Tikai 15% iedzīvotāju dod priekšroku Latvijā ražotiem medikamentiem, liecina aptauja
Foto: Shutterstock
Mājas aptieciņa
2024. gada 15. augustā, 12:41

Tikai 15% iedzīvotāju dod priekšroku Latvijā ražotiem medikamentiem, liecina aptauja

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Tikai 15% Latvijas iedzīvotāju dod priekšroku mūsu valsts ražotiem medikamentiem, savukārt 46% uzskata, ka neitrāli vērtē to, kurā valstī zāles ir ražotas. Tas noskaidrots zāļu ražotāja “Grindeks” veiktajā iedzīvotāju aptaujā. 

Latvijas iedzīvotājiem tika vaicāts, cik svarīga ir medikamentu izcelsmes valsts? Visbiežāk jeb 46% gadījumu respondenti atbildēja, ka šo aspektu vērtē neitrāli, savukārt 25% aptaujāto nav svarīgi, kurā valstī zāles ir ražotas. Aptaujā 17% iedzīvotāju norādīja, ka viņiem tomēr ir svarīga izcelsmes valsts, bet vēl 7% tas ir ļoti svarīgi. 

Analizējot datus šķērsgriezumā, var secināt, ka pastāv ievērojamas atšķirības vecumu grupās. Piemēram, tikai 13% jauniešu vecumā no 18 līdz 29 gadiem medikamentu izcelsmes valsts šķiet svarīga pretstatā 22% respondentu, kuri ir vecumā no 60 līdz 74 gadiem. 

“Lai gan ieejot pārtikas veikalos daudzi Latvijas iedzīvotāji automātiski meklē vietējos ražojumus, farmācijā novērojam, ka svarīgāka par izcelsmes valsti ir cena un atlaides, kas nozīmē, ka cilvēki aptiekās neizrāda tādu patriotismu pret vietējām zālēm, kā tas ir novērojams citās nozarēs. “Grindeks” produkti ir pieprasīti vairāk nekā 100 valstīs visā pasaulē, kas tikai apstiprina to kvalitāti un mūsu spēju nodrošināt pacientus ar augstākās kvalitātes medikamentiem, kopā eksportējot produkciju vairāk nekā 200 miljonu eiro apjomā,” saka “Grindeks” padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans, piebilstot, ka vēsturiski Latvijā farmācijas joma ir ļoti attīstīta, tāpēc nav īsti izprotams, kāpēc vietējā ražojuma vietā būtu jāizvēlas importēts. 

Vēl aptaujā tika vaicāts, vai respondenti dod priekšroku Latvijā ražotiem medikamentiem. Tikai 15% sacīja, ka jā, jo vietējie ražotāji jāatbalsta. Vēl 6% sacīja, ka jā, jo tie ir kvalitatīvāki, bet 14% iegādājas Latvijā ražotas zāles, ja tām ir piemērota atlaide. 14% no respondentiem uzskata, ka priekšroku Latvijā ražotiem medikamentiem nav jādod, jo tie ne ar ko neatšķiras no citiem ražojumiem, bet 9% norāda, ka tie nekādi netiek izcelti uz citu ražojumu fona. 

Analizējot datus, var secināt, ka cenām un atlaidēm daudz lielāku uzmanību pievērš sievietes, jo viņas šo atbildi izvēlējās 16% gadījumu, bet vīrieši vien 11%. Interesanti, ka Rīgā dzīvojošie ievērojami biežāk jeb 18% izvēlējās atbildi, ka vietējie ir jāatbalsta, pretstatā 9% kurzemnieku vai 11% latgaļu. 

Jautājot iedzīvotājiem, kas viņus mudinātu izvēlēties Latvijā ražotus medikamentus, visbiežāk jeb 49% gadījumu cilvēki izvēlējās atbildi – zemākas cenas, salīdzinot ar citiem ražojumiem, bet 41% labprāt iegādātos Latvijas ražojumus to pierādītās kvalitātes dēļ. Trešā populārākā atbilde bija atlaides un īpašas akcijas, ko pauda 30% respondentu. 

Arī šajā jautājumā ievērojami atšķīrās sieviešu un vīriešu sniegtās atbildes par atlaidēm un īpašām akcijām, kas daiļajam dzimumam šķiet būtiski 34% gadījumu, bet stiprajam – tikai 25%. Savukārt informācija no ārsta, ka ir iespējams izvēlēties vietējo ražojumu, 17% cilvēkus vecumā no 60 līdz 74 gadiem mudinātu izvēlēties Latvijas medikamentus pretstatā, jaunākiem respondentiem, kuri to norādīja ievērojami retāk. 

“Manuprāt, būtu jāveicina Latvijas iedzīvotāju informētība par vietējiem ražojumiem un to kvalitāti, lai tādējādi veicinātu cilvēku zināšanas un arī vēlmi atbalstīt vietējos uzņēmumus. Tas palīdzētu gan attīstīties ražošanai un veicināt Latvijas tautsaimniecību, gan arī nodrošinātu labas un augsti apmaksātas darba vietas mūsu iedzīvotājiem,” piebilst K. Lipmans.