Kā cīnīties ar saaukstēšanos pirmajās 24 stundās, lai slimošanu neievilktu garumā
foto: Shutterstock
Esi vesels
2023. gada 28. decembrī, 07:15

Kā cīnīties ar saaukstēšanos pirmajās 24 stundās, lai slimošanu neievilktu garumā

Jauns.lv

Saaukstēšanās ir ļoti izplatīta parādība – pieaugušajiem ir normāli, ja saaukstēšanās epizodes nepārsniedz trīs reizes gadā, bet bērni var slimot līdz pat 10 vai vairāk reizēm, un tā tiek uzskatīta par normu. 

Lai gan nav pierādīts, kā atbrīvoties no saaukstēšanās, vairāki medikamenti un ārstniecības līdzekļi var palīdzēt mazināt simptomus, iesaka farmaceits Torens Govins. 

Ārstēšanas līdzekļi, kas iedarbojas

Lai uzlabotu pašsajūtu, nepieciešams miers, daudz miega un ūdens, tas sniegs jūsu imūnsistēmai vislielāko atbalstu cīņā ar vīrusiem. Ja neesat ūdens cienītājs, mēģiniet patērēt augļu sulas vai tējas, taču pats svarīgākais ir pasargāt organismu no dehidratācijas. 

Galvenais iemesls, kādēļ saslimšanas laikā jāpievērš pastiprināta uzmanība šķidruma uzņemšanai, ir tas, ka, iespējams, esat atstājis novārtā savus ierastos ēšanas un dzeršanas paradumus. Turklāt jūs zaudējat ūdeni arī drudža dēļ, kas ir biežs saaukstēšanās pavadonis. 

„Lai ārstētu iekaisušu kaklu, pamēģiniet to skalot ar sālsūdens šķīdumu. Sālsūdens var palīdzēt iznīcināt baktērijas, mazināt sāpes un atbrīvot gļotas, tādējādi palīdzot mazināt nepatīkamos simptomus,” teic farmaceits. 

Tiem, kas vēlas atvieglot aizliktu degunu, farmaceits iesaka deguna aerosolus, kas iedarbojas daudz ātrāk par tabletēm. „Pārliecinieties, ka šos aerosolus nelietojat ilgāk par piecām dienām. Labākais veids, kā mazināt sāpes, kas bieži rodas saaukstēšanās laikā, ir lietot pretsāpju līdzekļus -  paracetamolu un ibuprofēnu, piebilst eksperts. 

Mīti, kas ne vienmēr strādā

Daudzi cilvēki līdz ar pirmajām saaukstēšanās pazīmēm sāk pastiprināti lietot C vitamīnu, taču trūkst pierādījumu, ka šāda metode patiešām strādātu. Arī antibiotikas saaukstēšanās gadījumā jums nebūs nepieciešamas, jo tās neārstē vīrusa izraisītas saslimšanas. Vēl vairāk – nepamatoti lietotas antibiotikas var kaitēt organismam un radīt rezistenci. 

Profilakse ir labāka, nekā ārstēšana

Tāpat kā visu slimību gadījumā, arī saaukstēšanās gadījumā profilakse ir labāka nekā ārstēšana.

"Lai izvairītos no saaukstēšanās, regulāri mazgājiet rokas, jo īpaši pirms pieskaršanās degunam vai mutei un ēdiena lietošanas," saka farmaceits. 

Un, ja dzīvojat kopā ar kādu, kas ir saaukstējies, nedalieties ar slimo personu ar tādiem priekšmetiem kā dvieļi vai virtuves piederumi. 

Arī pārmērīgs stress nojauc organisma dabiskās aizsardzības spējas. Ieteikumi mazāk satraukties un mazāk stresot tiešām nāk par labu. Ir lietas, kuras mēs mainīt nevaram, un par tām nav vērts satraukties. Ir vērts atgādināt, ka bērni ļoti jūt vecāku emocionālo stāvokli, un daudzas lietas viņi emocionāli uzņem uz sevis. Jo labvēlīgāks emocionālais klimats būs ģimenē, jo ģimene būs veselīgāka.

Arvien vairāk ir pētījumu un pierādījumu kā vesels un sakārtots zarnu trakts, ar veselīgu zarnu mikrofloru ietekmē imunitāti.  Viens no būtiskiem faktoriem vesela zarnu trakta nodrošināšanai, ir pietiekams šķiedrvielu daudzums uzturā.