foto: Shutterstock
Kāpēc sāp pirkstu locītavas? 
Esi vesels
2024. gada 17. aprīlis, 06:47

Kāpēc sāp pirkstu locītavas? 

"100 Labi Padomi"

Bieži vien sāpes pirkstu locītavās izraisa hronisks podagras artrīts, ko rada paaugstināta urīnskābes koncentrācija asinīs (sekas tam ir urīnskābes nogulsnēšanās audos, ārpusšūnu šķidrumu piesātināšanās ar urātiem, un rezultātā – iekaisuma reakcija). Svarīgi veikt analīzes, lai pārliecinātos, kāda ir urīnskābes koncentrācija asinīs. 

Ja tā ir paaugstināta, jācenšas to normalizēt, mainot dzīvesveidu (nepieņemoties svarā, atsakoties no podagras uzliesmojumu izraisītājiem, piemēram, alkohola, pārēšanās, augsta purīna/olbaltumvielu un treknām maltītēm). Jācenšas arī samazināt riska faktorus (ietver medikamentu izvēli blakusslimību, piemēram, hipertensijas, ārstēšanai; ir medikamenti, kas paaugstina urīnskābes līmeni). Un, protams, ir jālieto urīnskābi pazeminoši medikamenti. 

Sāpes pirkstos var būt arī pārslodzes vai locītavu deģeneratīvu izmaiņu dēļ. Jāņem vērā, ka akūta locītavu iekaisuma gadījumā nav ieteicama sildīšana, bet tieši pretēji – aukstuma kompreses un aukstuma geli. Taču, ja stīvumu un sāpes izraisījusi locītavu pārslodze, var tās sildīt ar parafīna-ozokerīta aplikācijām (nopērkamas aptiekā) vai izsildīt vanniņā. 

Vingrinājumi plaukstām un pirkstiem 

  • Savelc pirkstus dūrē, pēc tam iztaisno un maksimāli izplet. Atkārto 20 reizes.
  • Paņem masāžas bumbiņu ezīti un izmasē ar to plaukstas. Ja tādas bumbiņas nav, saliec plaukstas kopā un stipri berzē tās vienu pret otru 30–60 sekundes. Tas uzlabos asinsriti.
  • Izmanto mājās pieejamos palīgrīkus. Pirkstu spēku var uzlabot trauku mazgājamās švammītes izspiešana ar visiem pirkstiem vienlaikus, veļas knaģu saspiešana un matu gumijas iestiepšana ar diviem pirkstiem (īkšķis + katrs pirksts), kā arī slapjas lupatas izgriešana ar abām rokām. Atkārto 10–20 reizes katrai kustībai.
  • Iemasē rokās savu iecienīto roku krēmu un maigi pavelc aiz katra pirksta, to viegli pastiepjot.