Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Lai vari domāt tikai par vasaras priekiem
Esi vesels

Lai vari domāt tikai par vasaras priekiem

Reklāmas projekts

Reklāmas projekts

Katru gadu īpaši gaidu vasaru, tomēr, kad tā atnāk, atceros arī to, kāpēc nedaudz baidos no šī laika, jo man (pieņemu, arī daudziem citiem) tas saistās ar zināmām neērtībām vēderā: nesaprotamu iemeslu dēļ tas kļūst smags un pilns, bieži uzpūšas, pat sāp un rezultātā atņem daļu prieka par sauli un siltumu.

Tāpēc šogad jau pavasarī sāku interesēties, kāpēc tā notiek un, galvenais, vai ir iespējams no tā izvairīties un bez “balona sajūtas” droši doties uz pludmali, un vilkt pat vispiegulošāko kleitu. Uzdūros rakstam, kurā viss bija salikts pa plauktiņiem: traucējumi zarnu traktā visbiežāk notiek vasarā tāpēc, ka augsta temperatūra paaugstina dehidratācijas jeb atūdeņošanās risku, kas savukārt palēnina vielmaiņu un izraisa aizcietējumus (tāpēc arī pūšas vēders), tāpat vielmaiņai traucē karstuma radītā stresa hormona kortizola līmeņa celšanās.
 
Vasarā mēs ieviešam izmaiņas ēšanas paradumos – piknikos un āra viesībās mūs vilina treknāks, garšu piesātināts ēdiens un saldumi, ko organismam ir grūtāk sagremot, turklāt ir daudz vairāk kafejnīcu, uzkodu bāru, āra tirgotavu, un, ļaujoties domas “vienu jau var” vilinājumam, mēs ēdam par daudz, kas atkal sagādā slodzi gremošanas sistēmai. Pieejamāks ir arī alkohols, un tā dehidratējošā iedarbība vēl vairāk saasina problēmu. Liels karstums nogurdina un traucē veikt fiziskas aktivitātes, bet mazkustīgums slikti ietekmē vielmaiņu. Karstumā pārtika ātrāk bojājas, un tas savukārt var izraisīt kuņģa un zarnu trakta traucējumus un vēdera uzpūšanos, kā arī nopietnākas slimības.[1] To palasot, šķita – vasarā es to vien daru, kā kaitēju savam organismam, tāpēc nav brīnums, ka tas nepaliek atbildi parādā.
 
Kādā citā vietnē bija izskaidrots, ka vasaras mēneši nejauki ietekmē mūsu zarnu veselību, sagādājot problēmas veselīgai zarnu sistēmai un aktivizējot jau esošās problēmas. Daži galvenie faktori, kas var pasliktināt zarnu veselību un izraisīt problemātiskus simptomus – aizcietējumus, caureju, vemšanu vai sliktu dūšu – ir atūdeņošanās, noturīgu ēšanas paradumu trūkums un nogurums.[2]
 
Rakstu autori ne vien konstatēja problēmu un tās cēloņus, bet arī ieteica veidus, kā izvairīties no gremošanas sistēmas traucējumiem: dzert ūdeni, lietot šķiedrvielām bagātu pārtiku, dot sev pilnvērtīgu atpūtu un miegu, rūpīgi sakošļāt ēdienu un regulāri papildus uzņemt probiotikas.[3]
 
Kāda uztura speciāliste par probiotikām stāstīja šādi: ja vēlamies sakārtot uztura režīmu un pie viena atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, pirms miega jālieto probiotikas. Citur skaidrojums bija izvērstāks – probiotiku ikdienas lietošanai vajadzētu būt pastāvīgam paradumam. Probiotikas ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā uzlabot zarnu mikrobioma veselību, pievienojot tā sastāvam miljardiem labo baktēriju un sēnīšu. Gan ēdot ar probiotikām bagātu pārtiku, gan lietojot tās papildus, zarnās tiek radīts optimāls stāvoklis, lai varētu justies iespējami labi visas vasaras (un gada) garumā.[4]
 
Bez probiotiku lieliskajām iezīmem cīņā ar zarnu trakta problēmām mani ieinteresēja arī svara samazināšanas iespēja. Lasīju tālāk tieši par šo tēmu: pētījumos ir pierādīts, ka veselīgam zarnu mikrobiomam ir liela nozīme arī ķermeņa jaunības saglabāšanā – probiotikas var atjaunot skābas ādas pH līmeni, samazināt oksidatīvā stresa un fotonovecošanās ietekmi, uzlabot ādas barjeras funkciju un pat matu kvalitāti, jo veselīgās baktērijas zarnās ne tikai cīnās pret brīvajiem radikāļiem, bet arī pasargā no toksīniem un oksidatīvā stresa, kas bojā ādu. Tāpat ir pierādīts, ka probiotikas uzlabo sejas krāsu – tās palīdz absorbēt barības vielas no pārtikas, kas nozīmē, ka ādas šūnas saņem vairāk antioksidantu, vitamīnu un minerālvielu, kas nepieciešamas šūnu veselībai.[5]

Ieskatoties dažos internetveikalos, apjuku: probiotiku klāsts ir tik plašs, ka grūti orientēties. Meklēju tālāk informāciju, kuri kritēriji ir būtiskākie probiotiku izvēlē. Mani ieinteresēja gastroenterologa Sabri Abdelmasī ieteikums kādā rakstā: svarīgi ir zināt, cik miljardu baktēriju un cik dažādu to sugu ir iekļauts produktā – jo vairāk, jo labāk. Būtiski ir arī tas, lai būtu pievienotas prebiotikas – tās dod iespēju baktērijām iedzīvoties un augt zarnu traktā. Tikpat liela uzmanība ir jāpievērš probiotiku kapsulas apvalkam, jo ne visiem aptiekā nopērkamajiem produktiem labās baktērijas kapsulās ir aizsargātas no agresīvās kuņģa pH vides, tādējādi baktērijas nevar nokļūt zarnās – īstajā vietā, kur tām jāaktivizējas.[6]
 
Skaidrāks kļuva, un tomēr izvēlēties nebija viegli, tāpēc nolēmu piezvanīt ģimenes ārstei, lai saņemtu profesionālu padomu. Viņa apstiprināja, ka probiotikām pēdējā laikā tiek pievērsts īpaši daudz uzmanības un daudzi veselības speciālisti tās sauc par jauno panaceju pret visām saslimšanām. Vislabāk esot lietot tādas probiotikas, kuru sastāvā ir iespējami daudzu sugu baktērijas. Jautāju, kuru ražotāju produktiem ir vērts pievērst uzmanību. Kā labāko ģimenes ārste nosauca vietējā farmācijas zīmola LYL love your life® probiotikas LYLBIOTIC, kas atbilst Pasaules Gastroenterologu organizācijas izstrādātajām vadlīnijām kvalitatīvu probiotiku atpazīšanai un ko atzīst Gremošanas slimību biedrība, kurā apvienojušies Latvijas izcilākie viedokļu veidotāji gastroenteroloģijā.
 
Vienā LYLBIOTIC kapsulā apkopots iespaidīgs skaits dažādu baktēriju – 34 miljardi deviņu sugu baktērijas –, kā arī prebiotikas. Tāda probiotiku un prebiotiku kompleksa nav nevienam citam ražotājam.
 
Ārste uzsvēra arī citas LYLBIOTIC priekšrocības: produkta kapsulām ir inovatīvs apvalks, kas pasargā baktēriju kultūras no kuņģa skābes un garantē to aktivizāciju tikai pēc nokļūšanas zarnās. No lietotāja viedokļa svarīgi ir uzglabāšanas nosacījumi, un te liela nozīme ir baktēriju liofilizācijas tehnoloģijai – kapsulas nav jāuzglabā ledusskapī, tās var turēt līdz pat +25 °C siltumā.
“Ražotāja noteiktā ieteicamā diennakts deva ir viena kapsula – vai nav ērti? Iedzer vienu kapsulu miljardiem baktēriju – un esi apgādājis zarnu sistēmu ar visu vajadzīgo!” nobeigumā sacīja daktere.
Iziedama no aptiekas ar pāris iepakojumiem LYLBIOTIC somā, arī es nodomāju – jaudīgi, ērti un izdevīgi! Tagad esmu gatava vasaras priekiem.