Sāk izmēģināt vakcīnu pret plaušu vēzi
foto: Shutterstock
Plaušu vēzis pasaulē gadā paņem ap diviem miljoniem dzīvību.
Esi vesels
2024. gada 1. septembrī, 07:29

Sāk izmēģināt vakcīnu pret plaušu vēzi

Zelma Jansone

Kas Jauns Avīze

67 gadus vecais Janušs Račs kļuvis par pirmo plaušu vēža pacientu Lielbritānijā, kurš izmēģinājis jaunu, ļoti daudzsološu terapiju. Proti, individuālu vakcīnu, kas māca konkrēta pacienta imūnsistēmai cīnīties ar slimību, iznīcinot vēža šūnas, vēsta BBC.

Vācijas biotehnoloģiju kompānijas BioNTech radītās vakcīnas BNT116 darbības principa pamatā ir tā pati matricas RNS tehnoloģija, kas pirmo reizi veiksmīgi izmēģināta ASV kovida pandēmijas laikā.  Šī vakcīna cilvēka šūnās nogādā vīrusa mRNS fragmentus, kuri tiek pārprogrammēti, lai iegūtu patogēnu antigēnus (piemēram, koronavīrusa pīķa proteīnu vai vēža antigēnus), kas pēc tam stimulē imūnreakciju pret iebrucēju. Jebkuru zāļu klīnisko izmēģinājumu pirmajā posmā vienmēr pārbauda preparāta drošību slimniekiem, un Janušs brīvprātīgi piekrita izmēģināt jauno vakcīnu uz sevi. Kopumā plānots aicināt 130 viņam līdzīgus brīvprātīgos, un novērojumus vienlaikus veiks vairāk nekā 30 pētniecības centru septiņās valstīs, tajā skaitā Londonas Universitātes koledža.

Ārstēšanai jābūt vērstai tieši uz vēža šūnu, nevis parasto, veselo šūnu iznīcināšanu, kas, kā cer zinātnieki, novedīs pie blakņu mazināšanās. Vakcīna satur informāciju par vairākiem ģenētiskiem marķieriem, kas atrasti uz plaušu vēža šūnu virsmas, lai mācītu imūnsistēmai, ko tieši meklēt un ar ko cīnīties. “Es pats esmu saistīts ar zinātni un zinu, ka tā var attīstīties tikai tāpēc, ka ir tādi cilvēki kā es, kas piekrīt piedalīties šādās programmās,” saka Račs. Vēzi viņam atklāja nejauši labajā plaušā pēc tam, kad sākās elpošanas problēmas, kuras Račs sākumā novēla uz astmu. Šī joprojām ir nāvējošākā vēža forma visā pasaulē. Saskaņā ar jaunākajām aplēsēm, 2020. gadā tas prasīja 1,8 miljonus dzīvību. Agrīnā stadijā bieži vien nav nekādu pazīmju, kas liecinātu par sākušos onkoloģisko procesu.