Dālijas varētu palīdzēt cīnīties ar diabētu
foto: Shutterstock
Dabasspēks

Dālijas varētu palīdzēt cīnīties ar diabētu

Veselības nodaļa

"100 Labi padomi Par veselību"

Dāliju ziedlapiņās atrastas trīs molekulas, kas otrā tipa cukura diabēta slimniekiem un cilvēkiem, kam ir pirmsdiabēta stāvoklis, varētu palīdzēt kontrolēt cukura līmeni asinīs. Šīs molekulas samazina smadzeņu iekaisumu, kas savukārt uzlabo insulīna darbību.

Kādā pētījumā zinātnieki no Otago Universitātes Jaunzēlandē atklāja, ka ekstrakts, kurā bija trīs dāliju ziedlapinu molekulas, būtiski uzlaboja pētījuma dalīūbnieku cukura līmeni asinīs. Viena no šīm molekulām ir buteīns, kas samazina smadzeņu iekaisumu, savukārt divas citas molekulas palielina buteīna efektivitāti.

Zinātnieki sākotnēji nemaz nezināja, ka buteīnu var iegūt no dālijām. Kā atzina Aleksandrs Tups, viens no pētniekiem, zinātnieku komanda par šo vielu bija ilgi lauzījusi galvu, kur to iegūt lielos apjomos, un nejaušā sarunā kāds no kolēģiem ieminējies, ka tas ir arī dālijās. Dāliju audzētāji no Jaunzēlandes ar prieku pētniekiem piegādājuši ziedus. Zinātnieki tad izstrādāja ekstraktu, ko vispirms izmēģināja uz pelēm, bet vēlāk jau veica klīniskos pētījumus, kas atbilst pētījumu zelta standartiem.

Tagad dāliju molekulas iestrādātas tabletēs, kuras gan zāļu apriti uzraugošās iestādes vēl nav novērtējušas, taču pētnieki turpina darbu un nu pārbauda, kā dāliju molekulas varētu uzlabot smadzeņu funkcijas.