foto: Shutterstock
Ko ēst, lai attīrītu organismu no toksīniem?
Esi vesels
2024. gada 6. aprīlis, 06:29

Ko ēst, lai attīrītu organismu no toksīniem?

"100 Labi padomi Par veselību"

Kad dienas kļūst garākas un gaisā viegli jaušama pavasara smarža, un ūdens vietā krūzēs tiek lietas bērzu sulas, ir pienācis laiks palīdzēt organismam atbrīvoties no ziemā uzkrātajiem toksīniem. Te talkā nāks gan noteiktu produktu iekļaušana ēdienkartē, gan vingrojumi, kas palīdzēs organisma attīrīties un atjaunoties.

Kāpēc organismam jāpalīdz?

Mūsu organisms katru dienu tiek bombardēts ar dažādiem toksīniem – gan tiem, ko uzņemam no ārpuses (eksotoksīni), kā vides piesārņojums, medikamenti, alkohols, cigarešu dūmi, mašīnu izplūdes gāzes, gan tiem, kas ir pašā organismā (endotoksīni), piemēram, vielmaiņas blakusprodukti, hormoni un baktēriju radītās atkritumvielas zarnu traktā. Tāpēc aknas, nieres, āda un gremošanas sistēma, kas normāli filtrē atkritumvielas un toksīnus, var tikt pārslogotas un tām var būt grūti veikt savu darbu.

Kad tas notiek, gremošanas, asinsrites un vielmaiņas procesi var tikt izsisti no līdzsvara. Par to var liecināt noteiktas pazīmes, piemēram, aizcietējumi, vēdera pūšanās, svara pieaugums, slikta ādas krāsa un nogurums. Ja pakļautība toksiskajām vielām nekontrolēti turpinās, tas var padarīt cilvēku viegli ievainojamu un veicināt saslimšanu ar hroniskām slimībām.

Ko ēst, lai attīrītu organismu

Noteikti produkti var palīdzēt novērst veselībai nodarīto kaitējumu un uzlabot pašsajūtu, stiprinot detoksikācijas enzīmu darbību, kuri palīdz filtrēt asinis un izvadīt toksīnus, uzskata veselīga uztura aktīviste Vani Hari.

Artišoki. Artišoku lapām piemīt spējas stimulēt žults veidošanos, un tā palīdz izvadīt toksīnus no aknām, bet pēc tam – no visa organisma. Artišoki satur arī antioksidantus, tostarp silimarīnu, par kuru zināms, ka tas sargā aknas no toksīnu ietekmes. Artišoki labi garšo salātos.

Pupas. Ar 150 g pupiņu jūs varat aizvietot dzīvnieku valsts olbaltumvielas, tāpat varat pievienot pupiņas salātiem. Tās ir šķiedrvielu avots, kas “izbirstē” gremošanas traktu un tādējādi atbrīvo to no toksīniem.

Bietes. Bietes satur antioksidantu betaīnu. Pētnieki atklājuši, ka tās aizsargā aknas un palīdz arī izvairīties no saslimšanas ar vēzi. 

Krustziežu dzimtas dārzeņi. Pie tiem pieder lapu kāposti, brokoļi, Briseles kāposti, ziedkāposti un galviņkāposti. Visi šie ir lielisks bioloģiski aktīvu vielu avots, kas iedarbina detoksikācijas enzīmus un sargā no audzēju veidošanās.

Koriandrs. Šim garšaugam ir tiešs helatējošais efekts (piesaista un izvada). Koriandrs iedarbojas uz vairākiem smagajiem metāliem, piemēram, dzīvsudrabu un svinu, – tie abi ir ļoti indīgi un kaitē gan ķermenim kopumā, gan konkrēti smadzenēm.

Zaļo lapu dārzeņi. Spinātiem, lapu kāpostiem, salātiem, zaļajiem galviņkāpostiem un citiem zaļo lapu dārzeņiem piemīt vairākas labvēlīgas īpašības, piemēram, antioksidatīvas, pretvēža un attīrīšanos veicinošas. Ziņojumā norādīts, ka viens no galvenajiem detoksikācijas elementiem, ko satur šie dārzeņi, ir hlorifils, kas tiem piešķir raksturīgo zaļo krāsu. Šis pigments palīdz augiem absorbēt gaismas enerģiju, ko tie izmanto fotosintēzē, un tas ir svarīgs visai dzīvībai uz zemes.

Probiotikas un fermentēti dārzeņi. Kimči ir tradicionāls korejiešu ēdiens, ko gatavo, fermentējot dārzeņus ar dažādām garšvielām, un tas ir pārpilns ar probiotikām. Galvenā kimči sastāvdaļa ir krustziežu dzimtas dārzeņi, kam pievieno citus detoksikāciju veicinošus produktus un garšvielas, ieskaitot ķiplokus, ingveru, sarkanās paprikas pulveri. 2014. gadā korejiešu žurnālā Journal of Medicinal Food publicēts pārskats, kas liecina, ka ar šo ēdienu var cīnīties pret aptaukošanos, aizcietējumiem un citām gremošanas problēmām, samazināt augstu holesterīna līmeni, palīdzēt, ja ir imūnsistēmas darbības traucējumi, slikts ādas stāvoklis. 

Savukārt skābēti kāposti satur gan probiotikas, gan, glikozinolātus, kas iedarbina detoksikācijas enzīmus un palīdz aknu darbībai.

Citrusaugi un ogas. Detoksikācijai ieteicami jebkuri citrusaugļi – apelsīni, citroni, greipfrūti – un ogas. Piemēram, mellenes, avenes, zemenes, kazenes un dzērvenes, bagātīgi satur dabīgas augu uzturvielas – flavonoīdus –, kas vairo aknu detoksikācijas enzīmu aktivitāti.

Kvinoja un pilngraudu auzu pārslas. Tie nodrošina absorbējošus ogļhidrātus, kas lieliski satver un iztīra zarnas no sakrātajām toksiskajām atkritumvielām. Ļoti labi ir kvinojas kodoli, jo tie nesatur glutēnu, tāpēc piemēroti arī cilvēkiem ar glutēna nepanesību. Kvinoja ir izcils B grupas vitamīnu avots, tā satur kāliju un citas bioloģiski aktīvas uzturvielas. Pilngraudu auzas satur vairāk uzturvielu nekā auzu pārslas un citādi pārstrādātas auzas. Auzās ir arī detoksikācijai nepieciešamās šķiedrvielas.

Liesas olbaltumvielas. Varat izvēlēties ēst vakariņās bioloģiskajā saimniecībā augušas vistas gaļu vai savvaļas lasi. Veģetārieši un vegāni var izvēlēties starp melnajām pupiņām un lēcām. Visi šie produkti nodrošina kvalitatīvas, viegli absorbējamas olbaltumvielas, kas apgādā organismu ar galvenajām aminoskābēm un palīdz veidot detoksikācijai nepieciešamos enzīmus.

Tauki un eļļas. Detoksikācijai laba ir kokosriekstu eļļu, galvenokārt tāpēc, ka tā nodrošina ātri pieejamu ogļhidrātiem līdzīgu degvielu enerģijas ieguvei. Kokosriekstu eļļu veido lielākoties vidējo ķēžu triglicerīdi (MCTs), tās ir taukvielas, kas vielmaiņas procesā tiek pārveidotas citādi nekā citi tauki. Kokosriekstu eļļa retāk tiek glabāta kā ķermeņa tauki, un tai ir termogēnisks efekts – tas nozīmē, ka tā veicina tauku sadedzināšanu. Tai arī piemīt pretmikrobu iedarbība, un tā palīdz atjaunot zarnu veselību.

Avokado. Papildus neaizstājamo taukskābju nodrošināšanai, kas ir kopumā vajadzīgas veselībai, avokado ir nozīmīgs glutationa avots – glutations ir svarīga viela, kas nepieciešama aknu detoksikācijai.

Piena produkti. Var ēst jogurtu, kas raudzēts no piena, slaukta no govīm, kuras barotas ar zāli. Šāds jogurts apgādā zarnas ar probiotikām, kas ir nepieciešamas zarnu veselībai un attīrīšanai. Tā kā jogurts satur arī olbaltumvielas, tas nodrošina vajadzīgās aminoskābes.

Sēklas. Ķirbju sēklas sniedz veselu komplektu – olbaltumvielas, veselīgos taukus, karotinoīdus un E vitamīnu. Ķirbju sēklas palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs, cīnīties ar vēzi, normalizēt asinsspiedienu un aizsargāt sirdi. 3 Arī linsēklās ir daudz labo tauku, un tās ir izcils līdzeklis, lai attīrītu zarnu traktu no toksīniem.