foto: Shutterstock
Piedaloties teju 100 miljoniem cilvēku, pētījumā atklātas divas jaunas Covid vakcīnu blakusparādības
Esi vesels
2024. gada 26. februāris, 11:49

Piedaloties teju 100 miljoniem cilvēku, pētījumā atklātas divas jaunas Covid vakcīnu blakusparādības

Jauns.lv

Globālā pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 99 miljoni cilvēku astoņās valstīs, ir atklātas divas jaunas un kaitīgas, bet ļoti retas Covid-19 vakcīnas blakusparādības. Pētnieki uzsver, ka vakcinācijas ieguvumi joprojām ievērojami pārsniedz riskus. 

Oklendas Universitātē izveidotajā starptautiskajā sadarbības projektā "Global Vaccine Data Network" iesaistītie pētnieki novērtēja 13 neiroloģiskas, ar asinīm un sirdi saistītas saslimšanas, lai noskaidrotu, vai pacientiem pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas ir lielāks risks saslimt ar kādu no tām. 

Pētījumā tika izvērtēti dati par miljoniem cilvēku, kas saņēmuši Covid-19 vakcīnu, un tika pārbaudīts, vai dažādos periodos pēc vakcīnas saņemšanas ir lielāks risks piedzīvot kādu no veselības stāvokļiem, salīdzinot ar periodiem pirms vakcīnas saņemšanas.

Tika konstatēts, ka dažiem pacientiem pēc mRNS vakcīnu saņemšanas bija sirds iekaisuma stāvokļi, piemēram, miokardīts un perikardīts, un dažiem pacientiem pēc vīrusu vektoru vakcīnu lietošanas bija muskuļu vājumu izraisošs Gijēna-Barē sindroms un asins recekļu veidošanās risks smadzenēs. 

Pēc vīrusu vektoru vakcīnu lietošanas pētnieki konstatēja arī muguras smadzeņu daļas iekaisuma pazīmes (šķērseniskais mielīts), kā arī smadzeņu un muguras smadzeņu iekaisumu un pietūkumu - pazīstams arī kā akūts izplatīts encefalomielīts - pēc dažu cilvēku vīrusu vektoru un mRNS vakcīnu lietošanas.

Tomēr pēc inficēšanās ar jauno koronavīrusu neiroloģisku saslimšanu iespējamība bija līdz 617 reizēm lielāka nekā pēc vakcinācijas ar Covid-19, kas liecina, ka "vakcinācijas ieguvumi ievērojami atsver riskus", norāda zinātnieki.

"Šī daudzu valstu analīze apstiprināja iepriekš noteiktos drošības signālus attiecībā uz miokardītu, perikardītu, Gijēna-Barē sindromu un smadzeņu venozo sinusu trombozi," raksta zinātnieki, piebilstot, ka tika identificēti arī "citi iespējamie drošības signāli", kam nepieciešami turpmāki pētījumi.

Tēmas