foto: Shutterstock
Aptieku biedrība: jaunais zāļu uzcenojuma modelis draud farmācijas nozarē izraisīt neparedzamu haosu
Patlaban paredzēts, ka jaunais zāļu uzcenojuma modelis varētu stāties spēkā 1. novembrī.
Esi vesels
2024. gada 3. jūlijs, 10:53

Aptieku biedrība: jaunais zāļu uzcenojuma modelis draud farmācijas nozarē izraisīt neparedzamu haosu

Veselības nodaļa

Jauns.lv/LETA

Veselības ministrijas (VM) izstrādātais jaunais zāļu uzcenojuma modelis apgrūtinās zāļu pieejamību Latvijas lauku reģionu iedzīvotājiem, pauda Aptieku biedrības valdes priekšsēdētāja Agnese Ritene.

Viņa norāda, ka jaunais zāļu uzcenojuma modelis draud farmācijas nozarē izraisīt neparedzamu haosu un ir radījis vilšanos individuālajām aptiekām. 

Ritene paredz, ka, stājoties spēkā jaunajai zāļu cenu veidošanas sistēmai, aptieku filiāles laukos tiks aizvērtas un Latvijas lauku reģionu iedzīvotāji potenciāli var palikt bez zālēm.

Tostarp Ritene uzsver, ka VM sagatavotais zāļu uzcenojuma modelis nenovērtē farmaceita sniegto pakalpojumu nozīmi un nesekmēs kvalitatīvu farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu sniegšanu. "Piedāvātais modelis radīs papildu spiedienu uz bezrecepšu un uztura bagātinātāju pārdošanas veicināšanu aptiekās un mazinās farmaceita kā konsultanta lomu," viņa min.

Ritene pauž, ka Aptieku biedrība aktīvi centās līdzdarboties ar ierosinājumiem jaunā zāļu uzcenojuma modeļa izstrādē, taču biedrības ieteikumi nav ņemti vērā, kompromisi nav rasti un piedāvātais uzcenojuma modelis rada lielus riskus individuālo aptieku pastāvēšanai un vēl vairāk nostiprina vertikāli integrēto struktūru pozīcijas tirgū.

"Zāļu vairumtirdzniecības uzņēmumi visdrīzāk optimizēs zāļu piegādes uz attālākiem reģioniem, un vietējiem iedzīvotājiem uz vajadzīgo medikamentu piegādi būs jāgaida ilgāks laika periods," prognozē Ritene.

Patlaban paredzēts, ka jaunais zāļu uzcenojuma modelis varētu stāties spēkā 1.novembrī. Tas visvairāk ietekmēšot tos recepšu medikamentus, kas maksā septiņus un vairāk eiro, jo tieši to dēļ Latvijas iedzīvotāji brauc uz Lietuvu un Igauniju. Turklāt paredzēts, ka ražotāju zāļu cena nedrīkstēs pārsniegt cenu Lietuvā un Igaunijā, cena kompensācijas sistēmā būs jānodrošina arī aptiekā recepšu zālēm ārpus kompensācijas.

Pret šo reformu iebildusi Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācija un Latvijas zāļu ražotāju asociācija, kā arī virkne uzņēmumu.

Aptieku biedrība ir dibināta 2009.gadā, un tās biedri ir 30 individuālu aptieku uzņēmumi, kas uztur vairāk nekā 22 aptieku filiāles mazapdzīvotās vietās.