foto: REUTERS/SCANPIX
Vīrietis no Nīderlandes pārspējis pasaules rekordu, kļūstot par pasaulē visilgāk dzīvojošo sirds transplanta saņēmēju
57 gadus vecais Berts Jansens.
Esi vesels
2024. gada 5. marts, 16:27

Vīrietis no Nīderlandes pārspējis pasaules rekordu, kļūstot par pasaulē visilgāk dzīvojošo sirds transplanta saņēmēju

Jauns.lv

Četras desmitgades pēc tam, kad Bertam Jansenam tika diagnosticēta nopietna sirds slimība un dzīvildze prognozēta vien sešus mēnešus, viņš ir uzstādījis Ginesa rekordu kā visilgāk dzīvojošais sirds transplantācijas pacients, vēsta CNN. 

Bertam bija tikai 17 gadu, kad viņam diagnosticēja kardiomiopātiju - sirds muskuļa slimību, kas apgrūtina sirds asins sūknēšanu pa ķermeni. Viņš apgalvo, ka ir pierādījums tam, ka ar transplantētu sirdi ir iespējams dzīvot ļoti ilgi.

1984. gadā Nīderlandē vēl netika veikta sirds transplantācija, tāpēc kardiologs Alberts Matarts nosūtīja pusaudzi uz Haref;ildas slimnīcu Anglijā. Jansenam transplantācijas operācija tika veikta tā paša gada jūnijā. Dzīvību glābjošo operāciju veica transplantācijas pionieris Magdi Jakubs.

"Šo dienu es uzskatu par svarīgāku nekā savu dzimšanas dienu," sacīja Jansens, kuram tagad ir 57 gadi, viņš ir precējies, audzina divus dēlus un ir aizrautīgs planiera pilots. "Es nekad neesmu skatījies tik tālu uz priekšu."

Lai gan viņš ir labā formā un vesels, viņa sirds medikamenti izraisa blakusparādības, un pēdējos gados viņš ir spiests piebremzēt ar darbu. 

"Es joprojām daru vairāk vai mazāk to, ko vēlos, bet citā tempā," viņš sacīja.

Saskaņā ar Jansena pašreizējā kardiologa Kaspera Eirlinga teikto, vidējais paredzamais dzīves ilgums sirds pacientiem pēc transplantācijas ir 16 gadi. Ginesa rekordi oficiāli atzina Jansena sasniegumu - nodzīvoti 39 gadi un 100 dienas pēc transplantāta saņemšanas.

Iepriekšējais rekords bija 34 gadi un 359 dienas, ko 2021. gadā uzstādīja kanādietis Harolds Sokirka.