1dienas
19stundas
36minūtes
52sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Stradiņa slimnīcā ievieš jaunu ārstniecības metodi palielinātas prostatas ārstēšanai
foto: Evija Trifanova/LETA
Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca.
Esi vesels

Stradiņa slimnīcā ievieš jaunu ārstniecības metodi palielinātas prostatas ārstēšanai

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Uroloģijas centrā ieviesta jauna ārstniecības metode palielinātas un labdabīgas prostatas gadījumā, izmantojot medicīnas lāzeru, informēja PSKUS.

Operācijas laikā ar lāzeru tiek izgriezti prostatas audi, kas bloķē urīnizvadkanālu, atvieglojot prostatas hiperplāzijas simptomus.
Labdabīga prostatas palielināšanās jeb hiperplāzija ir bieži sastopams labdabīgs stāvoklis, kas mēdz skart daudzus vīriešus. Tas saistīts ar hormonālām izmaiņām, kas rodas, vīrietim novecojot.

Prostatas palielināšanās var izraisīt nepatīkamus simptomus - urinēšanas sāpes, biežu urināciju, urināciju naktīs, kā arī kavēt vai pat apturēt urīna plūsmu. PSKUS Uroloģijas centrā līdz šim veiktas trīs palielinātas labdabīgas prostatas operācijas, izmantojot ārstēšanas metodi ar lāzera ierīci. Operācija notiek endoskopiski jeb bez ādas griezieniem - prostatas palielinātā daļa ar lāzera stara palīdzību tiek izlobīta un sasmalcināta. Šī metode nodrošinot drošāku operāciju ar īsāku atlabšanas periodu. Operācija notiek vispārējā vai spinālā anestēzijā.

Uroloģijas centra vadītājs profesors Egils Vjaters uzskata, ka "šī invoācija ir būtisks solis prostatas hiperplāzijas ārstēšanā". Iepriekš liela izmēra prostatas hiperplāzijas ārstēšanai tika veikta vaļēja operāciju ar griezienu, kas bija saistīts ar lielāku asiņošanas risku un ilgāku uzturēšanās laiku stacionārā. Savukārt jaunā metode ir mazinvazīva procedūra ar īsu atlabšanas periodu, norāda Vjaters. Jaunā medicīnas lāzera iegādi līdzfinansēja Eiropas Reģionālās attīstības fonds.