Neviennozīmīgi vērtētais zāļu uzcenojuma modelis izmaksās 1,58 miljonus eiro
foto: Shutterstock
Līdzekļus plānots iegūt no gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmā finansējuma.
Esi vesels
2024. gada 11. jūlijā, 11:13

Neviennozīmīgi vērtētais zāļu uzcenojuma modelis izmaksās 1,58 miljonus eiro

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Lai no 1.novembra ieviestu jauno zāļu uzcenojuma modeli, būtu nepieciešami 1,58 miljoni eiro, teikts Veselības ministrijas (VM) saskaņošanai iesniegtajā rīkojuma projektā.

Līdzekļus plānots iegūt no gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmā finansējuma, konkrēti no programmas "Veselības aprūpes pasākumu īstenošana".

Modelis izstrādāts, nodrošinot solidāru visas apgādes ķēdes dalībnieku nosacījumu pārskatīšanu, kā arī valsts līdzdalību ar kopējo mērķi uzlabot recepšu medikamentu pieejamību iedzīvotājiem, uzskata VM. Tas paredz, ka tiks mainīti zāļu cenu veidošanās principi un lieltirgotavu un aptieku uzcenojumi recepšu zālēm, radot ietaupījumu valsts budžetam.

Tāpat modelis paredz nodrošināt maksājumu aptiekām par farmaceita pakalpojuma nodrošināšanu, paredzot par kompensējamo un nekompensējamo recepšu medikamentu receptes apkalpošanu maksājumu 1,50 eiro apmērā, no kuriem 0,75 eiro segs no valsts budžeta un 0,75 eiro segs pacients.

Papildus VM paredzējusi nodrošināt maksājumu aptiekai par katru kompensējamo recepšu medikamentu receptes apkalpošanu, ja aptieka ir vienīga aptieka konkrētajā apdzīvotajā vietā. Šādos gadījumos papildus esošais viens eiro tiks segts no valsts budžeta.

Savukārt par receptēm, kuras ir izrakstītas nepilngadīgām personām un trūcīgām personām, maksa par farmaceita pakalpojumu 100% apmērā, tas ir 1,50 eiro, tiks segta pilnībā no valsts budžeta līdzekļiem.