foto: Shutterstock
Atrasts jauns astmas cēlonis. Zinātnieki vieš cerību par ārstēšanas iespējām
Esi vesels
2024. gada 8. aprīlis, 16:08

Atrasts jauns astmas cēlonis. Zinātnieki vieš cerību par ārstēšanas iespējām

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Zinātnieki ir atklājuši jaunu astmas cēloni, kas dod cerību uz ārstēšanu, kas varētu novērst dzīvībai bīstamo slimību, vēsta CNN.

Lielākā daļa pašreizējo astmas ārstēšanas metožu ir balstītas uz ideju, ka tā ir hroniska iekaisuma slimība. Šīs slimības dzīvībai bīstamā pazīme ir lēkme jeb elpceļu sašaurināšanās, kas apgrūtina elpošanu.

Jauna pētījuma rezultāti liecina, ka astmas lēkmes izraisītos bojājumus, iekaisumu un gļotu veidošanos varētu novērst, bloķējot procesu, kas parasti izraisa epitēlija šūnu, kuras pārklāj ķermeņa iekšējo un ārējo virsmu, bojāeju.

"Mūsu atklājums ir vairāk nekā 10 gadu ilga darba kulminācija. Kā šūnu biologi, kas novēro procesus, mēs varējām redzēt, ka fiziskā sašaurināšanās astmas lēkmes laikā izraisa plašu elpceļu barjeras bojāeju. Bez šīs barjeras astmas slimniekiem ir daudz lielāka iespējamība, ka ilgstoši attīstīsies iekaisums, brūču dzīšana un infekcijas, kas izraisa vēl vairāk lēkmju. Izprotot šo pamatmehānismu, mēs tagad varam labāk novērst visus šos notikumus," paskaidroja Londonas Karaļa koledžas profesors Džodijs Rozenblats.

Astmas cēloņi joprojām nav noskaidroti, un pašreizējie medikamenti ārstē astmas lēkmes sekas, bet nenovērš tās.

Pazīmes, pēc kurām noteikti jāvēršas pie ārsta savu elpceļu veselības pārbaudei:

  • Regulārs klepus, biežāk naktīs
  • Spiedoša sajūta krūškurvī
  • Krūtīs dzirdama čīkstēšanai vai svilpošanai līdzīgas skaņas
  • Trūkst gaisa, rodas smakšanas sajūta, ir grūti ar pilnu krūti ieelpot vai izelpot
  • Klepus pastiprinās pie fiziskas slodzes

Lai noteiktu precīzu diagnozi, noteikti ir jāapmeklē ārsts, jo simptomi mēdz būt dažādi un tie ne vienmēr liecina tieši par astmu.

Tēmas