foto: Shutterstock
10 aktuālākie jautājumi par veselību, ko cilvēki uzdevuši "dakterim Google" 2023. gadā
Esi vesels
2024. gada 2. janvāris, 12:25

10 aktuālākie jautājumi par veselību, ko cilvēki uzdevuši "dakterim Google" 2023. gadā

Jauns.lv

Pērnajā 2023. gadā cilvēki pie "daktera Google" vērsās, lai noskaidrotu ko vairāk par sterptokoku, kā samazināt holesterīna līmeni, kas palīdz pret vēdera pūšanos un daudz ko citu.

Saskaņā ar tehnoloģiju uzņēmuma datiem šie bija tikai daži no populārākajiem ar veselību saistītajiem jautājumiem, kas tika meklēti Google vietnē no 1. janvāra līdz 27. novembrim.

"Dati atspoguļo populārākos meklējumus, kas nozīmē, ka "populārākie" ir tie meklējumi, kuru datplūsma ilgstošā laika posmā 2023. gadā salīdzinājumā ar 2022. gadu bija ļoti strauji pieaugusi," norādīja Google pārstāve Sāra Ārmstronga.

Lūk, 10 vispopulārākie ar veselību saistīti jautājumi, kurus cilvēki meklēja Google 2023. gadā, un dažas atbildes uz tiem.

1. Cik ilgi sterptokoks ir lipīgs? 

Streptokoku infekcijas ASV strauji pieauga 2023. gada sākumā, daudziem cilvēkiem radot jautājumus par to, cik lipīga ir šī slimība un cik ilgstoša tā ir. Sterptokoks ir baktēriju izraisīta rīkles un mandeļu infekcija - un šīs baktērijas ir ļoti lipīgas.

Saskaņā ar Džona Hopkinsa Medicīnas universitātes datiem cilvēki, kas ārstē streptokoku ar antibiotikām, kļūst mazāk lipīgi 24-48 stundu laikā, taču cilvēks ar neārstētu streptokoku var inficēt citus aptuveni divas vai pat trīs nedēļas.

Streptokoka simptomi var būt drudzis, sāpes rīšanas laikā, sarkanas un pietūkušas mandeles un palielināti limfmezgli. Saskaņā ar CDC datiem retāk sastopamie simptomi var būt vemšana un galvassāpes, bet ne klepus vai iesnas.

2. Cik lipīga ir streptokoku infekcija?

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centra datiem inficēta persona var izplatīt baktērijas citiem ar elpceļu pilieniem, runājot, klepojot vai šķaudot, vai tieša kontakta ceļā, piemēram, ja kāds pieskaras baktēriju izraisītām ādas čūlām.

Parasti ir nepieciešamas divas līdz piecas dienas, lai persona, kas ir bijusi pakļauta A grupas streptokoku baktēriju iedarbībai, saslimtu ar streptokoku.

Streptokoks ir biežāk sastopams bērniem, jo saskaņā ar CDC datiem līdz pat 3 no 10 bērniem, kuriem ir iekaisis kakls, ir streptokoks, salīdzinot ar aptuveni 1 no 10 pieaugušajiem, kuriem ir iekaisis kakls.

3. Kā samazināt holesterīna līmeni

Arvien vairāk pētījumu liecina, ka augu, veģetāra vai vegāniska uztura lietošana var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni. Vienā pētījumā, kas maijā publicēts žurnālā „European Heart Journal”, konstatēts, ka pieaugušajiem, kuri lieto augu izcelsmes uzturu, ZBL jeb zema blīvuma lipoproteīnu holesterīna (bieži dēvēta par "slikto" holesterīnu) līmenis samazinājās par 10 % un kopējais holesterīna līmenis - par 7 % salīdzinājumā ar pieaugušajiem, kuri lieto gan gaļu, gan augus.

Cilvēki var samazināt vai kontrolēt savu holesterīna līmeni, ierobežojot piesātināto un transtaukskābju daudzumu uzturā. Piesātinātos taukus galvenokārt satur sarkanā gaļa un pilnpiena produkti, bet transtaukskābes bieži izmanto margarīnā un veikalos nopērkamajos cepumos, krekeros un kūkās.

4. Kas palīdz novērst vēdera uzpūšanos?

Vēdera uzpūšanās cēloņi ir vairāki, tostarp aizcietējumi, kairinātu zarnu sindroms, laktozes nepanesība, pārēšanās un pat daži medikamenti, taču ir daži pasākumi, ko cilvēki var veikt, lai palīdzētu novērst vēdera uzpūšanos. 

Saskaņā ar ASV Nacionālās medicīnas bibliotēkas datiem var palīdzēt izvairīšanās no košļājamās gumijas un gāzētiem dzērieniem, kā arī pārtikas produktiem, kas var radīt gāzes, piemēram, Briseles kāpostiem, kāpostiem, pupiņām un lēcām. Palīdzēt var arī smēķēšanas pārtraukšana un lēnāka ēšana. 

5. Kas izraisa zemu asinsspiedienu?

Ja asinsspiediens ir pārāk zems - zemāks par 90/60 mm Hg -, šo stāvokli sauc par hipotensiju.

Saskaņā ar Amerikas Sirds asociācijas datiem zems asinsspiediens var rasties ilgstošas gulēšanas laikā, depresijas, Parkinsona slimības vai grūtniecības gadījumā.

Ja cilvēks zaudē lielu daudzumu asiņu, tas var izraisīt zemu asinsspiedienu, kā arī daži medikamenti, tostarp diurētiskie līdzekļi, beta blokatori un tricikliskie antidepresanti.

Hroniski pazemināts asinsspiediens var izraisīt tādus simptomus kā reibonis vai slikta dūša, ģībonis, nogurums, galvassāpes, neskaidra redze un sirdsklauves.

6. Kas izraisa kārpu veidošanos?

Visbiežāk kārpas uz ādas izraisa cilvēka papilomas vīruss jeb HPV, kas ir vairāk nekā 150 vīrusu grupa un var izplatīties dažādos veidos.

Lielākā daļa vīrusa formu izplatās, saskaroties ādai ar ādu vai lietojot kopīgus priekšmetus, piemēram, dvieļus, norāda „Mayo Clinic”. Vīruss parasti izplatās caur ādas bojājumiem, un, lai gan kārpas visbiežāk parādās uz rokām, tās var skart arī pēdas, seju, dzimumorgānus un ceļgalus.

7. Kāpēc man ir slikta dūša? 

Hroniska slikta dūša var būt ar gremošanas sistēmu saistītu traucējumu, piemēram, gastroezofageālā refluksa slimības vai peptiskās čūlas slimības simptoms. 

Arī grūtniecēm ir paaugstināts risks, ka pirmajā trimestrī viņām var rasties slikta dūša. Saskaņā ar Klīvlendas klīnikas datiem pētnieki lēš, ka līdz pat 90 % grūtnieču pirmajā trimestrī piedzīvo sliktu dūšu. 

8. Kas izraisa preeklampsiju?

Tas ir stāvoklis, kas izraisa nekontrolēti augstu asinsspiedienu pēc 20. grūtniecības nedēļas vai pēc dzemdībām. Pasaulē no 10 līdz 15 % grūtniecības vai dzemdību izraisīto nāves gadījumu izraisa preeklampsija un ar to saistītās komplikācijas, piemēram, eklampsija. Tomēr precīzi preeklampsijas cēloņi joprojām nav zināmi. Preeklampsijas risks var būt augstāks, ja sievietei iepriekšējās grūtniecībās ir bijusi preeklampsija, ja viņa gaida dvīnīšus, trīnīšus vai vairāk mazuļu, ja viņai jau ir augsts asinsspiediens, diabēts, nieru slimības vai autoimūnas slimības, piemēram, vilkēde vai antifosfolipīdu sindroms.

9. Kā pārtraukt krākšanu? 

Aktuāla problēma kā sieviešu, tā vīriešu vidū ir krākšana un tās radītās negatīvās sekas. Traucēts nakts miers un labsajūta nav vienīgais nepatīkamais krākšanas radītais blakus efekts.

Miega kvalitāti ļoti ietekmē poza, kādā cilvēks ir pieradis gulēt. Populārākā miega poza ir guļot uz muguras, kad mēles pamatne un mīkstās aukslējas iekrīt rīklē, kā rezultātā tiek izraisīta vibrācija un rodas krākšanas skaņa. Situāciju krietni uzlabo gulēšana uz sāniem, jo tad mēles pamatne un mīkstās aukslējas atrodas tādā pašā pozīcijā, kādā ir dienas lielāko daļu. 

10. Cik ilgi ilgst saindēšanās ar pārtiku?

Bieži saindēšanās ar pārtiku var ilgt aptuveni dienu vai divas, bet atkarībā no baktērijas, kas izraisa saslimšanu, tā var ilgt 10 dienas vai ilgāk, norāda Klīvlendas klīnika.