foto: Shutterstock
Tas jau sasniedzis absurdu līmeni! Z paaudze, baidoties novecot, ķeras klāt neiedomājamajam
Esi vesels
2024. gada 18. janvāris, 05:58

Tas jau sasniedzis absurdu līmeni! Z paaudze, baidoties novecot, ķeras klāt neiedomājamajam

Jauns.lv

Ir pagājuši vairāk nekā 20 gadi, kopš ASV Pārtikas un zāļu pārvalde apstiprināja botoksa lietošanu kosmētikā. Šī minimāli invazīvā procedūra miljoniem amerikāņu ar pieres grumbām deva iespēju atgūt jauneklīgu izskatu. 

Lai gan lielākā daļa botoksa saņēmēju ir pusmūža cilvēki, dermatologi un plastiskie ķirurgi apgalvo, ka tagad viņi apkalpo jaunu pacientu grupu: Z paaudzi, vēsta CNN. 

Ņujorkā strādājošā dermatoloģe Dr. Šerīna Idrisa stāsta, ka viņas klientu vidējais vecums ar katru gadu kļūst arvien jaunāks. Daži pacienti ir ieradušies viņas kabinetā, vēloties botoksa injekciju, lai likvidētu krunciņas, kuru nav. "Viņi ierodas bez jebkādām līnijām vai krunciņām uz ādas, un viņi nāk ar milzīgām bailēm no novecošanās,” teic dermatoloģe. 

Saskaņā ar Amerikas Plastisko ķirurgu datiem aizvien vairāk cilvēku ASV, kas jaunāki par 30 gadiem, tērē tūkstošiem dolāru par kosmētiskajām procedūrām, tostarp pildvielām, ādas atjaunošanas procedūrām un neiromodulatoru injekcijām, piemēram, botoksu.

Eksperti apgalvo, ka šī mērķtiecība izskatīties "perfekti" sociālajos plašsaziņas līdzekļos ir izplatījusies pat līdz pamatskolas un vidusskolas vecuma bērniem, jo "Sephora bērni" (tā sauc paaudzi, kas izgrūž kaudzi naudas dārgā pretnovecošanās kosmētikā un ādas atjaunošanas procedūrās) ieguvuši reputāciju, pērkot ādas kopšanas līdzekļus, kas paredzēti vecākiem cilvēkiem.

"Sociālie plašsaziņas līdzekļi ir neticami spēcīgi, un tie patiešām ir iesakņojušies ikviena cilvēka apziņā, bet jo īpaši gados jaunāku sieviešu apziņā," saka Dr. Stīvens Viljamss, plastiskais ķirurgs Kalifornijā un Amerikas Plastisko ķirurgu biedrības prezidents.

Viljamss saka, ka nav nekas slikts, ja tiek veiktas kosmētiskās procedūras un tiek veikta profilaktiska ādas kopšana, taču, zinot ar tām saistītos riskus, cilvēkiem vajadzētu atbildīgāk tās izmantot. 

"Profilaktiskā" botoksa izplatība

Neiromodulatoru injekcijas, piemēram, botokss ietver botulīna toksīnu - neirotoksīnu, ko bieži dēvē par "brīnumindi", jo tā īpašības mazina grumbas. Ar to var izlīdzināt divu veidu grumbas: statiskās un dinamiskās.

Statiskās grumbas ir redzamas uz ādas, kamēr seja ir miera stāvoklī, un tās rodas, ādai zaudējot elastību un kolagēnu. Dinamiskās grumbas ir tās, kas parādās uz sejas tādu sejas izteiksmju dēļ kā, piemēram, smaids. 

Saskaņā ar Amerikas Plastisko ķirurgu biedrības sniegto procedūru statistiku 2022. gadā lielāko daļu no tiem, kas saņēma neiromodulatoru injekcijas, veidoja cilvēki vecumā no 40 līdz 54 gadiem - 57 %, un šajā vecuma grupā injekcijas saņēma gandrīz 5 miljoni cilvēku. Tie atspoguļo procedūras, ko veikuši ķirurgi, kuri ir biedrības biedri un ir sertificēti.

Taču no 2019. līdz 2022. gadam to cilvēku skaits, kuri saņēmuši neiromodulatoru injekcijas 19 gadu vecumā un jaunāki, pieauga par 75%, liecina dati. To lietošana pieauga par 71 % pieaugušajiem vecumā no 20 līdz 29 gadiem.

Viljamss apgalvo, ka pieaugumu galvenokārt veicina profilaktiskais jeb "bērnu" botokss: botoksa injekcijas sejas zonā, kurā nav definētu grumbu, ar mērķi novērst to veidošanos.

Lai gan FDA ir apstiprinājusi botoksa lietošanu 18 gadus veciem un vecākiem cilvēkiem, dermatologi neiesaka veikt injekcijas personām, kas jaunākas par 21 gadu un kam nav redzamu grumbu.

Saskaņā ar Amerikas Plastisko ķirurgu biedrības statistiku vidējā botoksa injekciju cena ir aptuveni 530 ASV dolāru (487 eiro). 

Viena botulīna toksīna vienība vidēji maksā no 15 līdz 20 ASV dolāriem (13 līdz 18 eiro), saka dermatoloģe Šerīna Idrisa. Vienību skaits, ko izmanto vienam cilvēkam, ir atkarīgs no tā, cik nozīmīgas ir viņa grumbas un cik agresīvi viņš vēlas apstrādāt attiecīgo zonu. Piemēram, cilvēkam, kurš saņem "bērnu botoksu", var saņemt 10 vienības uz vienu zonu. Standarta botoksa gadījumā uz vienu zonu parasti tiek izmantotas 20 līdz 40 vienības.

Injekciju rezultāti vidēji saglabājas trīs līdz četrus mēnešus, tāpēc, lai grumbiņas un sīkās grumbiņas izzustu, ir nepieciešamas turpmākas injekcijas, saka speciāliste. Šīs izmaksas palielinās.

Viljamss piekrīt, ka daži jaunieši, kas meklē profilaktiskas procedūras, potenciāli izmet naudu problēmai, kuras nav.

Pār daudz botoksa var radīt pretēju efektu

Botoksa injekcijas parasti ir drošas, taču Viljamss saka, ka ilgstoša injekciju veikšana var izraisīt atrofiju, kad muskuļu izmērs samazinās un tie noārdās, jo netiek izmantoti. Ja cilvēks gadu desmitiem ik pēc trim līdz četriem mēnešiem lieto botoksu, viņa sejas muskuļi var sākt izskatīties plānāki un vaļīgāki jau jaunākā vecumā. 

Tā ir dabiska organisma reakcija uz neiromodulatoru injekcijām, norāda Viljamss.

"Zinātne ir skaidra: ja jūs bloķējat muskuļu darbību un muskuļi nedarbojas, tie laika gaitā atrofējas un kļūst mazāki," viņš uzsver.

Dermatologi parasti saviem pacientiem iesaka starp injekcijām ieturēt pārtraukumus, lai dotu muskuļiem iespēju atjaunoties.

Citi riski, kas saistīti ar neiromodulatoru injekcijām, ir zilumi, sāpes un apsārtums injekcijas vietā, kā arī gripai līdzīgi simptomi, galvassāpes, slikta dūša un īslaicīgs sejas vājums. 

Sociālie mediji nosaka tendences

Mānija pret novecošanu nav raksturīga tikai jauniešiem. Par "Sephora bērniem" dēvētos pusaudžus var sastapt skrienam pa kosmētikas veikalu ejām, meklējot modernus ādas kopšanas produktus, ko viņi ir redzējuši internetā.

Dr. Mičs Prinšteins, Amerikas Psiholoģijas asociācijas zinātniskais vadītājs, apgalvo, ka to noteikti veicina sociālie mediji.

Pusaudži patērē lielu sociālo mediju satura daudzumu, jo viņu smadzeņu daļa, ko sauc par prefrontālo garozu, sāk straujāk attīstīties un nobriest.

"Rodas vairāk dopamīna un oksitocīna receptoru sociālajos smadzeņu reģionos, un pēkšņi mēs alkstam uzmanības un pozitīvas atgriezeniskās saites no vienaudžiem," viņš sacīja. "Mēs esam paņēmuši normālu bioloģisku procesu un uzlikuši tam steroīdus."

Tīņi, kuri izmisīgi cenšas iekļauties sabiedrībā, var kaitēt savai veselībai, lietojot ādas kopšanas līdzekļus, kas nav paredzēti viņu vecumam. 

Saskaņā ar Amerikas Dermatoloģijas akadēmijas datiem, ādas barjeras - ārējā slāņa - uzdevums ir pasargāt ādu no kairinātājiem, piemēram, piesārņojuma, putekļu ērcītēm un smaržvielām ādas kopšanas līdzekļos. 9 vai 10 gadu vecumā ādas barjera vēl nav pilnībā izveidojusies, un to viegli bojā produkti ar aktīvajām sastāvdaļām, piemēram, A un C vitamīniem.

"Ja ādas barjera ir bojāta, tā slikti darbojas," saka Dr. Brūka Džefija, dermatoloģe, kas specializējas pusaudžu un jauniešu ādas kopšanā.

Turklāt, kad ādas barjera ir bojāta, tā nespēj aizturēt ūdeni, kas bieži izraisa ādas iekaisumu un kolagēna sabrukšanu ādā. 

Džefija saka, ka šī kolagēna sabrukšana var novest pie grumbu veidošanās agrīnā dzīves posmā un vēlmes pēc tādām kosmētiskām procedūrām kā neiromodulatoru injekcijas.

Tēmas