1dienas
21stundas
40minūtes
32sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Dermatologi atklāj, cik ilgu laiku patiesībā vajag, lai nomazgātos dušā
foto: Shutterstock
Runā speciālists

Dermatologi atklāj, cik ilgu laiku patiesībā vajag, lai nomazgātos dušā

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Nekas tik ļoti neuzlabo pašsajūtu kā ieiešana siltā, ilgā dušā. Pētījums liecina, ka 48% cilvēku duša vai vanna ir tā viņu skaistumkopšanas rutīnas sastāvdaļa, kura aizņem visvairāk laika.

Tomēr tas pats zīmola Dove veiktais pētījums arī atklāj, ka deviņi no desmit britiem saskaras ar sausu ādu, un 85 % no viņiem tajā vaino dušu, raksta metro.co.uk. Turklāt pastāv skaidra saistība starp ilgām dušām un ādas kairinājumu. Dermatoloģe Emma Amoafo-Mensa (Emma Amoafo-Mensah) skaidro, ka ilgstoša dušošanās pārāk karstā ūdenī var izraisīt ādas dabisko eļļu izzušanu. Bez tām ūdens iztvaiko ātrāk, un tas var izraisīt ādas izstiepšanos un sausuma sajūtu. Arī ilgstoša mazgāšanās dušā vai vannā, izmantojot skrubjus vai citus tīrīšanas līdzekļus, var sausināt ādu. Tāpēc varbūt labāk mazgāties bez ziepēm? Dr. Ross Perijs (Ross Perry), Cosmedics ādas klīnikas medicīniskais direktors, apgalvo, ka ar ūdeni vien nomazgāties nevar.

"Diemžēl, mazgājot tikai ar ūdeni, netīrumi, baktērijas un mikrobi no ādas netiek noņemti. Mūsu roku, sejas un ķermeņa āda satur dabiskas eļļas, un mikrobi pie tām pieķeras, tāpēc ūdens vien tos neaizskalos," viņš skaidro. Ko mēs varam darīt, lai aizsargātu savu ādu? Pēc dakteres Amoafo-Mensas teiktā, vissvarīgākais ir ierobežot laiku, cik ilgi lietojat dušu. Cik tad ilgi vajadzētu dušoties? "Daudzi cilvēki dušā pavada pārāk ilgu laiku. Optimālajam laikam vajadzētu būt mazāk nekā desmit minūtes," viņa stāsta Metro.co.uk. "Ja dušojaties ilgāk, pastāv lielāka iespēja, ka āda izžūs un tiks kairināta, īpaši, ja duša ir pārāk karsta un jūsu ādai ir nosliece uz sausumu," saka dermatoloģe.

Viņa piebilst, ka ir svarīgi mitrināt ādu: "Ja tā nav pienācīgi mitrināta, tā kļūst kairināta un var sākt niezēt. Lai pārtrauktu kairinājumu, ir jānovērš sausums, lietojot līdzekli, kurš spēj atjaunot ādas mitrumu un to fiksēt."