomi un atšķiršana no citiem vīrusiem

Jāņem vērā arī tas, ka vīruss ir mainījies no pandēmijas sākuma. Lai arī lielākoties pacienti to pārslimo vieglāk, tomēr vīruss joprojām var būt bīstams, īpaši riska grupu pacientiem, uzsver ģimenes ārste. Biežākie simptomi ir, piemēram, iesnas, aizsmakums, kakla sāpes, klepus, galvassāpes, nogurums, vājums, locītavu vai muskuļu sāpes, drudzis un reizēm arī garšas vai ožas zudums, caureja vai slikta dūša. Kopumā nav specifisku simptomu, pēc kuriem varētu viennozīmīgi atšķirt Covid-19 no citiem vīrusiem vai saaukstēšanās, tāpēc antigēnu tests ir vienīgais veids Covid-19 atšķiršanai no citiem vīrusiem. To ieteicams veikt, ja parādās kādi no iepriekš minētajiem simptomiem. Reizēm pirmajās saslimšanas dienās testa rezultāts ir negatīvs, tāpēc ieteicams testu atkārtot vēlreiz pēc pāris dienām. Tāpat testu profilaktiski var veikt pirms tikšanās ar riska grupu pacientiem. Kā arī, ja ir kādi slimības simptomi, ieteicams samazināt kontaktus, lai nepakļautu riskam apkārtējos.

Ko darīt, ja parādās simptomi?

Ja parādās Covid-19 simptomi, eksperti iesaka veikt antigēnu testu un palikt mājās. Ir svarīgi uzņemt pietiekami daudz šķidruma un lietot pretsāpju vai drudža mazināšanas līdzekļus pēc vajadzības, taču vienmēr jākonsultējas ar farmaceitu vai ārstu par medikamentu lietošanu. Imūnsistēmas stiprināšanai ieteicams lietot uztura bagātinātājus, kas satur ehināciju, smiltsērkšķi, ķiplokus vai Omega-3 taukskābes.

Kā atgūt spēkus pēc Covid-19?

Pēc Covid-19 pārslimošanas ķermenim var būt nepieciešams ilgāks atlabšanas periods. Eksperti iesaka atsākt fiziskās aktivitātes pakāpeniski, sākot ar vieglām pastaigām, un īpaši pievērsties sabalansētam uzturam, kas bagāts ar vitamīniem un minerālvielām. Ja pēc slimības joprojām jūtams nogurums vai koncentrēšanās grūtības, ir svarīgi nepārslogot ķermeni un rūpēties par regulāru miegu.

Profilakses pasākumi pret Covid-19 un citiem vīrusiem

Lai mazinātu Covid-19 un citu vīrusu izplatīšanās risku, ir svarīgi ievērot higiēnas prasības – regulāri mazgāt rokas un izvairīties no kontakta ar cilvēkiem, kuriem ir slimības simptomi. Vakcinācija ir efektīvs profilakses līdzeklis, īpaši cilvēkiem, kuri atrodas riska grupās. Vakcīnas palīdz aizsargāties pret smagām Covid formām un jaunajiem vīrusa variantiem.

Noslēgumā, atjaunojot imunitāti pēc Covid-19 un ievērojot higiēnas pasākumus, ir iespējams pasargāt sevi un savus tuviniekus no saslimšanas ar Covid-19 un citiem vīrusiem.