Sauss klepus un iesnas var liecināt par nevēlamiem viesiem tavā gultā
foto: Shutterstock
Esi vesels
2024. gada 3. februārī, 06:08

Sauss klepus un iesnas var liecināt par nevēlamiem viesiem tavā gultā

Jauns.lv

Sausu klepu un iesnas aukstākajos mēnešos parasti noraksta uz saaukstēšanos, taču šādas pazīmes var liecināt arī par nevēlamiem viesiem jūsu gultā – putekļu ērcītēm. 

Putekļu ērcītes ir nelieli kaitēkļi, kurus piesaista atmirušās ādas šūnas gultas veļā, un tās var parādīties guļamistabās ar augstu mitruma līmeni. Matraču eksperte Rebeka Svaina brīdina, ka tie, kas pamostas ar sausu klepu, varētu būt gulējuši gultā, kas "invadēta ar putekļu ērcītēm".

Parasts, lietots matracis var saturēt no 100 000 līdz 10 miljoniem putekļu ērcīšu. Tāpēc aptuveni 65 % no visām mājoklī sastopamajām putekļu ērcītēm “dzīvo” mūsu gultā.

Putekļu ērcītes var izraisīt un saasināt dažādas alerģijas. Visbiežāk novērotie simptomi var būt niezoši izsitumi, atopiskais dermatīts, iesnas, acu apsārtums, klepus, šķaudīšana un citi.

Putekļu ērcītes īpaši savairojas rudenī un agrā pavasarī. Labvēlīgi apstākļi, kas veicina to vairošanos, ir paaugstināts mitrums telpās (virs 65 %), pārlieku siltas telpas (virs 25°C), slikta telpu ventilācija, kā arī kondensāta veidošanās telpās.

Mājas putekļu ērcītes mūsu klimatā ir galvenais astmas un alerģisko iesnu izraisītājs. Pilnībā novērst to klātbūtni nav iespējams, jo tās dzīvo visu gadu un alerģijas simptomi var parādīties jebkurā laikā. Īpaši bīstams ir laiks, kad telpas netiek pietiekami vēdinātas, ja tajās ir augsta temperatūra un paaugstināts mitrums.

Putekļu ērcītes lielos daudzumos ir atrodamas gultas matračos un spilvenos, jo uz šīm virsmām ir daudz atmirušo ādas šūnu. Putekļu ērcīšu likvidēšanas procesā svarīga loma ir personīgajai higiēnai un mājas uzkopšanas paradumiem.

Izvēlieties palagus, spilvendrānas un segas pārvalkus, kurus iespējams mazgāt vismaz 60 grādu temperatūrā. Gultas veļu nepieciešams mazgāt ja ne katru nedēļu, tad vismaz reizi divās nedēļās temperatūrā, sākot no 60 grādiem. Šajā temperatūrā putekļu ērcītes iet bojā, un tas ir vienīgais veids, kā likvidēt pēc iespējas vairāk alergēnu.