foto: Publicitātes foto
Krila eļļa - drošs palīgs pusaudžu nomāktības novēršanai
Esi vesels
2024. gada 8. aprīlis, 09:00

Krila eļļa - drošs palīgs pusaudžu nomāktības novēršanai

Sadarbības projekts

Šis pavasaris mūsu ģimenē atnācis raižpilns – mana allaž dzīvespriecīgā un aktīvā piecpadsmitgadniece pēkšņi kļuvusi apātiska un skumīga. Evelīna sliktāk guļ, esmu novērojusi arī izmaiņas ēšanas paradumos, un viņa pati sūdzas par grūtībām skolā koncentrēties un noturēt uzmanību. Ir pazudis arī prieks.

Šķiet, šādi simptomi liecina par garīgās veselības pasliktināšanos, bet šajā pavasarī Evelīnai ir jābeidz 9. klase, jākārto eksāmeni. Ko darīt? Kā es savai meitai varētu palīdzēt? 

Izlasīju internetā, ka pusaudža garastāvokļa traucējumi, motivācijas trūkums un kognitīvo spēju pasliktināšanās var liecināt par depresiju. Mūsdienu straujajā pasaulē tā esot plaša spektra saslimšana, ko ietekmē vairāki faktori, piemēram, smadzeņu ķīmiskā aktivitāte, hormoni, iedzimtība. Un, lai arī nav pilnībā skaidru iemeslu, kas izraisa pusaudžu depresiju, ir arvien vairāk pētījumu, kas apstiprina, ka uzturam ir būtiska ietekme uz cilvēka garīgo veselību un bērnu un pusaudžu garīgās veselības uzturēšanā nozīmīga loma ir omega-3 taukskābēm, īpaši tām, kas atrodamas krila eļļā.

Meklējot plašāku informāciju internetā, uzzināju, ka jau 2010. gadā veiktajos pētījumos ir gūts apstiprinājums, ka cilvēkiem ar depresijas simptomiem ir būtiski zemāks omega-3 taukskābju daudzums organismā. Attiecīgi pusaudžiem, kuriem ir augstāks omega-3 indekss, ir zemāks depresijas risks. Pētījumos apstiprinājies, ka omega-3 uztura bagātinātāji tiek uzskatīti par tikpat efektīviem kā lielākā daļa antidepresantu, ko izraksta cilvēkiem ar depresiju, ja vien viņiem nav trauksmes.1

Vairāki novērošanas un eksperimentālie pētījumi ir apstiprinājuši, ka taukskābju nelīdzsvarotība uzturā var veicināt garastāvokļa traucējumus – diēta, kas bagāta ar piesātinātajām taukskābēm (galvenokārt trekni dzīvnieku izcelsmes produkti), ir proporcionāla depresijas simptomiem. Attiecīgi, palielinot mononepiesātināto taukskābju uzņemšanu, var samazināties depresijas risks. Pētījumi liecina, ka pastāv arī spēcīga negatīva korelācija starp depresijas izplatību un zivju patēriņu iedzīvotāju vidū – cilvēkiem, kuri reti ēd zivis, ir augstāks depresijas risks.2

Lai gan liela uzmanība ir pievērsta ģenētikai un dzīves stresa faktoriem, daudz pētnieku ir koncentrējušies arī uz uztura ietekmi depresijas simptomu gadījumā. Un praktiski visu pētījumu rezultāti liecina, ka uztura ietekme uz depresijas attīstību vēl ir nepietiekami novērtēta – jo ir atrasti pārliecinoši pierādījumi, ka tieši uzturs ir ārkārtīgi svarīgs faktors augstajā depresijas traucējumu izplatībā.

Omega-3 taukskābēm ir izšķiroša nozīme centrālās nervu sistēmas attīstībā un darbībā, un arī jaunākie pētījumi atklāj saistību starp omega-3 taukskābēm un smagiem depresīviem traucējumiem, tāpēc šo taukskābju iekļaušana uzturā ir īpaši svarīga bērniem un pusaudžiem.3

Sazinājos ar mūsu ģimenes ārsti, lai pakonsultētos, vai tiešām manas pusaudzes garastāvokli tik būtiski var ietekmēt omega-3 taukskābju līmenis. Un daktere apgalvoja, ka pavisam noteikti, jo īpaši, ja ikdienas uzturā maz lietojam zivis. Man bija jāatzīst, ka zivis mūsu ģimenes ēdienkartē patiešām ir reta parādība, jo meitenes – manai jaunākajai meitai Elzai ir 10 gadu – tās ēd ļoti nelabprāt. Ģimenes ārste gan mani nomierināja, sakot, ka omega-3 taukskābes var ērti uzņemt ar uztura bagātinātāju.

Ārste ieteica izvēlēties krila eļļu, jo tā ir jaudīgāka – salīdzinājumā ar citiem omega-3 taukskābes avotiem tā ir bagāta ar fosfolipīdiem, kas palīdz atbalstīt kognitīvās funkcijas un garīgo veselību. Turklāt šī eļļa dabiski satur organismam nepieciešamākās omega-3 taukskābes (EPS un DHS), omega-6 un omega-9 taukskābes, holīnu (B4 vitamīns), fosfolipīdus un astaksantīnu, kas ir visspēcīgākais antioksidants. Un kas vēl svarīgi – krila eļļu ķermenis var absorbēt vieglāk nekā zivju eļļu, apliecinot, ka krila eļļa ir efektīvāks omega-3 taukskābju avots.

Ģimenes ārste ieteica Evelīnai piedāvāt LYL Krill Oil Superba BOOST™, jo tās ir mazas un viegli norijamas kapsulas un patentētā Flexitech™ tehnoloģija nodrošina, ka nerodas raksturīgā zivju pēcgarša vai citas nepatīkamas gremošanas problēmas. Speciāliste vēl piebilda, ka krila eļļa ir laba arī ādas veselībai (pusaudzei tas ir svarīgi) – krila eļļā esošajām omega-3 taukskābēm ir spēcīgas pretiekaisuma īpašības, tās palīdz atjaunot un uzturēt ādas mitruma līmeni, mazināt ādas apsārtumu, jutīgumu, un tās ir ieteicamas arī izteikti sausas un problemātiskas ādas gadījumā.

Kad ieminējos, ka arī man pašai pēc ziemas būtu aktuāli uzlabot ādas veselību, daktere noteica, ka krila eļļa ir kļuvusi par populāru izvēli ikvienam, kas vēlas uzlabot veselību un labsajūtu. Turklāt krila eļļā atrodamie antioksidanti var palīdzēt aizsargāt ādu no UV starojuma izraisītiem bojājumiem.

Ģimenes ārste ieteica padomāt arī par mazāko atvasi un Elzai piedāvāt krila eļļas lācīšus – LYL Krill Oil KID, kas viņai noteikti garšos.

foto: Publicitātes foto

Kad kopā ar meitām pārrunājām, ka mums visām trim būtu veselīgi lietot krila eļļu, vecākā meita, protams, spurojās pretī, ka viņai to nevajag, vēl jo mazāk – “kaut kādus bērnu lācīšus”, bet, uzklausījusi manus argumentus par ieguvumiem vispārējai veselībai, labākam garastāvoklim un mirdzošākai sejas ādai, tomēr piekrita kopā ar mani lietot LYL Krill Oil Superba BOOST™. Abas kopā devāmies uz aptieku, kur farmaceite, novērtējusi mūsu izvēli, piebilda, ka tas ir augstas kvalitātes un īpaši augstas iedarbības omega-3 komplekss ar klīniski pierādītiem veselības ieguvumiem – aknām, sirdij, smadzenēm un redzei. Viņasprāt, viens no svarīgākajiem uztura bagātinātājiem, ko lietot.

Kad palūdzām vēl arī krila eļļas lācīšus mazajai māsai, laipnā farmaceite tik noteica, ka LYL Krill Oil KID ir garšīgākais risinājums bērna pilnvērtīgai attīstībai un imunitātei, paskaidrojot, ka tas ir omega-3 taukskābju komplekss, kas satur krila eļļas fosfolipīdus, augsti biopieejamas omega-3 taukskābes (EPS un DHS) un nepieciešamākos vitamīnus bērniem – D3, A un E: imūnsistēmas darbībai, redzes attīstībai un uzturēšanai, kaulu, zobu veselībai un normālai muskuļu darbībai, ādas un gļotādas veselībai, koncentrēšanās spējām, atmiņai un miega kvalitātei. Un kas svarīgi – bez specifiskā zivju aromāta un pēcgaršas.

foto: Publicitātes foto

Nu esmu droša, ka mūsu ģimenē atkal atgriezīsies dzīvesprieks, ka Evelīnai izdosies uzveikt apātiju, saglabāt motivāciju mācīties un tikt galā ar eksāmenu trauksmi, ka līdzsvarosies mazās māsas impulsivitāte un hiperaktivitāte un viņa skolā spēs ilgāk noturēt uzmanību. Un man pašai prieks, ka esmu atradusi “eliksīru”, kas palīdzēs atjaunot un noturēt ādas mitruma līmeni, aizsargājot no brīvo radikāļu uzbrukumiem, kas ietekmē ādas novecošanos, ļaujot tai atkal izskatīties elastīgai, veselai un mirdzošai. Tas ir tieši tas, kas šajā pavasarī man visvairāk vajadzīgs!

Lai arī jums šajā pavasarī izdodas atklāt savu veselības un skaistuma formulu! Lai bērniem ir prieks un mājās – miers!

Materiāls paredzēts veselības aprūpes nozares speciālistiem.