foto: Shutterstock
Astoņi ēdieni, kas tev liek ātrāk novecot
Diētas
2024. gada 4. februāris, 05:54

Astoņi ēdieni, kas tev liek ātrāk novecot

Jauns.lv

Mūsu dzīvesveids, tostarp pārtika, ko mēs ēdam, nosaka to, cik ātri novecojam bioloģiskā līmenī. "Bioloģiskā novecošanās ir pakāpeniska funkcionālo īpašību pasliktināšanās šūnu un molekulārā līmenī, ko var ietekmēt dzīvesveida faktori, tostarp uzturs," saka dietoloģe Daniela Smita.

"Sabalansēts uzturs, kas bagāts ar antioksidantiem, neaizvietojamām taukskābēm, vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām, vienlaikus samazinot pārstrādātu pārtiku, cukuru, neveselīgus taukus, pārmērīgu nātrija un alkohola daudzumu, ir ļoti svarīgs ilgmūžības veicināšanai, jo palēnina novecošanās procesu un veicina vispārējo labsajūtu," saka dietoloģe.

No otras puses, neveselīgs uzturs - tāds, kurā trūkst svarīgu uzturvielu un antioksidantu un kurā ir daudz pārstrādātu pārtikas produktu, cukura un neveselīgu tauku - var izraisīt hronisku iekaisumu, oksidatīvo stresu, zarnu veselības traucējumus un vielmaiņas problēmas. Šie faktori kopīgi paātrina šūnu bojājumus, pasliktina orgānu funkcijas un palielina ar vecumu saistītu slimību risku, veicinot bioloģiskā vecuma paaugstināšanos.

Skaidrs, ka uzturvielām bagāts uzturs ir galvenais, lai palīdzētu palēnināt bioloģisko pulksteni. Dietologi nosauc galvenos pārtikas produktus, kas var paātrināt novecošanos: 

Nākamā lapa: 1. Brokastu pārslas