foto: Shutterstock
Pētījums par garo Covid atklāj bēdīgu ainu
Esi vesels
2024. gada 13. februāris, 19:31

Pētījums par garo Covid atklāj bēdīgu ainu

Jauns.lv

Miljoniem cilvēku ar Covid-19 simptomiem saskaras ilgi pēc sākotnējās inficēšanās. Divi jauni pētījumi - viens attiecas uz grūtniecēm, otrs - uz bērniem - sniedz labāku ieskatu par šīs veselības problēmas radīto slogu, kas, kā apgalvo ārsti, bieži vien paliek nepamanīta.

Pirmajā pētījumā teikts, ka 1 no 10 sievietēm, kuras grūtniecības laikā bija saslimušas ar Covid-19, attīstījās ilgtermiņa simptomi. 

Pētnieki izmantoja datus no Nacionālā veselības institūta „Recover” iniciatīvas - projekta, kas izveidots, lai noteiktu Covid ilgtermiņa ietekmi uz pieaugušajiem un bērniem. 

No 1503 grūtniecēm, kas bija iekļautas datu kopā, 9,3 % ziņoja par simptomiem sešus mēnešus vai ilgāk pēc inficēšanās. Visbiežāk sastopamais simptoms bija noguruma sajūta pēc vieglām fiziskām vai garīgām aktivitātēm. Dažas ziņoja arī par reiboni.

Grūtniecēm, kurām Covid attīstījās ilgstoši, bija arī daži kopīgi faktori. Tām, kurām bija aptaukošanās, kurām bija diagnosticēta hroniska trauksme vai depresija vai kurām slimības laikā bija nepieciešams papildu skābeklis, bija lielāks risks saslimt ar garo Covid.

Pētījums sniedz skaidrāku priekšstatu par to, kam varētu būt lielāka iespēja saslimt ar garo Covid. 

Citā jaunā pētījumā, kas pagājušajā nedēļā publicēts žurnālā „Pediatrics”, tika aplūkoti dažādi pētījumi par bērniem un konstatēts, ka līdz pat 6 miljoniem bērnu visā pasaulē ir attīstījies garais Covid.

Pētījumi liecina, ka lielākā daļa jauniešu, kas bija saslimuši ar garo Covid, galu galā atveseļojās, bet trešdaļai no viņiem simptomi bija pat gadu pēc sākotnējās inficēšanās.

Garā Covid simptomi bērniem ietvēra elpošanas problēmas, piemēram, klepu, elpas trūkumu un sasprindzinājumu krūtīs, kā arī nogurumu.

Pētījums arī parādīja, ka pēc Covid infekcijas bērniem bija lielāks risks saslimt ar dažām autoimūnām slimībām, piemēram, 1. tipa diabētu, pat tad, ja slimība bija viegla vai bez simptomiem. Vienā ASV veiktā pētījumā, ko autori aplūkoja, tika konstatēts 72 % lielāks risks saslimt ar diabētu sešu mēnešu laikā pēc sākotnējās inficēšanās.