20 gadu veca sieviete pamanās "uzaudzēt" simtiem nierakmeņu. Ar ko viņas uzturs ir bīstams?
Izoperētie nierakmeņi (foto: "ET Today")
Esi vesels
2023. gada 19. decembris, 11:03

20 gadu veca sieviete pamanās "uzaudzēt" simtiem nierakmeņu. Ar ko viņas uzturs ir bīstams?

Jauns.lv

Jauna Taivānas sieviete, kura visu mūžu devusi priekšroku saldām tējām un sulām, iekūlušies pamatīgās veselības problēmās, un ārsti viņai izoperējuši vairākus simtus nierakmeņu.

20 gadus vecā Sjao Ju tika nogādāta slimnīcā ar drudzi un sāpēm jostasvietā. Rentgens parādīja, ka viņas nierēs ir milzīgs lērums dažāda izmēra mazu akmeņu, kas izveidojās no sāļu un minerālvielu nosēdumiem, turklāt asinīs ir palielināts balto asinsķermenīšu daudzums. Operācijas gaitā ārsti izņēma apmēram 300 nierakmeņu, kuru diametrs svārstījies no 5 mm līdz diviem centimetriem, vēsta “Taiwan News”.

Operāciju veikušais Tainaņas “Chi Mei” medicīnas centra urologs Lins Caijans uzsvēra, ka svarīgi ir dzert tieši ūdeni, lai ķermenis varētu pareizi funkcionēt. Nierakmeņu veidošanās ir vairāk izplatīta pavasarī un vasarā, jo karstuma dēļ organisms atūdeņojas, tādējādi urīns kļūst koncentrētāks, izraisot minerālvielu uzkrāšanos un kristalizēšanos. Sjao Ju gadījumu, ūdens vietā lietojot saldās tējas un sulas, viņš nosauca par ilustrāciju tam, kādas briesmas rada organisma atūdeņošanās un nepareizi uztura ieradumi.

Ārsts norādīja, ka vīriešiem pastāv vairāk nekā trīs reižu lielāks nierakmeņu veidošanās risks, bet parasti tos konstatē cilvēkiem vecumā no 50 līdz 60 gadiem.

Tēmas