Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Piesūkusies ērce, ģimenes ārsta praksē nav vakcīnas - un citi jautājumi par ērču izraisītām slimībām
foto: Shutterstock
Mājas aptieciņa

Piesūkusies ērce, ģimenes ārsta praksē nav vakcīnas - un citi jautājumi par ērču izraisītām slimībām

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Lai sevi pasargātu no ērču encefalīta, vēlams vakcinēties, bet, ja ērce piesūkusies, novērot brūces vietu, lai laikus pamanītu iespējamās Laimas slimības pazīmes.

Kad un cik bieži jāvakcinējas?

Vispareizāk pret ērču encefalītu vakcinēties, kad ērces nav aktīvas, taču to var darīt arī citā laikā. Ja tā ir pirmreizējā vakcinācija, vispirms saņem vienu vakcīnu, pēc mēneša otru, bet trešo 5–12 mēnešus pēc pirmās potes (dažādiem vakcīnu ražotājiem var atšķirties ieteikumi). Revakcinācija pieaugušajiem ir ik pēc pieciem gadiem, bērniem ik pēc trīs gadiem.

Kā pareizi uzglabāt vakcīnu?

Ja pie ģimenes ārsta vakcīnas nav, nekas cits neatliek, kā dabūt recepti, nopirkt vakcīnu aptiekā un, ieliktu aukstumsomiņā, atnest uz praksi, lai veiktu vakcināciju. Ja to nevari izdarīt tajā pašā dienā, atceries, ka vakcīna jāuzglabā ledusskapī. Taču ko bieži vien dara cilvēki? Viņi nopērk vakcīnu, bet, tā kā aptieka atrodas kaut kur citur, iet uz mājām, nevis vakcinēties. Tad noteikti jābūt līdzi vai nu aukstumsomiņai, vai kādam aukstuma elementam. Atnākot mājās, vakcīna uzreiz jāieliek ledusskapī. Protams, tas ir sarežģīti, jo tad tu atkal ar to aukstuma elementu un vakcīnu ej pie sava ģimenes ārsta. Ja vakcīnu uzglabā nepareizi, tā slikti veiks savu darbu.  

Ko darīt, ja piesūcas ērce?

Ja ērce piesūkusies, tā pēc iespējas ātrāk jāizņem. Tas jādara pareizi. Ja esi par sevi pārliecināta, vari šo procedūru veikt mājās, ja jūties nedroši, labāk dodies uz kādu medicīnas iestādi. Pēc tam informē arī savu ģimenes ārstu par to, ka tev bija piesūkusies ērce. Ja esi vakcinēta pret ērču encefalītu, ārsts var ieteikt papildus lietot C vitamīnu imunitātes paaugstināšanai, dzert vairāk šķidruma. Vienmēr atceries, ka ērces pārnēsā arī Laimas slimības izraisītāju un pret to vakcīnas nav, tāpēc vismaz mēnesi vēro, vai uz ādas ērces piesūkšanās vietā neuzrodas šai slimībai raksturīgais sārtais aplis.