foto: Shutterstock
Kādi vīrusi pašlaik cirkulē sabiedrībā, un vai sezonāli ierastajiem nākuši klāt jauni? 
Esi vesels
2024. gada 31. janvāris, 06:37

Kādi vīrusi pašlaik cirkulē sabiedrībā, un vai sezonāli ierastajiem nākuši klāt jauni? 

Jauns.lv

Ziema tradicionāli ir tas gada periods, kad slimojam vairāk. Lai gan sezonālie vīrusi atkārtojas no gada uz gadu, un nevienam nav pārsteigums par gripas vai Covid izplatību, tādas saslimšanas, kā skarlatīna vai respiratori sincitiālais vīruss izsauc neziņu un vienlaikus arī bailes sabiedrībā, jo par tiem dzirdēts mazāk. 

Portāls Jauns.lv sazinājās ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu (BKUS) un Slimību kontroles un profilakses centru (SPKC), lai noskaidrotu, kādi vīrusi šobrīd aktīvi cirkulē sabiedrībā, un, vai vērojamas izmaiņas salīdzinājumā ar pērno ziemas sezonu. 

Kā stāsta Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīnas centrā pēdējā laikā bērni slimnīcā vērsušies ar dažādiem infekciju slimību simptomiem. Eksprestesti tiek veikti, ja ir aizdomas par gripu, RSV un SARS-CoV-2. 

"Pēdējās nedēļās vairāk nekā iepriekšējās nedēļās ir izplatīti norovīrusu izraisīti saslimšanas gadījumi. Šis vīruss izraisa zarnu infekciju ar vemšanu un caureju (diareju). Pēdējās nedēļās ir neliels skarlatīnas gadījumu pieaugums. Ir trīs gadījumi, kas saistīti ar ceļošanu - bērni saslimuši ar akūtu infekcijas aknu slimību, ko izraisa A hepatīta vīruss. Šī infekcija pēdējos gados bērniem nav tikusi diagnosticēta," stāsta Gunta Laizāne, infektoloģe, pediatre, Bērnu slimnīcas Bērnu slimību klīnikas virsārste. 

Ja salīdzina ar pērnā gada šo pašu laika periodu, redzams, ka gan gripas, gan Covid izplatība bērnu vidū ir līdzīga. Šogad janvāra mēnesī fiksēti 98 gripas gadījumi bērniem, bet pērnā gada janvārī tie bijuši 88 gadījumi. Covid gadījumu skaits 2024. gada janvārī mazliet audzis, tie ir 19 gadījumi bērnu vidū, salīdzinot ar pērnā gada 11 gadījumiem tajā pašā laika periodā. 

Tikmēr SPKC norāda, ka gripas saslimšanas gadījumu skaits joprojām ir augošs.  Kopš gada sākuma ir saņemta informācija par 5 mirušajiem, kuriem laboratoriski apstiprināta saslimšana ar gripu.

Laboratorijā bez gripas apstiprināti arī sekojoši respiratorie vīrusi: respiratori sincitiālais vīruss (RSV), sezonālie koronavīrusi, adenovīrusi un rinovīrusi. SPKC arī norāda, ka par tādām slimībām kā skarlatīna ziņots netiek, jo tās veiksmīgi ārstē ģimenes ārsta uzraudzībā. 

Vai vēl var pagūt vakcinēties pret gripu? Un, vai ir jēga? 

Neraugoties uz gripas epidēmijas sākumu, vakcinācija joprojām ir ieteicama, jo gripas epidēmija parasti ilgst 10 nedēļas, bet vakcinācijas izraisīta imunitāte veidojas 10-14 dienu laikā. Tāpēc cilvēks var gūt labumu no vakcinācijas pat tad, ja viņš to nav saņēmis līdz gripas sezonas sākumam, aicina SPKC. 

Tāpat jāakcentē, ka šobrīd pieejamas valsts apmaksātās gripas vakcīnas, lai vakcinētu ikvienu iedzīvotāju, t.i. ārpus riska grupām. Vakcinācijas iestāžu saraksts, kur iespējams saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret gripu atrodams šeit!

Visefektīvākais veids, kā aizsargāties pret gripu, ir vakcinācija, un speciālisti aicina jo īpaši veselības riska grupās esošās personas izmantot valsts nodrošinātu vakcinācijas iespēju.  

Nākamā lapa: Kas ir biedējošā skarlatīna?