foto: Shutterstock
Pētnieki atklāj cēloni garā Covid galvenajam simptomam
Esi vesels
2024. gada 26. februāris, 06:31

Pētnieki atklāj cēloni garā Covid galvenajam simptomam

Jauns.lv

Pētnieki ir atklājuši, ka bīstami zems asinsspiediens un asinsvadu problēmas kopā ar hiperaktīvu imūnsistēmu var būt galvenais „smadzeņu miglas” cēlonis cilvēkiem ar ilgstošu Covid.

Viņi uzskata, ka atklājums ir svarīgs, lai izprastu smadzeņu miglu un kognitīvo spēju pasliktināšanos - grūtības ar domāšanu, atmiņu vai koncentrēšanās spējas -, kas novērojamas dažiem cilvēkiem pēc inficēšanās ar Covid. 

Tāpat pētnieki cer, ka atklājumi palīdzēs izstrādāt ārstēšanas metodes nākotnē.

Pacienti ir ziņojuši par daudziem un dažādiem garā Covid simptomiem, bet kopumā viņi ziņoja par tādiem ilgstošiem simptomiem kā nogurums, elpas trūkums, atmiņas un domāšanas problēmas, kā arī locītavu/muskuļu sāpes.

Jebkuru no šiem simptomiem, kas saglabājas ilgāk nekā 12 nedēļas pēc inficēšanās, var uzskatīt par ilgstošu Covid.

Jaunajā pētījumā, ko veica Dublinas zinātnieku komanda un pētnieki no pētniecības centra „FutureNeuro”, tika konstatēts, ka ir traucēta asinsvadu integritāte smadzenēs cilvēkiem, kuri cieš no garā Covid. 

Ģenētikas profesors un ģenētikas nodaļas vadītājs Metjū Kempbels uzsvēra: "Pirmo reizi mums izdevās pierādīt, ka tieši asinsvadu problēmas kopā ar hiperaktīvu imūnsistēmu var būt galvenie faktori, kas izraisa smadzeņu miglu, kas saistīta ar garo Covid.”

"Tas ir ārkārtīgi svarīgi, jo, izprotot šo slimību cēloņus, nākotnē varēsim izstrādāt mērķtiecīgas terapijas pacientiem."