Darba devējs steigšus dzen pie ārsta. Kurš par to maksās?
foto: Shutterstock
Ja nav veselības apdrošināšanas, obligātās veselības pārbaudes izmaksas sasniedz vairākus desmitus eiro.
Esi vesels
2024. gada 12. augustā, 05:50

Darba devējs steigšus dzen pie ārsta. Kurš par to maksās?

Anda Leiškalne

Kas Jauns Avīze

Daudziem darbiniekiem ik pēc noteikta laika jāsaņem arodslimību ārsta atzinums par veselības stāvokli. Bez tā pat nedrīkst turpināt darbu. Vairāk skaidro Mārtiņš Pužuls, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības konsultants darba aizsardzības jautājumos.

Diezgan bieži darba devēji pieprasa, lai par šīm pārbaudēm strādājošie maksā paši. Ja nav veselības apdrošināšanas, izmaksas sasniedz vairākus desmitus eiro. Kārtību, kādā veicama obligātā veselības pārbaude (OVP) tiem nodarbinātajiem, kuru veselības stāvokli ietekmē vai var ietekmēt veselībai kaitīgie darba vides faktori, un tiem, kuriem darbā ir īpaši apstākļi, nosaka Ministru kabineta noteikumi nr. 219.

Cik bieži jāveic OVP?

Biežums (periodiskās OVP) ir atkarīgs no darba vides riska faktoriem un ir diapazonā no viena līdz trim gadiem. OVP ir arī ārpuskārtas īpašos gadījumos (piemēram, darbinieka ilgstoša slimošana).

Kas apmaksā OVP?

To nosaka MK noteikumu nr. 219 15. pants.

(1) Darba devējs nodrošina obligātu veselības pārbaudi tiem nodarbinātajiem, kuru veselības stāvokli ietekmē vai var ietekmēt veselībai kaitīgie darba vides faktori, un tiem nodarbinātajiem, kuriem darbā ir īpaši apstākļi. Kārtību, kādā veicama obligātā veselības pārbaude, nosaka Ministru kabinets.

(2) Izdevumus, kas saistīti ar nodarbināto obligātām veselības pārbaudēm, sedz darba devējs.

(3) Izdevumus, kas saistīti ar obligātām veselības pārbaudēm pirms darba tiesisko vai valsts civildienesta tiesisko attiecību uzsākšanas, pēc savstarpējas vienošanās sedz attiecīgā persona no saviem līdzekļiem vai darba devējs.

foto: Rebeka Žeire/LETA
Brīvo arodbiedrību savienības konsultants Mārtiņš Pužuls norāda, ka darba devējs var prasīt darbiniekam pašam maksāt par obligāto veselības pārbaudi, bet tā nevajadzētu būt.
Brīvo arodbiedrību savienības konsultants Mārtiņš Pužuls norāda, ka darba devējs var prasīt darbiniekam pašam maksāt par obligāto veselības pārbaudi, bet tā nevajadzētu būt.

Vai var pieprasīt avansu OVP veikšanai?

Neesmu ar to saskāries, bet jau pats sākotnējais uzstādījums to noteikti neparedz. Prasīt var, bet tā tam nevajadzētu būt!

Ja darbavietā bijusi ieradusies mediķu brigāde, kas veic OVP, un darbinieks nav uz to atnācis, vai ir pamats prasīt, lai darbinieks veic pārbaudi par savu naudu?

Nav pamata to prasīt. Acīmredzot darba devējs izmanto iespēju samaksāt par OVP mazāku summu un panākt, ka darbinieki veic OVP ātri un bez lieka laika patēriņa, bet realitātē būs darbinieki, kuri attaisnojošu iemeslu dēļ to nevarēs izdarīt noteiktajā dienā.

Vai attaisnojošs iemesls neierasties uz darbavietas organizēto OVP var būt slimība, ko attaisno darba nespējas lapa?

Ja darbiniekam ir iestājusies darba nespēja, tad loģiski viņam nav jāierodas uz OVP, pirmkārt, veselības stāvokļa noteikšana nebūs objektīva (darbinieks ir slims), otrkārt, šajā laikā darba devēja rīkojumi viņam nav saistoši.

Vai attaisnojošs iemesls var būt ikgadējais atvaļinājums? Kas vēl var būt attaisnojoši iemesli?

Ja darbinieks atrodas kārtējā atvaļinājumā un tai laikā darba devējs rīko šo OVP, darbinieks ir jāatsauc no atvaļinājuma normatīvos noteiktā kārtībā.

Ja darba devējs neapmaksā OVP, vai darbinieks var iesniegt izziņu no ģimenes ārsta, pie kura ir izgājis visas nepieciešamā veselības pārbaudes?

Nē. OVP veic arodslimību ārsts. Tomēr pastāv iespēja, ka ģimenes ārsts ir sertificēts arodslimībās un viņam ir atbilstošs apliecinājums. Vienkārši ģimenes ārsta izziņas un izraksti nebūs atbilstoši OVP noteikumiem. Arodslimību ārsts noteikti pieprasīs darba devēja izdotu OVP karti, lai zinātu darba vides īpašos un kaitīgos apstākļus darba vidē.

Vai OVP jāiziet darbiniekiem, kuri strādā attālināti no mājām?

Darbiniekiem, kuri strādā attālināto darbu, arī jāveic darba vides risku noteikšana, un, balstoties uz to, tiek nozīmēta OVP.

Arī darbiniekiem, kuri strādā ārpus Latvijas?

Ja darbinieks strādā ārzemēs Latvijā reģistrētā uzņēmumā, tad darbojas tieši šie paši normatīvie akti par OVP. Savukārt, ja darbinieks ir strādājis ES valstīs, tad uz to attiecas Ministru kabineta noteikumu nr. 219 9. pants.

“Ja nodarbinātajam atbilstoši darba vietā pastāvošajiem veselībai kaitīgajiem darba vides faktoriem ir veikta veselības pārbaude kādā citā Eiropas Savienības dalībvalstī, uz veselības pārbaudi nodarbināto nenosūta un atzinums par personas veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam ir derīgs visā šo noteikumu noteiktajā laikposmā attiecībā uz nākamās periodiskās veselības pārbaudes veikšanu atbilstoši darba vides faktoriem vai darba apstākļiem. Pēc Valsts darba inspekcijas pieprasījuma darba devējs nodrošina, lai ārsta atzinums par personas veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam būtu tulkots valsts valodā.”

Kādas sekas var radīt atkārtota prasību neizpilde iziet OVP? Vai var atlaist no darba?

Jebkura atteikšanās bez attaisnojoša iemesla iziet OVP nes sevī iespēju saņemt kādu adekvātu sodu. Ja nav izieta pirmreizējā OVP, tad amata kandidāts netiks pieņemts darbā, ja periodiskā – darbinieku var atstādināt no darba pienākumiem un, smagākais, var atbrīvot no darba saskaņā ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas 1. un 5. punktu.

“(1) Darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām vai ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā, šādos gadījumos:

1) darbinieks bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto darba kārtību;

5) darbinieks rupji pārkāpis darba aizsardzības noteikumus un apdraudējis citu personu drošību un veselību.

Cik bieži darba devēji neapmaksā OVP un kā ar to cīnīties, lai nepasliktinātu attiecības ar darba devēju un sliktākajā gadījumā nezaudētu darbu?

Domāju, ka darba devēji šo apmaksu veic godprātīgi, it sevišķi, veicot veselības apdrošināšanu, jau paredz OVP apmaksu. Citādi ir ar pirmreizējo OVP, ko pēc vienošanās ar darba devēju parasti apmaksā amata kandidāts, bet, kad viņš ir pieņemts darbā un izturējis pārbaudes laiku (ja tāds ir noteikts), tad var lūgt šo izdevumu kompensēšanu.

Vai šie ieteikumi atšķiras darbavietās, kur ir arodbiedrība?

Arodbiedrības var būt ļoti veiksmīgas uzticības personas (darbinieku pārstāvji darba aizsardzības jautājumos darbavietā) un veiksmīgi panākt vienošanos vai sadaļu koplīgumā par darba aizsardzības jautājumiem, kur precīzi visu saliek pa plauktiņiem.

Kas notiek, ja OVP konstatēta veselības pasliktināšanās? Vai tas neapdraud darbinieka iespēju turpināt strādāt un pelnīt?

Apdraud, ja OVP kartē tiek atzīmēts punkts 11.3 (arodslimību pazīmes), tad darbinieks nevar veikt šo darbu, darba devējs var piedāvāt citu darbu bez šiem darba vides faktoriem, bet tas notiek reti. Daudz biežāk obligātajās veselības pārbaudēs tiek atzīmēts punkts 11.2, ka darbinieks nevar veikt kādu noteiktu darbu (piemēram, darbu, kurā ir augsts psihoemocionālais risks), bet parasti šādās situācijās darbinieks ar darba devēju var vienoties par darba tālāku turpināšanu, bet ļoti bieži darbinieks tiek atbrīvots no darba.