foto: Shutterstock
Kā veikt Tibetā piekoptus acu vingrinājumus asākai redzei?
Esi vesels
2024. gada 19. aprīlis, 06:35

Kā veikt Tibetā piekoptus acu vingrinājumus asākai redzei?

Veselības nodaļa

"100 Labi padomi Par veselību"

Mūsdienās, kad arvien vairāk laika pavadām, veroties zilajos ekrānos, slodze acīm ir ļoti liela. Lai saglabātu labu redzi līdz sirmam vecumam, par acīm ir jārūpējas – tās regulāri jāatpūtina un jāizvingrina. Tad arī skatiens būs skaidrāks un acis mirdzošākas.

Kā saglabāt acu ābolu labā formā?

  • Ja strādājot visu laiku jāskatās tuvumā, ik pa laikam palūkojieties apkārt un fokusējiet skatienu uz kaut ko tālumā esošu.
  • Turiet vienu pirkstu priekšā, tuvu savam degunam un otru uz priekšu izstieptas rokas attālumā. Tad koncentrējiet skatienu pārmaiņus uz vienu un otru pirkstu. Šādi mainot skatiena fokusu, pirksts, uz kuru tobrīd nekoncentrēsiet skatienu, dubultosies.
  • Izvēlieties vaļasprieku, kurā nepieciešams skatīties un fokusēt skatienu uz lietām tālumā, piemēram, vērojiet putnus.
  • Bieži mirkšķiniet un laiku pa laikam cieši samiedziet acis, lai masētu un izstaipītu acu ābolus.

Parūpējies par acu labsajūtu

Amerikāņu optometrists, akupunktūras speciālists un piecu grāmatu autors Marks Grosmans praktizē un māca Beitsa metodi, kas palīdz dabiski saglabāt acu veselību, un viņš saka: ir būtiski saprast, ka katrs pacients un viņa problēma ir unikāla.

Viens no acu vingrinājumiem, ko ieviesa Viljams Beitss un ko turpina intensīvi izmantot, ir palmings – acu aizklāšana ar plaukstām, nespiežot tās uz acs ābola. Beitss uzskatīja, ka dažu minūšu laikā tas var lieliski atslābināt acis, jo, pateicoties plaukstu aptumšojumam, acu priekšā ir melns lauks. Tomēr viņš rakstīja, ka daži pacienti izjutuši “gaismas un krāsu ilūzijas” vai “kaleidoskopiskas parādības”, ko viņš attiecināja uz visuresošu sasprindzinājumu un kas, pēc viņa teiktā, izzūd, kad pacients patiešām atslābinās.

Pēc palminga parasti ir skaidras redzes uzplaiksnījumi. Zinātne tos skaidro ar negatīvo akomodāciju – ciliārā (iekšējā) muskuļa radītu aktīvu acs lēcas saplacināšanu. Mainoties lēcas biezumam, kā arī lēcas abu virsmu liekumiem, mainās arī tās optiskais stiprums. Diemžēl neviens nav izpētījis fiziskās pārmaiņas acs struktūrā pirms palminga, tā laikā un pēc tam. Bet pamēģināt šos vingrinājumus noteikti ir vērts.

Kā veikt Tibetā piekoptus acu vingrinājumus?

Tibetā jau paaudzēm ilgi iedzīvotāji izmanto dabiskas metodes, lai uzlabotu redzi. Plaši tiek izmantota acs diagramma, ko radījuši tibetiešu mūki jeb lamas. Viņi izveidojuši tādu figūru, kas nodrošina nepieciešamos koriģējošos vingrinājumus un stimulēšanu redzes sistēmas muskuļiem un nerviem. Vingrinājumi jāizpilda bez brillēm vai kontaktlēcām, katru kustību veicot 30 sekundes – sēdus pozā, taisnu muguru un kustinot tikai acis, nevis galvu.

1. Kā pirmo veic palmingu – ar plaukstām aizklāj abas acis (aizvērtas), lai tās atslābinātu.

2. Ar acīm sekojiet pulksteņa rādītāja virzienā pa diagrammas ārējā loka punktiem.

3. Atkārtojiet šo kustību pretēji pulksteņa rādītāja virzienam.

4. Virziet acis šurpu turpu starp punktiem, kas izvietoti uz pulksten diviem un astoņiem.

5. Atkārtojiet šo kustību starp punktiem, kas izvietoti uz pulksten četriem un desmitiem.

6. Īsu brīdi pamirkšķiniet acis un beidziet seansu ar palmingu kā sākumā.

Vingrinājumus var atkārtot pēc izvēles, bet jāuzmanās, lai nerastos piepūle.