foto: Ieva Leiniša/LETA
Tava rīcība var izglābt dzīvību! NMPD dalās ar situācijām, kas rada šķēršļus palīdzības sniegšanai
Esi vesels
2024. gada 17. aprīlis, 11:06

Tava rīcība var izglābt dzīvību! NMPD dalās ar situācijām, kas rada šķēršļus palīdzības sniegšanai

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Tavs mājdzīvnieks nav mediķa asistents, bet biežāk var radīt šķēršļus palīdzības sniegšanai, savā „Facebook” kontā pauž Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, aicinot cilvēkus savlaicīgi norobežot savus mājdzīvniekus, kamēr tiek gaidīta neatliekamā palīdzība. 

“Viņš mums mīļš, nekož!” Šo apgalvojumu NMPD mediķi bieži dzird izsaukumos, tomēr NMPD pieredze rāda, ka pat šķietami miermīlīgākais mājas mīlulis mediķus košajās formās var uztvert kā apdraudējumu saimniekam un kļūt agresīvs. 

Izsaukuma brīdī nenorobežoti mājdzīvnieki pietiekami bieži neļauj tuvoties pacientam vai dažkārt pat uzbrukuši NMPD darbiniekiem. Gūtās traumas – kostas, plēstas brūces kājās un rokās, un vienlaikus – arī kavēta palīdzības sniegšana pacientam. 

Visbiežāk tās ir situācijas, kad izsaukuma laikā pāri pagalmam brigādei pretī skrien milzīgs vai mazāka auguma suns, skaļi riedams un rādīdams zobus, liekot mediķiem noprast, ka pie saimnieka, kuram nepieciešama neatliekama palīdzība, iekšā nelaidīs. Tāpat arī kaķi rotaļājoties mēdz ložņāt pa medicīnas somu, tā traucējot mūsu kolēģiem strādāt, un nereti pat sabojājot aprīkojumu.

Atceries – mediķiem ir jākoncentrējas. Reanimācijas pasākumi, sarežģītas manipulācijas, zāļu devu aprēķināšana, precīzu injekciju veikšana – darbības, kas izglābj dzīvības. Katrai sekundei ir nozīme. Pat mazākā uzmanības novēršana no dzīvības glābšanas var izrādīties pacientam liktenīga. Bet mājdzīvnieka reakcija šādos brīžos var būt neprognozējama.

Ja tev mājās ir mājdzīvnieks, gaidot NMPD mediķu brigādi, jau savlaicīgi norobežo dzīvnieku. Tava rīcība var palīdzēt izglābt dzīvības! Esi atbildīgs par to, ko pieradini!