Vienkāršas izmaiņas uzturā, kas krasi samazina sirdslēkmes risku
Pētījumā atklāts, ka agrāka brokastu ēšana un izvairīšanās no vēlajām brokastīm samazina sirdslēkmes vai insulta risku.
Tiem, kuri pirmo reizi ēd 9.00, ir par sešiem procentiem lielāka iespēja saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām nekā tiem, kuri brokasto 8.00, tika konstatēts pētījumā.
Pētījuma rezultāti arī liecina, ka ilgāks laiks - starp pēdējo dienas maltīti un brokastīm - ir saistīts ar mazāku insulta un infarkta risku. Pētījuma komanda norādīja, ka ikdienas pārtikas uzņemšanas cikls, kas mijas ar badošanās periodiem, ietekmē asinsspiediena regulāciju.
Dr. Bernārs Sūrs no Nacionālā lauksaimniecības, pārtikas un vides pētniecības institūta Francijā, sacīja: "Šie atklājumi liecina, ka ēdienreižu laika noteikšanai ir potenciāla nozīme sirds un asinsvadu slimību profilaksē. Tie liecina, ka ieradums ēst agrākas pirmās un pēdējās ēdienreizes, kā arī ilgāks nakts badošanās periods varētu palīdzēt novērst sirds un asinsvadu slimību risku.”
Pētnieku grupa izmantoja datus par vairāk nekā 103 000 Francijas iedzīvotāju, no kuriem 79 % bija sievietes un kuru vidējais vecums bija 42 gadi, lai pētītu saistību starp ēšanas paradumiem un sirds un asinsvadu slimībām.
Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā "Nature Communications".