Lielbritānijā uzsākta daudzsološa terapija cerībā radīt jaunu ēru plaušu vēža ārstēšanā
foto: Pexels.com
Plaušu vēzis joprojām ir nāvējošākā vēža forma visā pasaulē.
Esi vesels
2024. gada 24. augustā, 10:11

Lielbritānijā uzsākta daudzsološa terapija cerībā radīt jaunu ēru plaušu vēža ārstēšanā

Veselības nodaļa

Jauns.lv

67 gadus vecais Janušs Račs kļuvis par pirmo plaušu vēža pacientu Lielbritānijā, kurš izmēģinājis jaunu, ļoti daudzsološu terapiju, kas varētu būtiski mainīt pieeju šīs slimības ārstēšanai. Proti, individuāla vakcīna, kas māca konkrēta pacienta imūnsistēmai cīnīties ar slimību, iznīcinot vēža šūnas, vēsta BBC.

Vakcīnas darbības principa pamatā ir tā pati matricas RNS tehnoloģija, kas pirmo reizi veiksmīgi izmēģināta ASV Covid-19 pandēmijas gaitā.

Jebkuru zāļu klīnisko izmēģinājumu pirmais posms vienmēr pārbauda preparāta drošību slimniekiem. Un Janušs brīvprātīgi piekrita izmēģināt jauno vakcīnu uz sevi.

Kopumā plānots aicināt 130 viņam līdzīgus brīvprātīgos, un novērojumus paralēli veiks vairāk nekā 30 pētniecības centri, kas izkaisīti septiņās valstīs. To skaitā ir Londonas Universitātes koledža (UCL).

Ārstēšanas metode

Ārstēšanai jābūt vērstai tieši uz vēža šūnu, nevis parasto, veselo šūnu iznīcināšanu –  kas, kā cer zinātnieki, novedīs pie blakņu mazināšanās.

Vakcīna satur informāciju par vairākiem ģenētiskiem marķieriem, kas atrasti uz plaušu vēža šūnu virsmas, lai mācītu pacienta imūnsistēmai, ko tieši meklēt un ar ko cīnīties.

Vācu biotehnoloģijas kompānijas BioNTech radītā vakcīna BNT116 varētu būtiski mainīt pieeju šāda veida vēža ārstēšanai, norāda eksperti.

"Ar mRNS vakcīnas palīdzību mēs ceram uzsākt jaunu ēru plaušu vēža ārstēšanā," intervijā BBC sacīja klīniskā pētījuma Lielbritānijas daļas kurators, UCL onkologs Sovs Mins Lī.

"Ceram, ka kombinācijā ar pašreizējo standarta ārstēšanu - imūnterapiju un ķīmijterapiju - varēsim papildus nodrošināt arī imūngrūdienu," piebilda pētnieks.

RNS jeb mRNS vakcīna ir vakcīnas veids, kas cilvēka šūnās nogādā vīrusa mRNS fragmentus, kuri tiek pārprogrammēti, lai iegūtu patogēnu antigēnus (piemēram, koronavīrusa pīķa proteīnu vai vēža antigēnus), kas pēc tam stimulē adaptīvu imūnreakciju pret patogēnu.

Janušs Račs no Londonas saka, ka nemaz neiebilst pret jaunās terapijas izmēģināšanu: "Es ceru, ka tā nodrošinās aizsardzību pret vēža šūnām. Bet es arī domāju, ka mana dalība šajā pētījumā varētu palīdzēt citiem cilvēkiem nākotnē un galu galā novest pie tā, ka šī terapija kļūst pieejamāka".

"Es pats esmu saistīts ar zinātni un zinu, ka tā var attīstīties tikai tāpēc, ka ir tādi cilvēki kā es, kas piekrīt piedalīties šādās programmās," viņš teica.

Plaušu vēzi Račam diagnosticēja nejauši, pēc tam, kad viņam sākās elpošanas problēmas, kuras viņš sākumā novēla uz astmu.

Medicīniskā apskate (nesaistīta iemesla dēļ) atklāja audzēju labajā plaušā. Pēc tam viņš nolēma kļūt par brīvprātīgo.

Plaušu vēzis: pazīmes un simptomi

Plaušu vēzis joprojām ir nāvējošākā vēža forma visā pasaulē. Saskaņā ar jaunākajām aplēsēm 2020. gadā tas prasīja 1,8 miljonus dzīvību. Visizplatītākā ir tā nesīko šūnu forma.

Agrīnās stadijās slimniekam bieži vien nav nekādu pazīmju vai simptomu, kas liecinātu par sākušos onkoloģisko procesu.

Tomēr ārsti iesaka pievērst īpašu uzmanību šādām izpausmēm:

  •  klepus, kas nepāriet vairākas nedēļas;
  •  ilgstošs klepus, kas laika gaitā pasliktinās;
  •  hroniskas infekcijas (tas ir, iekaisuma procesi) krūtīs;
  •  asins atklepošana.

Ja rodas kāds no šiem simptomiem, jums nekavējoties jāsazinās ar ārstu.