Esi vesels
2024. gada 4. aprīlis, 15:35

Ne visi ārsti brīdina par to, ka pēc inhalatora lietošanas jāizskalo mute

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Bērnu skaits, kuriem ir nepieciešami inhalatori, pieaug. Arvien biežāk mazajiem ir dažādas alerģijas, astma un citas saslimšanas, kas apgrūtina elpošanu. Tomēr pacientiem ir jābūt ar inhalatoriem uzmanīgiem, lai ārstējot vienu, nebojātu citu. Šādu brīdinājumu videojautājumā “360TV ZIŅneši” saņēma no Liepājas. 

Trīs gadus veca puikas mamma Līva no Liepājas bija ļoti izbrīnīta uzzinot, ka inhalatori var bērniem pasliktināt zobu stāvokli: “Bērns ilgstoši klepoja, tāpēc aizgājām pie pulmonologa. Ārsts izrakstīja zāles, ko elpot caur inhalatoru. Taču pabrīdināja, ka pēc tam ir jāizskalo mute, jo šīs zāles var bojāt zobus. Vai citas mammas arī tiek par to brīdinātas?”

Izrādās, ka inhalatoru lietotāji zobārsta krēslā nonāk biežāk par citiem bērniem. Tas ir saistīts ar to, ka bronhus paplašinoši un pretiekaisuma līdzekļi sausina muti. Bet siekalas esot tāda kā duša zobiem. Un tad, kad to ir par maz, baktērijas jūtoties kā kūrortā.

Taču sliktākais ir tas, ka zāles izmaina mutes mikrofloru, kas rada nopietnu risku zobu veselībai.

Ilona Viduskalne, Stomatoloģijas institūta bērnu zobārste stāsta: “Tie ir bērni ar multipliem karioziem bojājumiem un daudz caurumiem. Un ja mēs runājam par vielām, kas ir šo medikamentu sastāvā, tās veido skābu vidi un veicina kariesa attīstību.”

Turklāt inhalējamās zāles bojā ne tikai zobus, bet arī citus orgānus. Piemēram, bronhus paplašinošas vielas, nonākot kuņģī un izplatoties asinsritē, var izraisīt sirdsklauves, trīci un nemieru. Savukārt kortikosteroīdi, ilgstoši paliekot uz gļotādas, var novest līdz sēnītei.

Ieva Cīrule, bērnu alergologs, pulmonologs atklāj: “Ar to, ka mēs izskalojam muti pēc jebkura veida inhalācijām, mēs mazinām iespējamās blaknes. Un palielinām to iespējamo efektu, ko mēs gaidām no medikamenta. Mēs jau gribam to medikamentu tikai elpceļos, un to mēs tā panākam.”

Vairāk skaties video!