Mamogrāfija ar tomosintēzi - īss un nesāpīgs izmeklējums, kurā tiek pārbaudīts katrs krūts milimetrs. Stāsta radioloģe
foto: Shutterstock
Runā speciālists

Mamogrāfija ar tomosintēzi - īss un nesāpīgs izmeklējums, kurā tiek pārbaudīts katrs krūts milimetrs. Stāsta radioloģe

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Statistikas dati liecina, ka ļaundabīgu krūts audzēju atrod 10 % sieviešu. Vēzis katru gadu paņem daudzu sieviešu dzīvību, tāpēc jāseko līdzi savai veselībai un regulāri jāveic mamogrāfija, jo, atklājot slimību agrīnā stadijā, to iespējams veiksmīgi izārstēt. Stāsta Veselības centra 4 radioloģe diagnoste Sandra Lapuķe.

Mamogrāfija ir efektīvākā metode krūts vēža un citu krūts veselības problēmu diagnostikā. Precīzākai diagnostikai izmanto digitālās mamogrāfijas iekārtas, kas aprīkotas ar tomosintēzi.

Parastā mamogrāfija ir rentgena izmeklējums divās dimensijās (2D), iegūstot katras krūts attēlu divās projekcijās. Mamogrāfijā ar tomosintēzi vienlaikus veic divus izmeklējumus – digitālo mamogrāfiju un padziļinātu izmeklēšanu ar tomosintēzi. Tas nozīmē, ka tiek veikta krūts dziedzeraudu skenēšana pa slāņiem, pārbaudīts tiek katrs krūts milimetrs, veidojot vairākus simtus attēlu no dažādiem leņķiem. Tas sniedz daudz lielākas iespējas atklāt vēzi agrīnā stadijā, kā arī ieraudzīt citas patoloģijas, ko parastās mamogrāfijas attēlos saskatīt ir daudz grūtāk, dažkārt sākuma stadijā pat neiespējami.

Izmeklējumā iegūtos attēlus digitāli apstrādā un saglabā pacientes datubāzē, lai katru nākamo izmeklējumu varētu salīdzināt ar iepriekšējo un analizēt izmaiņas.

Izmeklējums ir komfortabls, īss un nesāpīgs. Iekārta to veic ar kustīgu lāpstiņu, kas pielāgojas krūts formai un pacientes auguma fizioloģiskajām īpatnībām. Turklāt sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem, kuras saņēmušas uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta, valsts skrīninga programmas ietvaros šis izmeklējums ir bez maksas.